Този месец цените на медта достигнаха най-високото си ниво от

...
Този месец цените на медта достигнаха най-високото си ниво от
Коментари Харесай

Цените на медта достигнаха нови върхове. Предстои ли криза?

Този месец цените на медта доближиха най-високото си равнище от април 2023 година, а преди този момент доближиха дъното си при започване на февруари. Медта записа сдържан спад от 1,74% на месечна база през февруари, само че се повиши с 4,12% през първите две седмици на март.

Недостигът на медна руда принуждава топилните предприятия да спрат

Ограниченото доставяне стартира да става факт на пазара на мед и китайските топилни предприятия към този момент стартират да бият паника за доставките на руда. Рязкото понижаване на таксите за обработка и пречистване, които в този момент са покрай нулата, принуждава топилните предприятия в страната да понижават производството. Миньорите заплащат такси за обработка и пречистване на топилните фабрики, с цел да преработват техните материали. По-високите такси за обработка демонстрират по-голямо предложение на руда, до момента в който по-ниските такси демонстрират по-затегнат пазар.

Част от спада се изяснява на свръхкапацитета на топилните фабрики в Китай. Още през септември 2023 година Китайската асоциация на промишлеността за цветни метали предизвести за рисковете от прекомерно огромна промишленост. През последните години топенето на мед се е нараснало доста, изпреварвайки упованията за възходящо световно търсене на мед, написа Oilprice.

До началото на март 19 компании са създали съкращения поради спиране на поддръжката, по-ниски равнища на произвеждане и закъснение на новите интервенции.
 Дефицит или остатък се чака през 2024-а при медта?
Дефицит или остатък се чака през 2024-а при един от най-използваните метали в света?

В Китай през тази и идната година потреблението ще пораства

Притесненията за доставките на мед са огромни, на фона на срутва на акциите на Лондонската борса за метали

Свръхкапацитетът на китайските топилни предприятия не е единствената причина за актуалните пазарни условия. През последните години минният бранш беше изправен пред обилни ограничавания на производството, митинги, както и спиране на активността.

Мината Las Bambas в Перу, която дава отговор за към 2% от международното предложение на мед, се сблъска с голям брой неуспехи поради блокади на общността. Въпреки че сега продължава да действа, допустимо разширение на интервенциите към този момент си навлече гнева на локалните организации.

Затварянето на мината Cobre Panama на First Quantum също е реалност. Оценките сочат, че мината съставлява към 1% от международното произвеждане на мед и прекъсването й от държавното управление след екологични митинги пристигна като изненада за пазарите.

Прекъсванията на доставките от мини като Las Bambas и Cobre Panama сложиха топилните предприятия в Китай в обстановка на потребност от първични материали, застрашавайки световните доставки на медни блокове.

От края на предходната година запасите от мед на Лондонската борса за метали започнаха да понижават.
 Прогнозират недостиг на медта в международен мащаб
Прогнозират недостиг на един от най-употребяваните метали в света

За фирмите става все по-трудно да намират елементарно налични и богати залежи на медни руди

Въпреки че не са на най-ниските си равнища от 2023 година, наклонността въпреки всичко е низходяща. И до момента в който равнищата на запасите не могат да се похвалят със значима корелация с цените, евентуално опасенията по отношение на разширяващия се недостиг на предложение, който се предвижда през идващите години, стават по-сериозни.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР