Този път Джонсън не успя да се спаси: след три

...
Този път Джонсън не успя да се спаси: след три
Коментари Харесай

Борис Джонсън подава оставка. С кои скандали ще го запомним?

Този път Джонсън не съумя да се избави: след три години на поста английският министър председател подава оставка. Луксозни поправки, партигейт и куп други прегрешения: описът със свадите и аферите към него е дълъг. Припомняме ги:

Британският министър председател Борис Джосън през днешния ден подава оставка. Джонсън ще остане на поста си до есента. През годините той преодоля голям брой кавги, последният обаче се оказа съдбовен за държавното управление му. Тук ги припомняме:

Луксозен ремонт

Джонсън си навлече рецензии през април 2021 година, когато стана ясно, че в жилището, в което живее със фамилията си на “Даунинг стрийт” 11, е осъществен безценен ремонт. Премиерът твърдеше, че е заплатил за него с персонални средства, само че се оказа, че за задачата са били употребявани средства от частно подаяние за консервативната партия. Тъй като дарението не е било заявено по надлежния ред, партията му бе санкционирана.

Луксозна отмора

През май 2021-а парламентарна комисия проверява финансирането на отмора на премиера. С тогавашната си избраница Кари Саймъндс той е прекарал коледата през 2019-а на частния остров Мустик. Разходите за почивката са били платени от предприемача Дейвид Рос, който е и донор на консервативната партия. След следствие, траяло месеци, комисията стигна до заключението, че Джонсън е дал правилна информация за финансирането на първокласното пътешестване.

Скандалът с лобизма

През декември 2021 година депутатът Оуен Патерсън беше заставен да се отдръпна поради непозволено лобиране. Джонсън се намеси в аферата и се опитваше да спре процедурата против Патерсън. Впоследствие торитата изгубиха изборния окръг, чийто представител беше Патерсън.

Забавената реакция на пандемията

Джонсън бе подложен на остри рецензии и за политиката си във връзка с пандемията от ковид. През май 2020 година неговият консултант Доминик Къмингс, прочут и като един от архитектите на Брекзит, си навлече неприятности поради хипотетични нарушавания на ограниченията. Въпреки публичната реакция Джонсън го поддържа. В последна сметка обаче Къмингс трябваше да се отдръпна през ноември същата година. Бившият консултант на премиера след това го упрекна в “катастрофални” провали при преодоляването на пандемията. В парламентарен отчет забавеното въвеждане на локдаун първоначално бе оповестено за “един от най-големите провали в региона на публичното здраве” в историята на Англия.

" Партигейт "

Множеството празненства по време на локдауна доведоха до избор на съмнение против Джонсън в личната му партия. Той се организира през юни. Премиерът завоюва гласуването. Той неведнъж се извини за празненства, които са били в цялостен прорез с разпоредбите, само че отхвърли да подаде оставка. Заради присъединяване си в едно от празненствата му бе наложена санкция, по този начин той се трансформира в първия министър председател в английската история, който, до момента в който е на поста, е санкциониран за нарушение на закона.

В отчета си по аферата “Партигейт” високопоставената държавна служителка Сю Грей стигна до безапелационни изводи: съгласно нея държавното управление е отговорно за непозволените дейности по време на локдауна. Грей разкритикува многочислените нарушавания на разпоредбите и “прекомерната консумация на алкохол” в седалището на държавното управление.

Последният скандал

В началото на юни заместник-главния учредителен секретар на торитата Крис Пинчър подаде оставка, откакто стана ясно, че е упражнил полово принуждение върху двама мъже. И в предишното Пинчър е имал сходни прегрешения. Говорител на държавното управление първо отхвърли изказванието, че Джонсън е бил осведомен с държанието на Пинчър. Според някогашен почитан чиновник обаче Джонсън към този момент е бил осведомен за сходен случай още през 2019 година Затова министър-председателят беше упрекнат в неистина. Джонсън призна, че назначението на Пинчър е било неточност.

В средата на май народен представител от Консервативната партия към този момент беше краткотрайно задържан по съмнение в обезчестяване. Също през май някогашен народен представител от партията беше наказан на година и половина затвор за полово посягане против малолетно лице. В края на април народен представител от ръководещата партия подаде оставка, откакто гледаше нецензурен клипове на мобилния си телефон в Народното събрание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР