Този момент на екстремна горещина е бил усетен преди близо

...
Този момент на екстремна горещина е бил усетен преди близо
Коментари Харесай

Регистрираха най-високата температура на Земята

Този миг на рискова жега е бил усетен преди близо 40 милиона години на територията на днешна Канада, когато астероид се сблъсква с нашата планета. Определянето с акуратност на температурата на мястото на конфликта преди толкоз доста време не е елементарно.

Макар да се знае, че конфликтът с астероид генерира извънредно високи температури и трансформира атмосферата и земната кора, измерването им не постоянно е допустимо, защото топлината разтопява и изпарява както скалата, която идва от Космоса, по този начин и тази на земната повърхнина.

Но откривателят Никълъс Тимс и екипът му от университета Къртин в Австралия открили, че температурата може да бъде изчислена посредством разбор на циркона – драгоценен камък, който прилича на външен тип на диаманта.

От елементарен минерал до драгоценен камък

Както изяснява Тимс, кратерът в езеро Мистастин в Лабрадор, Канада, формиран в резултат на удара, достигнал в избран миг задоволително висока температура, с цел да трансформира елементарния минерал циркон в драгоценен камък, написа profit.bg.

Тази промяна съгласно откривателите се случва, единствено когато температурата надвишава 2370 градуса по Целзий. „ Никой до момента не се беше сетил да употребява циркона, с цел да записва тампературата на удара “, споделя Тимс пред списание New Scientist, написа novini.bg.

Разбирането до какви небеса са можели да доближат температурите, когато нашата планета е била млада и към момента се е намирала под обстрела на скали и астероиди, разрешава да добием по-ясна визия за изискванията на повърхността на планетата преди 4 милиарда години.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР