Този извод направи премиерът Бойко Борисов по време на разглеждането

...
Този извод направи премиерът Бойко Борисов по време на разглеждането
Коментари Харесай

Борисов: Дългът намалява, затова искат да съборят кабинета

Този извод направи министър председателят Бойко Борисов по време на разглеждането на точка 27 - Доклад за касовото осъществяване на държавния бюджет и на главните индикатори на консолидирана фискална стратегия за деветмесечието на 2017 година

Точката бе призната на съвещанието на Министерски съвет на 7 ноември. Ето и полемиката по нея, видна от стенограмата на Министерски съвет.

Кирил Ананиев: Основните макроикономически знаци регистрират позитивно развиване през първите девет месеца и, съчетано дружно с усъвършенстваната събираемост на приходите, дават директно отражение върху фискалните резултати, които реализират държавното управление и българската страна. Ще стартира с това, че след проверката на Национален статистически институт на брутния вътрешен артикул за 2016 година позицията, т.е. растежът на брутния вътрешен артикул, беше поправен от 3,4 на 3,9 %. Вие знаете, че тази година вървим още по-добре и чакаме в края на годината растежът на брутния вътрешен артикул да стигне 4 %.

Положително се развива и пазарът на труда, където виждаме, че през първото полугодие на тази година има нарастване на заетостта с един процентен пункт, като в края на годината чакаме безработицата да бъде към 6,5 на 100. Тази позитивна наклонност ще продължи и през идната година. Знаете, че тригодишната бюджетна прогноза, която одобри държавното управление, планува за 2018 година да спадне безработицата до 6,2, а в края на тригодишния интервал 2020 година да отиде на 5,6 %.

Може би няколко числа да кажа, защото материалът има доста информация вътре, ще кажа някои съществени неща. За интервала януари – септември сме събрали с 1 750 млн. повече доходи, данъчно осигурителни доходи, по отношение на същия интервал на предходната година. Това е растеж от 8,7 на 100. Когато има подобен растеж, който надвишава растежа на брутния вътрешен артикул, както е в тази ситуация, демонстрира, че имаме нараснала събираемост и сериозна битка със сивата стопанска система.

Какъв е фискалният резултат към 30 септември – имаме остатък от 2 420 900 хиляди лв., което съставлява 2,4% от брутния вътрешен артикул. Фискалният запас към 30 септември е 11 900 млн. лв.. Това е един постоянен, сериозен фискален запас, който поддържаме към този момент един дълъг интервал от време, което демонстрира, че приходите се извършват.

Бойко Борисов: Би ли го повторил още един път?

Кирил Ананиев: 11 милиарда и 900 милиона лв. е фискалният запас на държавното управление и на българската страна.

Бойко Борисов: Сиреч това, което приказваха – дълг, откраднали, изхарчили…

Кирил Ананиев: Гледали са друга страна и други числа, несъмнено.

Бойко Борисов: Благодаря. Просто сътрудниците да знаят, тъй като подправените вести са си подправени.

Кирил Ананиев: Това са главните числа. Вътре в самия материал има дадени данни за всички доходи, по какъв начин се развиват разноските. Безспорно, в края на годината ще имаме засилено финансиране, което ще ни даде опция в края на годината да приключим към уравновесеното бюджетно салдо, въпреки че по закон имаме недостиг от 1,4%, само че ние ще приключим с уравновесено бюджетно салдо.

Бойко Борисов: Все отново да припомня, че и два месеца приходите бяха с близо 200 милиона по време на служебното държавно управление по-ниски. Финансов министър беше Ананиев, само че министър председател беше различен, тъй че виждате, има разлика и в това. Едни и същи могат и по този начин, и по този начин да работят. Все отново аз съм заложил на 4,6% растеж и се надявам да го стигнем следващата година. Още повече, че тази година, за наслада, нямахме такива наследства да плащаме като КТБ, като отговорностите по американските централи, заплащанията по АЕЦ "Белене “, тъй че за това си позволихме и повече пари за пенсии и заплати, за армията и полицията. Убеден съм, че следващата година лятото с индикаторите, които ще имаме, можем даже да мислим за спомагателни неща. Но виждате, ние въпреки всичко като страна, която желае да влезе в чакалнята на Еврозоната, се съобразяваме и индикаторите ни, изключително бюджетният недостиг, следим да са уравновесени.

Кирил Ананиев: Това, което е значимо за следващата година, е че ние няма да имаме емисия на външен дълг, ще се понижи с към 600 милиона дългът на страната, с което ще отидем на 22,3% от брутния вътрешен артикул, което е едно доста положително достижение. А в края на тригодишния интервал ще отидем на 20% от брутния вътрешен артикул, което ще ни подреди сред второ и трето място, допустимо е и второ място, измежду страните членки на Европейския съюз.

Бойко Борисов: Ето за това толкоз желаят да съборят държавното управление, по тази причина, тъй като всичките тези задължения, това понижаване значи по-малко лихви към банките в света, които ни обслужват, носи и други преимущества. Приемаме точка 27. Добри са ни резултатите. Догодина би трябвало да сме още по-добри..
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР