Този отговор би задоволил всеки русофил... Защото е истина. Но

...
Този отговор би задоволил всеки русофил... Защото е истина. Но
Коментари Харесай

Руска пропаганда: Москва вече е западна столица

Този отговор би задоволил всеки русофил... Защото е истина. Но не е цялата истина.

През XXI век въпросът за съветската агитация е доста настоящ и вълнува народите по целия свят. Има ли съветска агитация? Агресивна ли е тя или позитивна? Успях да открия дребна част от отговорите в Москва.

Всичко се строи отначало

В съпоставяне с красивите западни столици на Европейски Съюз Москва не отстъпва по искра и обилие от най-популярните архитектурни течения в Европа. По мащаби и големи открити пространства пък тотално превъзхожда конкуренцията. Всичко обаче наподобява някак сухарско и необвързано с историята на страната или визиите на чужденците за мощния и настойчив дух на Русия.

Статуите на комунистическия натурализъм във възпятия от The Scorpions "Горки парк " наподобяват зрелищно, само че ни припомнят за едно мъртво течение в изкуството. В същото време първият космонавт в света Юрий Гагарин излетява в космоса, изпъчен като американския воин Супермен. 42-метровият му монумент на една от основните улици в Москва - "Ленинский проспект ", е направен от исполин и тежи 12 тона.
Всичко това, на фона на постройките в бароков, иберийски или напредничав жанр в сърцето на Москва, е някак объркващо.

Вижте настоящи фотоси от Москва >>

В средата на 90-те съветската столица замязва на строителна площадка. Линията с огромни планове за разрушение на исторически здания и издигането на нови продължава и при ръководството на Владимир Путин.

Много от историческите монументи са изцяло реконструирани, в това число катедралния храм "Христос Спасител ", Възкресенската врата и Казанския събор на Червения площад.

Балшой спектакъл възстановява имперското си великолепие след 6-годишна реорганизация и вложени 1 милиард евро.

През 2017 година, в която Москва означи 870-ата си годишнина, пък е открит новият парк "Зарядие " с повърхност 13 хектара. Той се намира на брега на река "Москва ", на мястото на опустошения хотел "Россия " - издигнат през 60-те, в миналото най-големият хотел в света с 3000 стаи.

Интересна е и ориста на първият огромен руски хотел „ Москва “, издигнат в края на 30-те. През 2004 година той е опустошен и на негово място е издигнато тъкмо негово копие, където сега се намира московският Four Seasons.

Това са единствено минимална част от реконструкциите на остарели здания в Москва, постигащи годишно 5-процентов спад в количеството на нестабилните постройки. Офис здания се трансформират в жилищни, а такива, които имат хиляди жилища, се срутват със земята.

Нямаше по какъв начин да не се запитам дали тези големи инвестиции в Москва не са за сметка на нещо друго.

11% от московчаните живеят под границата на бедността в град, в който цените на питателните артикули са с 50% по-високи от тези в провинцията. Според Credit Suisse Global Wealth Report през 2016 година 1% от популацията на Русия държи в ръцете си 74,5% от националното благосъстояние. Според "Форбс " в същата година Русия има 77 доларови милиардери. Но броят им понижава с по към 10 на година.

Нови празници

Друг от опитите на актуалните съветски водачи да слеят великото минало на Русия със личното си ръководство и модерното лице на страната са новите национални празници. Те обвързват груповите мемоари с прехода от комунизма към една по-либерална страна и основават нови популистки легенди.

Днес, 7 ноември, се навършват 100 години от Великата октомврийска социалистическа гражданска война (1917). След идването си на власт обаче Путин анулира отбелязването на събитието. През 2017-а още веднъж има церемониал единствено за новия празник, който е в памет на бойците и жителите, впуснали се борбата за Москва по време на Втората международна война.

Стотици задържани в Русия след апел за ”революция " >>

Лъжите за Октомврийската гражданска война >>

За да заличи изцяло датата на Октомврийската гражданска война от съзнанието на съветския народ, новата власт вкарва формалния празник Ден на националното единение, който се отбелязва всяка година на 4 ноември. На 6 ноември 2017, няколкостотин последователи на комунистическата концепция излязоха на шествие на Червения площад, тъй като 7 ноември остава работен ден. Прокрадва се теорията, че Путин желае да заличи честванията поради боязън от символиката на датата - протеста на бедните против самозабравилите се богаташи.

Европейски Съюз забрани и съветски забрани

В ограниченията за понижаване на тютюнопушенето и потреблението на алкохол мисленето на Русия не се разграничава доста от това на Европейския съюз. Да, цигарите в Русия са 3 пъти по-евтини в сравнение с в западноевропейските градове, само че пушенето е неразрешено в заведенията, в парковете, на известни открити пространства, дори на Червения площад. Планът на Путин за премахване на нездравословния табиет стига до такава степен, че той обмисля да забрани продажбата на цигари на хора, родени след 2015 година, до живот.

Друг смъртоносен за съветската нация табиет - несъразмерната консумация на алкохол, също попада под ударите на закона. Нощно време магазините заключват витрините с сходни питиета. Забранено е да се пие на детските площадки и в парковете. Правилата да не се употребяват спиртни питиета на стълбите в жилищни здания и вътрешни дворове пък припомнят на едно неприятно събитие от близкото минало. През 90-те вратите на кооперациите не са се заключвали и зимно време бездомните алкохолици са влизали по входовете, с цел да се топлят през нощта. Вследствие обаче е имало доста изплашени жители. Сега след среднощ можете да видите бездомниците да се топлят на парното в метрото, както и да спят на московските летища.

Цялостната картинка с позитивните правила, въведени в Русия, се добавя от един многовековен стандарт, поддържан и до през днешния ден в столицата на страната - чистотата. Ремонтните действия и почистването, поддържането на тревните площи вървят ръка за ръка в Москва. Дали ще надникнете през прозореца си в 1, в 3 или 5 часа, градът в никакъв случай не спи. Винаги ще засечете служащи, които правят ремонтни действия на пътя, събират листа или залесяват тревните площи.

Положителна агитация или позитивен пиар

В Москва сред 30 октомври и 4 ноември се организира семинарът "Училище за млади публицисти " на осведомителна организация "Спутник ", проведен взаимно с "Россъдрудничество " (Федералната организация по въпросите на Общността на самостоятелните страни, сънародниците, живеещи в чужбина, и по интернационално филантропично сътрудничество) по програмата "Ново потомство ".

В семинара се включиха 39 участника от 23 страни, измежду които четирима бяха от България. Европейският съюз не бе необятно показан, като от него участваха още Италия, Португалия, Дания, Румъния, Гърция, Словакия, Кипър. Големите сили на континента липсваха, а обяснението на уредниците бе, че са отказали присъединяване. Нямаше и страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Сред присъединилите се в семинара бяха публицисти от Турция, Иран, Афганистан, Сърбия, Босна и Херцеговина, Китай, Тунис, Египет, Куба, Бразилия, Мароко, Виетнам, Индия, Ливан, Палестина.

Програмата включваше опознавателна обиколка на организация "Спутник ", основана от финансираната от съветската страна "Россиа сегодня " като по-модерно интернационално лице на "РИА новости " и "Гласът на Русия ". Участниците имаха опция да проследят лекции на водещи експерти от организацията и да се включат в уъркшопове, водени от тях.

Част от програмата бе и посещаване в Министерството на външните работи, където с публицистите се срещнаха с пиар експерти от институцията, водени от Александър Бикантов - зам.-директор на департамента за информация и щемпел, и началник на пресцентъра към министерството.

Той изясни, че преди 5-6 години министерството осъзнава бързите темпове, с които се развиват цифровите интернационални връзки. Русия взема решение да навакса. Служителите на външно министерство бързо схващат, че формалният им уебсайт е едно, само че обществените медии дават доста повече благоприятни условия за импровизация с по-разнообразни тематики.

Бикантов призна за очевидната липса на доверие сред Запада и Русия в днешно време. Но увери, че пресслужбата на министерството се пробва да разчупи леда с полемики, конференции и медийни конгреси. Набляга се на цифровата дипломация и на нова, напълно позитивна връзка.

Москва: Съветската войска избави българските евреи >>

Моят извод от семинара е, че, макар мощното развиване на технологиите и неконтролируемия достъп до всякаква информация, на света са му нужни повече репортери, повече публицисти на точките на събитията (и освен на комфортните такива), които да не разрешават изкривяването на информацията и да убиват още в зародиш подправените вести.

Семинарът за млади публицисти, провел се в Москва, сигурно не дава отговори на всички въпроси и не разкрива цялата многопластова истина зад основаването на водещите заглавия. Той обаче е един късмет за сътрудниците от разнообразни страни да видят от първо лице посоката, в която се стремят да се развиват съветските медии и съветската политика, да обменят опит за това какво се случва в личните им редакции. И да намерят своята истина.

И да помнят… Москва в никакъв случай не спи!

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР