Този проектозакон за установяване на редовно ротационно присъствие на НАТО

...
Този проектозакон за установяване на редовно ротационно присъствие на НАТО
Коментари Харесай

Елена Поптодорова: НАТО заяви ясно, че няма да допусне войната да се разлее отвъд границите на организацията

Този проектозакон за определяне на постоянно ротационно наличие на НАТО в Черно море, за приоритизиране на системите за наблюдение и разузнаване на интервенциите на Русия в Черноморския район, който няма подозрение, ще бъде гласуван и в двете камари на Американския конгрес, има и по-широко деяние, по-широко приложно поле, разяснява пред " Фокус " Елена Поптодорова, дълготраен дипломат в Съединени американски щати и вицепрезидент на Атлантическия клуб в България.

" Не е единствено военната и икономическата сфера на връзките, само че също по този начин категорично се акцентира засилено взаимоотношение в политическата, в дипломатическата сфера, дори и медиите не са пропуснати от позиция на битка с дезинформацията, в това число във връзка с събитията в региона на Черно море ", сподели Поптодорова.

Според нея, даже доста закъсня този проектозакон и това политическо изпитание на администрацията и на Конгреса на Съединени американски щати.

" Истината е, че доста от дълго време, страните, които сме крайбрежни, които имаме морска граница по Черно море, предизвестяваме за това, което в последна сметка и настъпи – нахлуване на Русия във вътрешността в Черно море със блян да придобие цялостен надзор върху него. Но някак не звучаха може би задоволително обезпокоително тези предизвестия. А и за какво да се лъжем, имаше един дълъг интервал, в който администрацията на Съединени американски щати хранеше илюзии за намиране форма на спокойно шерване на ползи с Руската федерация. Това исторически не е допустимо, тъй като, в случай че от през днешния ден приказваме за геостратегическите упоритости на Руската федерация, би трябвало да кажем, че това надалеч не са нови упоритости. И в каквато и форма да съществува Русия, започвайки още от имперско време, минавайки през Съветския съюз, стигайки до Руската федерация, това постоянно е било трайна геополитическа упоритост на Кремъл. Пак споделям, без значение от това каква власт съществува там. Така, че в действителност този закон би трябвало да поправи закъснение, дефицити, дефекти в американската тактика и геополитика във връзка с региона ", добави Елена Поптодорова.

Според нея, любопитно се оказва това, че НАТО изпревари своя основен член, Съединени американски щати в създаването на такива проекти и на такава политика. Истината е, че незабавно след анексията на Крим, органите на НАТО започнаха най-накрая да създават Черноморска тактика на защита, на отбрана на страните членки. Така че с приемането на този закон по-скоро ще се приключи това изпитание от страна на съдружниците, членовете на Северноатлантическия алианс, да се обезпечи солидна отбрана на страните, които са от западната страна на Черно море.

" За България това ще значи във всички случаи повишение на защитния, отбранителния потенциал на страната, което няма да вършим сами, независимо, по ред аргументи. Веднъж – заради справедлива некадърност, като приказваме за качествата на Българската войска, само че и повторно – заради доста по-важното и надалеч отиващо съдействие и съюзничество в границите на Алианса. НАТО е организация на групова защита и групова отбрана. И заради това, както знаете и във Вилнюс, на срещата на най-високо ниво бяха на практика признати тези най-нови проекти на Алианса за усилване на защитата по Източния фланг. И отново да го преведем на на практика език. Най-малкото, няма да се позволява сходно нарушение на морските граници на страната, няма да се позволяват опити за опасност, за заплашване на България от страна на Руската федерация, каквито явно има съвсем всекидневно ", безапелационна е Елена Поптодорова.

" От самото начало на експанзията на Русия против Украйна НАТО съобщи ясно своята позиция, че няма да допусне тази война да се разлее оттатък границите на НАТО. Така че това е много манипулативен метод. Използва се, несъмнено, този законодателен акт от съперниците и на НАТО, и на Съединени американски щати, с цел да се вмени някаква обособена, някаква свръхсамостоятелна и надали не нападателна роля пък на Съединени американски щати. Всичко, което се случва сега във Вашингтон, то е в рамките, в подтекста и при договаряне с към този момент 31 съдружници в НАТО, сподели още Поптодорова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР