Този петък, на 15 януари 2016 година, двама астронавти и

...
Този петък, на 15 януари 2016 година, двама астронавти и
Коментари Харесай

15.01.2016 – първа космическа разходка за годината!

Този петък, на 15 януари 2016 година, двама астронавти и съименници – Тим Пийк (астронавт на Великобритания) и Тим Копра (американски астронавт) ще излязат в открития космос. По време на извънбордовата си активност ще би трябвало да заменят развален регулатор на напрежението. Повредата докара до нередовност в работата на един от осемте канала за електрозахранване на “Международната галактическа станция ”. Ако остане в допълнение време, астронавтите ще свършат и някои други действия – ще разпрострат кабели като подготовка за инсталирането на универсалния адаптор за съединяване, който ще разреши идването на бъдещите пилотирани галактически кораби на Съединени американски щати, както и ще преинсталират клапан, който беше краткотрайно отстранен заради преместването на модула “Леонардо ” предходната година.

Космическият изход ще бъде знаков за Англия – за пръв път английски астронавт ще излезе в открития космос!

Тим Пийк дойде на борда на “Международната галактическа станция ” след изстрелването на кораба “Союз ТМА-19М ” на 15 декември 2015 година Космическият полет на Пийк донесе дълго чакано облекчение за английските галактически запалянковци, които като че ли бяха изгубили вяра да видят страната си да направи най-накрая крачка напред към пилотирана космонавтика. Британските запалянковци дълго време се ядосваха, че страна, която по традиция е първооткривател – Уолтър Ралей е първият човек, който донася картофите в Европа от Америка, Джеймс Кук открива Хаваите и елементи от Австралия, Чарлз Дарвин прави иконично странствуване с кораба Бийгъл и с помощта на това странствуване основава еволюционната доктрина – същата тази страна е изоставила първооткривателската си роля. От 80-те години на предишния век ръководството на Англия се е отнасяло враждебно към изпращането на хора в космоса. Великобританската роля в космонавтика е била обвързвана само със градежа на спътници и подкрепяне на непознати роботизирани сонди. Имало е астронавти от английски генезис, само че съвсем всички са имали второ поданство и са летяли като астронавти на НАСА, с непознат байрак на скафандъра.

Въпреки това ситуацията се усъвършенства през последните няколко години. През 2010 година най-сетне беше основана първата галактическа организация на Обединеното кралство! И в този момент се стига до полета на Тим Пийк – първият английски астронавт към Европейската галактическа организация (ЕКА). На 15 януари, тъкмо един месец след изстрелването си, той ще направи първите английски стъпки в открития космос!

Човечеството организира галактически разходки в продължение на към този момент повече от половин век. Миналата година, на 18 март 1965 година, се навършиха тъкмо 50 години от историческия първи изход на Алексей Леонов в открития космос. Тази дебютна галактическа разходка продължи единствено 10 минути.

За спомагателна информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР