Този понеделник, 7 юни, е крайният срок, в който държавите

...
Този понеделник, 7 юни, е крайният срок, в който държавите
Коментари Харесай

Започват да се прилагат новите правила на ЕС в областта на авторското право

Този понеделник, 7 юни, е крайният период, в който страните членки би трябвало да транспонират новите правила на Европейски Съюз в региона на авторското право в националното си законодателство. Новата Директива за авторското право пази творчеството в ерата на цифровите технологии, като носи съответни изгоди за жителите, креативните браншове, пресата, откривателите, преподавателите и институциите в региона на културното завещание в целия Европейски Съюз. В същото време новата Директива за телевизионните и радиопрограми ще улесни предлагането от европейските радио- и телевизионни оператори на някои излъчвания посредством онлайн услугите им, налични зад граница. Освен това през днешния ден Комисията разгласява своите насоки по отношение на член 17 от новата Директива за авторското право, в които се плануват нови правила по отношение на онлайн платформите за шерване на наличие.

Двете наставления, които влязоха в действие през юни 2019 година, имат за цел да модернизират разпоредбите на Европейски Съюз в региона на авторското право и да разрешат на потребителите и създателите да се възползват оптимално от цифровия свят, в който услугите за лъчение онлайн на музика, платформите за видео по поръчка, сателитната телевизия и малкия екран през интернет протокол (IPTV), новинарските агрегатори и платформите, на които потребителите качват наличие, се трансфораха в съществени канали за достъп до креативен творби и изявления в пресата. Новите правила ще подтикват основаването и разпространяването на наличие с по-висока стойност и ще дадат опция за повече цифрово потребление в съществени сфери на обществото, като в това време пазят свободата на изложение и други съществени права. С транспонирането им на национално ниво жителите и предприятията в Европейски Съюз могат да стартират да се възползват от тях.

Маргрете Вестегер, изпълнителен заместник-председател с сектор „ Европа, готова за цифровата епоха “, съобщи: „ Директивата за авторското право и Директивата за телевизионните и радиопрограми ще основат условия за съществуването на повече наличие в целия Европейски Съюз. Творците ще получават заслужено заплащане за своята работа, а потребителите ще могат да разчитат на ясни правила за отбрана на свободата на словото. С транспонирането на двете наставления в националното законодателство всеки ще се възползва от новите благоприятни условия, тъй че да можем изцяло да извлечем най-хубавото от интернет и от телевизионните и радиопрограми, в това число и зад граница. “

Тиери Бретон, комисар по въпросите на вътрешния пазар, добави: „ С новите правила за авторското право Европа дефинира стандарт за потреблението на креативно наличие онлайн. Новите правила подсигуряват заслужено заплащане в цифровото пространство за създателите, като в същото време пазят свободата на изложение — съществена полезност в нашите демокрации. Те демонстрират решимостта ни да подсигуряваме, че това, което е нелегално офлайн, е нелегално и онлайн. По-специално насоките по отношение на член 17 ще спомогнат за поощряване на пазара за лицензиране в интерес на създателите, както и на потребителите, които ще се възползват от по-голяма правна сигурност при качването на своето наличие онлайн. “

Новата Директива на Европейски Съюз за авторското право

Директивата по отношение на авторското право в цифровия обединен пазар планува нови правила за гарантиране на по-справедливо заплащане за създателите и носителите на права, издателите на изявления в пресата и публицистите, по-специално когато техните творби се употребяват онлайн, и усилва прозрачността в връзките им с онлайн платформите. Тя включва и нови гаранции за цялостна отбрана на свободата на изложение онлайн на жителите на Европейски Съюз, които ще могат законно да споделят своето наличие. Освен това новите правила основават и повече благоприятни условия за потребление на предпазени с авторско право материали онлайн и зад граница за задачите на образованието, научните проучвания и опазването на културното завещание.

Насоки по отношение на член 17 — Директива за авторското право

Насоките по отношение на член 17 от новата Директива за авторското право имат за цел да подкрепят съгласуваното използване в другите страни на тази значима наредба от новите правила на Европейски Съюз в региона на авторското право. В член 17 се планува, че доставчиците на онлайн услуги за шерване на наличие би трябвало да получат позволение от носителите на права за наличието, качено на техния уеб страница. Ако такова позволение не е обещано, те би трябвало да вземат ограничения за попречване на неразрешено качване на данни. Насоките съдържат на практика инструкции по отношение на главните разпореждания на член 17, като оказват помощ на участниците на пазара да съблюдават по-добре националните законодателства при тяхното използване.

В насоките се вземат поради мненията, получени от заинтригуваните страни и страните членки, взели участие в срещите, проведени от Комисията за разискване на най-хубавите практики за съдействие сред онлайн платформите за шерване на наличие и носителите на права.

Новата Директива за телевизионните и радиопрограми

Новите правила, избрани в Директивата за телевизионните и радиопрограми, подсигуряват, че жителите на Европейски Съюз могат да получат достъп до по-широк избор от стратегии онлайн и зад граница. Директивата улеснява предлагането от радио- и телевизионните оператори на някои излъчвания посредством услугите им за достъп до предавания онлайн или на запис във всички страни членки, като в същото време подсигурява, че създателите получават уместно възнаграждение за потреблението на тяхното наличие. Тя също по този начин опростява разпространяването на повече радио- и телевизионни канали от операторите на услуги за препредаване.

Контекст

През септември 2016 година Европейската комисия предложи да се модернизират разпоредбите на Европейски Съюз в региона на авторското право като част от цифровия обединен пазар, като се подсигурява, че те са подобаващи за цифровата епоха. Директивата беше призната през април 2019 година Сега страните членки би трябвало да уведомят Комисията за своите закони за транспониране на двете наставления. Комисията ще проучва текстовете след тяхното нотифициране. Целта на насоките по отношение на член 17 от Директивата за авторското право е да се подкрепят страните членки при използването на новите правила по отношение на потреблението на предпазено наличие от доставчиците на онлайн услуги за шерване на наличие и да се насърчи развиването на пазара за лицензиране сред носителите на права и доставчиците на онлайн услуги за шерване на наличие, като се подсигурява подобаващ баланс сред другите съществени права на ползвателите и на носителите на права. За да обезпечи на страните членки допустимо най-хубавите насоки Комисията провежда разговор със заинтригуваните страни, с цел да разиска най-хубавите практики за съдействие сред онлайн платформите за шерване на наличие и носителите на авторски права.

Този разговор със заинтригуваните страни, извършен сред октомври 2019 година и февруари 2020 година, събра представители на носителите на права, доставчиците на онлайн услуги за шерване на наличие, потребителите, ползвателите и организациите за отбрана на главните права, с цел да споделят своите мнения и да обсъдят вероятни на практика решения за използването на член 17. За да завърши разговора със заинтригуваните страни, сред юли и септември 2020 година Комисията организира целева писмена консултация. Различните детайли на насоките бяха разисквани и с страните членки в подтекста на Контактния комитет по въпросите на авторското право след консултацията от предишното лято.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР