Този сектор се радва на огромен комфорт – и законодателен,

...
Този сектор се радва на огромен комфорт – и законодателен,
Коментари Харесай

Активни потребители: Мобилните оператори стават още по-силни, а това е най-лошата новина за всички нас

Този бранш се радва на голям комфорт – и законодателен, и регулаторен, какъвто и да желаете. В последните десетина години виждаме голямо уедряване. Мобилните оператори се разрастват, завземайки и кабелните малките екрани, и интернет доставчиците.Това мнение изрази пред БНР Богомил Николов, изпълнителен шеф на Асоциация " Активни консуматори " във връзка третото следващо индексиране на цените от страна на мобилните оператори.

" Оставени в подобен законодателен и регулаторен комфорт, те стават още по-силни и могат да си разрешат да гълтам съперниците си, а това е най-лошата вест за всички нас. "

Накрая на пазара ще останат единствено трите кита – те от ден на ден замязват на олигархични структури, безапелационен е Николов.

Трите мобилни оператори са били санкционирани 68 пъти за нелоялни практики пред последните три години, посочи Богомил Николов, само че по думите му " такива наказания са една смешка ". Според него глобите би трябвало да са " съответни и възпиращи ".

Не е нужно да има картел, с цел да може малцина съперници на един пазар да вършат едно и също, разяснява той и добави - картел се потвърждава най-трудно от всички конкурентни нарушавания.

Според Николов в незабавен порядък би трябвало да се прегледа законодателната рамка, като се стартира от санкциите. По думите му, в случай че те са обвързани с оборота на мобилния оператор, ще има по-голяма правдивост.

На второ място трябва да се прегледа статута на обязаност, в който всички сме сложени – сега след приключването на двете години на контракта посредством юридически хитрини сме заставено още веднъж да подпишем, тъй като другояче цената става двойна, акцентира Николов.

България е единствената в Европейски Съюз и една от доста дребното в цяла Европа страни, в които няма виртуални мобилни оператори – такива, които наемат потенциала на съществуващите мрежи. Те биха нараснали конкуренцията, уточни той и доде образец с Русия, където работят над 20 такива виртуални оператора.

Вероятността някой от тях да предлага отворени контракти без обвързващ срок е доста огромна, с цел да може да притегли клиенти, а това трансформира пазара. Конкуренцията е най-хубавото лекарство, изясни Богомил Николов.

В момента нито един от трите оператора не желае да има конкуренция, съобщи той.

" Належащи са законодателни промени, които първо да върнат малко справедливост в тези връзки, в които потребителите са крепостници, и второ – да подтикват конкуренцията, с цел да имаме четвърти, пети, шести оператор. Към момента трябва да си изразим гнева! "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР