Този парламент няма нито юридически, нито политически, нито морален капацитет

...
Този парламент няма нито юридически, нито политически, нито морален капацитет
Коментари Харесай

Нинова: Промените в Конституцията са противоконституционни. Ще създадат повече проблеми

Този парламент няма нито юридически, нито политически, нито честен потенциал да прави промени в главния закон и да трансформира публичния контракт в България. Това сподели ръководителят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Корнелия Нинова по време на разискванията на второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията.
Нинова заявява, че „ Българска социалистическа партия за България “ ще взе участие в дебата по Конституцията и ще изрази изрично с гласоподаване и с изявленията си мнението си „ срещу “ всички оферти. Още един път потвърждаваме, че сме съпротива и единствената опция на „ сглобката “.
Относно позицията на „ ИТН “ и „ Възраждане “, които напуснаха зала, Нинова уточни, че в случай че някой бойкотира нещо, не внася десетки оферти за промени.
Ние от Българска социалистическа партия не внесохме нито едно предложение, тъй като сме кардинално, поредно „ срещу “ тези неверни, юридически нескопосани, политически недомислени промени в Конституцията. Тези, които бойкотират, през днешния ден няма да бъдат тук, с цел да защитят личните си оферти, добави Нинова и попита за какво ги вършат тези оферти, откакто напущат залата.
Конституцията е висша форма на публичен контракт и като такава би трябвало да изисква голямо публично единодушие, уточни Нинова. В случая нямаме и първи проблясъци на публично единодушие, установи Нинова и добави, че има над 50 негативни мнения от всички професионални гилдии, от неправителствени организации, интернационалните организации, Венецианската комисия и нито едно положително.
Тази Конституция не съставлява публичен контракт, сподели Нинова и добави, че тя ще взриви съществуващия публичен контракт в актуалната Конституция. Оценките за тези оферти са от противоконституционни до изменничество на националния суверенитет, изтъквам учени, конституционалисти и експерти. Голямата цел на тези промени беше промяната в правосъдната система, означи Нинова и посочи, че всички, които работят в правосъдната система, споделят, че тези промени са недомислени, противоконституционни и че ще основат повече проблеми, в сравнение с ще решат.
По създание измененията съставляват политическо преодоляване на прокуратурата, покоряване на прокуратурата на политическата воля на болшинството, разсипване на прокуратурата, цитати, казани от прокурори посредством тази сякаш децентрализация – това не е правосъдна промяна за по-добро. Ще довършите дефинитивно фантазията за правдивост, която има всеки български жител във връзка с правораздаването.
Двойното поданство за народни представители, а оттова и за други висши длъжности в страната, съставлява отвод от народен суверенитет, уточни Нинова. Лидерът на левицата означи, че сред първо и второ четене са влошили качеството на текстовете, които се гледат.
Христо Иванов от ПП-ДБ отговори, че в случай че се приказва за гърмеж, той към този момент е настъпил освен това състояние в прокуратурата. За страдание, конституционното статукво в правосъдната власт е източник през тези 30 години на непрекъснати разтърсвания, сподели Иванов и напомни, че първата тактика за промяна в правораздаването е писана 1996 година от министър на правораздаването на Българска социалистическа партия – Младен Червеняков. По думите му тази тактика разпознава проблемите в Прокуратурата и слага въпроса за нейното изваждане от правосъдната власт.
Христо Иванов сподели още, че се злоупотребява с аргумента, че този парламент не може да трансформира Конституцията. Ако продължаваме да делегитимираме Народното събрание, считаме ли, че ще има по-легитимен, който да трансформира Конституцията. Това е доста рисков мотив и вие от позиция на вашето позициониране като систематична партия, доста добре разбирате това и апелът ми е да не злоупотребявате с него.
Източник: Българска телеграфна агенция, Десислава Антова
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР