Този жесток гонител на Църквата смятал, че заточението ще принуди

...
Този жесток гонител на Църквата смятал, че заточението ще принуди
Коментари Харесай

Днес Църквата Почита Свети Мъченик Ромил, Ето Какво Гласят Традициите

Този нечовечен гонител на Църквата считал, че заточението ще принуди християните да се поклонят на идолите, само че се излъгал. При него се явил началникът на царската стража Ромил, който изтъкнал неразумността на тази заповед. Той споделил, че със заточаването на толкоз доста бойци ще се понижи доста силата на войската. Открито и храбро му изповядал, че е християнин и че е подготвен да постави живота си за Христовото име.

Разярен, императорът заповядал да подложат Ромил на мъчения. Никакви изтезания не отклонили, музи изповедник от Христа Господа. Траян наредил да го обезглавят. Всички бойци християни, правилни приятели на Ромил, били изпратени на изгнание. И там всички починали: 10 хиляди били разпънати на кръстове. Останалите умрели от разнообразни други мъчения.

2. Свети страдалец Евдоксий - И той като свети Ромил бил пълководец. Пострадал гуляй жестоките гонения на император Диоклециан (284-305). Евдоксий бил погубен през 311 година, а паметта му в столицата на Източната Римска империя (наричана Византия - б.р.) била изключително тачена. Там бил издигнат велелепен храм, отдаден нему.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР