Този път делото е зад стените на затвора. Адвокатите му

...
Този път делото е зад стените на затвора. Адвокатите му
Коментари Харесай

Обидих вашия тъмен господар. Русия отново съди Навални далеч от очите на всички

Този път делото е зад стените на пандиза. Адвокатите му са без преносими компютри и телефони. До светът доближава единствено зърнист облик от запис на правосъдното съвещание. Алексей Навални е застрашен от нова присъда, а този път процесът против него се води надалеч от очите на всички.

Чували сте за " " на съветския президент Владимир Путин с помощта на една неправителствена организация. Тя е учредена от опозиционера Алексей Навални и в продължение на години демонстрира случаи на корупция в Русия.

Сега обаче създателят на Фонда за битка с корупцията (ФБК) е застрашен от присъда. Властите упрекват Алексей Навални, че е присвоил пари от дарения за фонда и ги е употребявал за персонални цели. Той отхвърля и дефинира обвиняванията като политически стимулирани. Опозиционният политик е застрашен от още 10 години отнемане от независимост, в случай че бъде приет за отговорен.

Делото против него този път обаче се води надалеч от очите на всички. Съдът командирова състав зад стените на Изправителна колония №2, където. Адвокатите на обвинения не могат да носят телефони и преносими компютри. Жена му трябваше да получи особено позволение, с цел да участва. Журналистите гледат делото на запис и от надалеч.

Навални и последователите му считат, че делото преднамерено се води в колонията, с цел да бъде редуциран до най-малко достъпът до информация за хода му и да бъдат затруднени юристите му. Те считат също, че процесът преднамерено е плануван тъй че да съответствува с рецесията към Украйна, с цел да бъде ориентирано вниманието другаде. в региона до украинската граница провокира опасенията на Запада от война.
Не ме е боязън, тъй като имам вяра, че е унизително и неефикасно да ме е боязън от всичко това.Алексей Навални
“Не ме е боязън от този съд, от изправителната колония, от ФСБ [Федерална работа за сигурност], от прокурорите, от химическите оръжия, Путин и всички други ”, сподели 45-годишният Навални пред съда съгласно видеозапис на съвещанието.

“Не ме е боязън, тъй като имам вяра, че е унизително и неефикасно да ме е боязън от всичко това. ”
В какво упрекват Навални
Делото против Навални, формирано през декември 2020 година, е за нелегално заграбване на пари, дарени на основаната от него организация Фонд за битка с корупцията. В продължение на години тя разкриваше случаи на корупция в Русия. Миналата година съветският съд я разгласи за “екстремистка ” и я забрани. Десетки от сътрудниците ѝ получиха обвинявания.

В началото проверяващите упрекваха Навални, че е присвоил повече от 4,7 млн. $ от даренията за организацията си и ги е употребявал за свои персонални цели. На 14 февруари сътрудникът на Навални Леонид Волков сподели, че в този момент управляващите настояват, че опозиционерът е присвоил 33 770 $.

Разследващите настояват, че фондът на Навални е основан за да се присвояват парите от дарения съгласно документи на съда, които Ню Йорк таймс цитира. Според съветските управляващи антикорупционната организация е разгласила следствия “за хипотетична корупция измежду държавни чиновници на разнообразни равнища ” единствено за да притегли даренията.

Те настояват също, че Навални е желал да се кандидатира на президентските избори през 2018 година още веднъж за да притегли финансиране за фондацията си. Тогава управляващите не позволиха той да взе участие като претендент.
 Пазачи пред Изправителна колония №2, където Навални излежава присъда и където се води новото дело против него
Парите, които съгласно управляващите Навални е откраднал от личната си организация, са дарени от четирима души, които са свидетелствали против опозиционера.

Според сътрудника на Навални Иван Жданов двама от очевидците са подставени лица на прокуратурата, които са създали дарения единствено с цел да могат по-късно да свидетелстват против Навални.
Това са хора, които са доведени за ръка, дадени са им непознати пари и им е казано да създадат заплащане.Иван Жданов
“Това са хора, които са доведени за ръка, дадени са им непознати пари и им е казано да създадат заплащане ”, сподели Жданов във видео, оповестено преди първото съвещание по делото против Навални. Той добави, че делото е формирано единствено ден откакто един от тези двама очевидци е направил дарението си.

Другите двама очевидци съгласно Жданов са дали показания под напън. По думите му един от тях е застрашен от 10 години затвор, а другият е разследван за данъчни измами.

Максималното наказване, което заплашва Навални, в случай че бъде приет за отговорен по това обвиняване, е 10 години отнемане от независимост.
 Журналисти гледат лъчение на съвещание по делото против Алексей Навални
Отделно против него има обвиняване за пренебрежение към съда поради правосъдно съвещание по делото против него предходната година. По това обвиняване той може да получи още 6 месеца отнемане от независимост.

“Обидих вашия мрачен стопанин Путин като освен оцелях, само че и се върнах ”, сподели още Навални пред съда.

“Сега той ще усилва времето ми в пандиза до безспир. Но аз имам вяра, че най-лошото закононарушение, което бих могъл да извърша, е да се уплаша от вас и от тези, които стоят зад вас. ”
“Срам ги е да го съдят в Москва ”
Делото против Навални се води в Изправителна колония №2, където опозиционерът излежава друга присъда от 2 години и половина отнемане от независимост. Миналата година той беше приет за отговорен за това, че е нарушил остаряла условна присъда до момента в който е бил в Германия. Там той се лекуваше след отравяне с нервнопаралитичното вещество новичок. Той упреква за опита за убийството си Федералната работа за сигурност (ФСБ) и съветския президент Владимир Путин.
 Алексей Навални и брачната половинка му Юлия преди началото на съвещанието на 15 февруари
Преди седмица Московският градски съд в регион Лефортово командирова правосъден състав в изправителната колония, която се намира на към 200 км от съветската столица. Според последователите на Навални задачата е делото да се води надалеч от очите на публицистите и западните дипломати, които участваха на правосъдните съвещания на делото против опозиционера предходната година.

В изправителната колония не се позволяват външни лица без особено позволение, а внасянето на телефони и преносими компютри е строго неразрешено.

Според адвокатката на Навални Олга Михайлова решението процесът против него да бъде извършен в наказателната колония “сериозно ще засегне ” правото му на отбрана.

“Колонията е зона с стеснен достъп и е безусловно неразрешено да се внасят телефони, компютри и други джаджи. Затова не разбирам по какъв начин ще протече процесът ”, сподели Михайлова.
Този развой е толкоз презрян, че ги е позор да го проведат в Москва.Юлия Навална
Съпругата на Алексей Навални Юлия трябваше да изиска и получи особено позволение, с цел да участва на делото против него. Тя дефинира процеса като “незаконен и неприличен ” и написа в обява в Инстаграм, че той е “толкова презрян, че ги е позор да го проведат в Москва ”.

“Това е противозаконен и неприличен подправен развой и методът, по който е проведен, потвърждава, че брачният партньор ми е почтен човек ”, написа Юлия Навална.

“И го държат в пандиза, тъй като не се опасява от тези управляващи. ”

Новото дело против Навални провокира и интернационалните реакции. Германският канцлер Олаф Шолц сподели, че то е “несъвместимо ” с правилата на правовата страна по време на взаимна конференция с съветския президент Владимир Путин в Москва.

Международната неправителствена организация Амнести интернешънъл дефинира делото като “фалшив развой, на който участват затворнически пазачи вместо медии ”.

“Очевидно е, че съветските управляващи имат намерение да подсигуряват, че господин Навални няма да напусне пандиза скоро ”, написа организацията в изказване от 14 февруари.

Следващото чуване по делото е в понеделник, 21 февруари.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР