Този мармалад от кайсии може да се хапва на филийка

...
Този мармалад от кайсии може да се хапва на филийка
Коментари Харесай

Кайсиев мармалад с нотки на ванилия

Този мармалад от кайсии може да се хапва на филийка или пък да стане част от страхотни сладкиши - решението е ваше

Необходими Продукти

● кайсии - 1300 г
● захар - 500 г
● ванилия - 2 шушулки
● лимони - 1/2 сока

Начин на подготвяне

Почистете кайсиите от костилките, измийте, отцедете и нарежете на късчета. Поръсете със захарта и оставете да престоят по този начин 3-4 часа. Ползвам от белия вид кайсии, тъй като са по-нежни, меки и ефирни. Ако вие предпочетете оранжевите, то наложително гледайте да са доста добре узрели.

Поставете бурканчетата, измити добре (6-7 на брой с 300-400 година вместимост) във фурна загрята на 150 градуса за 6-7 минути, след това изключете фурната и ги оставете вътре да се поддържат горещи. Капачките също измийте и с цел да ги стерилизирате, варете 10 минути, по-късно подсушете добре.

Сложете плодовете със захарта на котлона. Към тях прибавете шушулките ванилия като извадите зрънцата им с изострен нож и пуснете в съда, както зърната, по този начин и празните шушулки. Варете 40 минути на сдържан огън, като през последните 10 минути изстискате и лимоновия сок (лимонът не би трябвало да е прекомерно голям).

По предпочитание може да добавите желираща субстанция като агар агар, с цел да е по-плътен мармаладът, само че аз персонално не върша това. Варя си до мечтаната плътност на сладкото, имайки поради, че откакто изстине, ще се уплътни още повече.

Свареното сладко, с цел да стане мармалад, пасирайте до гладкост, изваждайки шушулките ванилия, и незабавно разсипете сладкото от кайсии в бурканчетата, пълнейки съвсем догоре, затворете добре и обърнете на назад. Работете с дебели кухненски ръкавици, с цел да не се опарите от горещината на бурканите, които изваждате непосредствено от фурната.

Оставете по този начин за няколко часа (5-6 ч., аз оставям за една нощ) обърнати бурканчетата, след това ги приберете в изсъхнало, хладно и мрачно помещение.

Този благоуханен мармалад от кайсии използвайте за вкусни сладкиши, заряд за разнообразни тестени произведения или просто за вкусна закуска върху препечена филийка с масло.

Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР