Този, който имаше най-много причини да се радва от общата

...
Този, който имаше най-много причини да се радва от общата
Коментари Харесай

Във Варна Турция и ЕС си поговориха и не се разбраха нищо

Този, който имаше най-вече аргументи да се радва от общата фотография, беше изолираният в последно време Ердоган

© Stoyan Nenov Още по тематиката
Вечерни вести: #срещата ЕС-Ердоган #Западът гони съветски дипломати

И още: европрокуратурата ще проработи през 2020 година, а комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай може да не се състои
26 мар 2018
Заплахи и митинги преди срещата Турция - Европейски Съюз в " Евксиноград "

Политическата атмосфера сред Ердоган и водачите на съюза във Варна е като времето в крайморския град – облачна и хладна
26 мар 2018
Султанът среща съюза във Варна

Турция и Европейски Съюз ще имат сложна и евентуално не изключително продуктивна среща в Евксиноград
23 мар 2018 " Ако ме питате дали сме постигнали съответни решения или взаимни отстъпки – отговорът ми е не ". Това малко изречение на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск пред кореспонденти споделя всичко, което е нужно да знаете за срещата на върха сред Турция и Европейски Съюз, която се организира във Варна.

След близо седем часа двустранни и многостранни диалози, двамата водачи на евроинституциите Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, министър председателят Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган се изправиха пред репортерите, единствено с цел да повторят рецензиите и упованията си към другата страна, декларирани в предходните седмици.

" Ние повдигнахме всички наши терзания, а имаше много такива - свободата на медиите, двустранни връзки с членки, обстановката в Сирия. Нашата среща обаче беше отдадена на продължаването на разговора. Обединихме се, че този разговор би трябвало да продължи ", сподели Туск. Този разговор обаче, очевидно продължава да се води на два разнообразни езика. Турцският президент не загатна нито дума за обвиняванията в нарушение на човешките права в страната му, и повтори пред европейците директните си обвинявания, че " стратегически сътрудници на Турция поддържат терористи, с които се борим в страната и отвън нея ".

На фона на това, домакинът Борисов благодари за " градивната среща ", за която призна, че е била " заредена с огромно напрежение ". Основното достижение на срещата в Евксиноград, съгласно българския министър председател, е продължаването на съглашението за бежанците, реализирано преди две години.

Заедно с него, Жан-Клод Юнкер се опита да звучи по-меко и комбинира рецензии към Ердоган с успокоителни изречения за близостта сред европейци и турци.

Борисов: смешки и вътрешнополитически препратки

Премиерът Борисов също уточни, че е повдигнал всички тематики, за които се приказва в България от дни насам. " За тракийските българи, за претенциите, които опозицията, Народното събрание и президента имаха - до една съм ги сложил на Ердоган. За намесата в изборите ".

Както и в разговора сред европейските управляващи и Анкара, и тук очевидно е имало единствено излагане на противоположни позиции. " Техните искания не са малко - за налозите, за парцелите на мюфтийствата, компенсациите, възродителния развой, пенсиите на изселниците, ръководството на водите ", посочи министър председателят. Според него, по тези въпроси както и до момента, би трябвало да се работи през външните министерства в работни групи. Такива има от десетилетия, като те не реализираха необикновен прогрес даже и преди вледеняването на връзките в последните години.

Бежанците и войната, наподобява, към момента са водещите външни страхове за Борисов. " Имаме нулев напън на границата с помощта на Ердоган. Надявам се българите да го правят оценка, тъй като помним времето в което мигрантската вълна ни бе притиснала ", съобщи той и напомни, че от войната в Сирия и Ирак ни дели единствено Турция.

В опит да разведри атмосферата, българиски прмиер приключи с смешки по отношение на общото футболно минало на " Доналд и Тайпи ", както и на това, че с Юнкер са " си били дузпи " като държавни глави в предишното. Когато преводът (който на моменти беше мощно компромисен) се забави, Борисов подкани турски публицист да приказва по-бавно с " бавно, бавно ".

Ердоган: Стратегическите ни сътрудници поддържат терористи и заплащат постепенно

Турският президент стартира с благодарствено обръщение към българския министър председател, за това, че е провел срещата, която е затоплила връзките сред Европейски Съюз и Турция. Но защо стопляне става дума не бе доста ясно – Ердоган повтори рецензията си по отношение на неплащането на 3-те милиарда евро, обещани от Европейски Съюз по договорката за бежанците преди 2 година, като съобщи, че " филантропичните рецесии не чакат бюрократични спънки ".

Освен това, той акцентира друго обвиняване към страни от Европейски Съюз от последните дни – това, че част от тях финансират и подкрепят с оръжия терористи, с които " Турция се бори вкъщи и в чужбина ". Турския президент съобщи, че е дал на сътрудниците си доказателства за открити европейски оръжия след описаната като " антитероистична атака " край Африн в Северна Сирия.

" Турция е цел за ПКК, Даеш (ИДИЛ), Народните отряди за отбрана (сирийските кюрди) с нашата битка осигуряваме освен сигурността на Сирия, само че и на Европа. Не желаеме неоснователни критки във връзка с нашите анти-терористични дейности ", съобщи Ердоган.

В умозаключение, турският президент повтори, по-скоро официално, настояванията на страната си за визова либерализация и осъвременяване на изискванията по митническия съюз сред Брюксел и Анкара. " Дайте на турския народ причина да продължи да има вяра в Европейски Съюз ", прикани той.

Туск и Юнкер: деликатни рецензии

Председателите на Съвета на Европейски Съюз и Еврокомисията избягнаха борбата с турския президент, само че и не демонстрираха прекалено много непосредственост. Туск окуражи Турция в битката против терора, само че и акцентира потребността страната да не се отклонява от пътя на демокрацията и правовата страна. Ердоган парира, като съобщи, че турският народ е посочил отдадеността си към демокрацията, като е излязъл да я отбрани през юни 2016 година, по време на опита за прелом.

Юнкер от своя страна съобщи, че Европейски Съюз е застанала зад реда в Турция още преди резултатът от преврата да стане явен, само че и сподели, че има вяра задоволително в турските институции, с цел да призове Ердоган да приключи изключителното състояние и да приключи преследването на публицисти и магистрати. Турския президент отчетливо не загатна нищо по тематиката, макар че това беше най-парливият въпрос в залата.

По въпроса със арестуваните гръцки граничари, за които Гърция упорства да бъдат освободени и Борисов, и Юнкер показаха, че се доверяват на правосъдната система в югоизточната ни съседка. Изявление, което идва необичайно на фона на сведенията от отчета на Организация на обединените нации този месец за всеобщи нарушавания на човешките права и потреблението на мъчения в пандизите. Двете страни-членки на Европейски Съюз, които имат най-сериозни проблеми с Турция - Кипър и Гърция, бяха подкрепени с изречението на ръководителя на Европейска комисия, че Турция би трябвало да усъвършенства връзките си с тях.

По бежанската тематика Юнкер кръстоса шпаги с Ердоган и двамата си размениха реплики за изчезналите милиарди, само че в последна сметка си стиснаха ръцете. От фотографията, на която трима европейци и турският президент си стискат усмихнати ръцете, печели само изолираният напоследът Ердоган, който би трябвало да води тежка акция за преизбиране през 2019 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР