Този призив идва в момент, когато Западът се колебае относно

...
Този призив идва в момент, когато Западът се колебае относно
Коментари Харесай

Победата над Москва ще отнеме време и ще изисква помощ от Запада

Този апел идва в миг, когато Западът се колебае по отношение на идната стъпка в даването на помощ на Киев. Украйна се притеснява, че тези съмнения могат да доведат до заледяване на спора, което би било удобно за Русия, окупирала съвсем 20 % от украинската територия.

" През 2024 година целта е да прогоним Русия от небето, тъй като този, който управлява небето, ще дефинира по кое време и по какъв начин ще завърши войната ", сподели украинският външен министър Дмитро Кулеба на Световния стопански конгрес в Давос.

" През 2022 година ги победихме на сушата, през 2023 година ги победихме в морето, а през 2024 година се концентрираме върху успеха във въздуха ", добави министърът.

Русия атакува Украйна през февруари 2022 година, само че не съумя да превземе Киев, а по-късно беше изтласкана от северната, североизточната и някои региони от южната част на страната. През 2023 година благодарение на морски дронове и ракетни офанзиви силите на Украйна съумяха да вдигнат блокадата на някои от черноморските си пристанища и да възобновят част от износа си, по-специално на зърно.

Кулеба повтори, че с цел да придобие надзор над въздушното си пространство страната му ще се нуждае от това Западът да ѝ достави самолети (изтребители Ф-16 би трябвало бъдат доставени тази година), както и от ракети с отдалечен обхват на деяние, които американците и европейците са доставили единствено в доста дребни количества, най-много от боязън да не предизвикат Русия.

" Това значи да се доставят на Украйна самолети..., ракети с огромен обхват и дронове, чието произвеждане в Украйна доста се е нараснало ", настоя Кулеба по време на полемика в Давос, Швейцария.

Също в Давос във вторник украинският президент Володимир Зеленски към този момент прикани съдружниците си да оказват помощ на страната му да получи " въздушно предимство " над Русия.

" Нашите сътрудници знаят от какво се нуждаем и в какви количества ", сподели той, като уточни първите триумфи тази седмица, когато Украйна смъкна съветски аероплан за далечно радиолокационно разкриване и ръководство А-50 (руският еквивалент на западния АУАКС) и повреди аероплан Ил-22, употребен като въздушен команден пункт.

Почти всяка нощ Украйна е обект на офанзиви с безпилотни самолети и ракети, изстреляни от Русия от земята, морето или въздуха.

Украинските военновъздушни сили оповестиха, че са свалили 19 от 20-те дрона, изстреляни от руснаците във вторник вечерта, в това число един против Одеса, огромно пристанище в южната част на страната, където бяха ранени трима души.

Във вторник вечерта украинските управляващи оповестиха за 17 ранени в Харков, огромен град в североизточната част на страната, след двойна ракетна офанзива.

Благодарение на отбранителните системи, доставени от Запада, украинските сили са съумели да смъкват по-голямата част от тези ракети, само че има заплаха страната да изчерпи боеприпасите си.

" Сражаваме се с доста мощен зложелател, доста огромен зложелател, зложелател, който в никакъв случай не спи. Това лишава време ", означи Кулеба.

Украйна изпитва остра потребност от задгранична военна помощ и би трябвало да усили личното си произвеждане на оръжие след две години битка с съветската инвазия.

Впрочем европейците и американците се двоумят по какъв начин да продължат поддръжката си заради вътрешнополитически различия.

Освен това Западът е доставил единствено доста стеснен брой оръжия с огромен обхват, които Киев счита за извънредно значими за спечелването на войната. Френският президент Еманюел Макрон даде обещание още 40 такива ракети във вторник.

Русия, която разполага с огромен брой ракети, постоянно нападна Украйна с десетки от тях в границите на няколко минути или няколко часа.

Във вторник съветският президент Владимир Путин съобщи, че самото битие на украинската страна е застрашено след неуспеха на огромната лятна контраатака на Киев за освобождение на териториите, окупирани от съветската войска.

" Не единствено че тяхната контраатака се провали, само че и самодейността е напълно в ръцете на съветските въоръжени сили. Ако това продължи, държавността на Украйна може да понесе безвъзвратен удар ", сподели той.

В предишното Путин е заявявал, че Украйна е щяла да бъде унищожена без поддръжката на Запада. Руският президент също по този начин твърди, че НАТО води опосредствана война против Русия, употребявайки Украйна. Зеленски назова съветския президент " див звяр ".

 

Превод: Алексей Маргоевски/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР