Този ход ще позволи аржентински военен аташе да бъде настанен

...
Този ход ще позволи аржентински военен аташе да бъде настанен
Коментари Харесай

Аржентина поиска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Този ход ще разреши аржентински боен аташе да бъде настанен в централата на НАТО в Брюксел и " да стане част от клуба " с опция за продан на военнослужещи от други страни.

Понастоящем Аржентина е един от главните съдружници на Съединени американски щати отвън НАТО.

В рамките на партньорството с НАТО, страните могат да обменят хрумвания, да получават препоръки при укрепването на отбранителните институции, да вземат участие в учения и да си сътрудничат по научни планове. Най-общо казано, НАТО отчасти отваря процесите, процедурите и структурите си за сътрудниците, " позволявайки им да дадат съответен принос посредством канали, които нормално се употребяват единствено от членовете на организацията ".

Северноатлантическият алианс сега се състои от 32 страни, само че също така НАТО си сътрудничи с редица страни по света. Взаимодействието на НАТО с световните сътрудници " става все по-важно в комплицираната среда за сигурност, където доста от провокациите, пред които е изправен Алиансът, са световни по своя темперамент и към този момент не са географски лимитирани ", се споделя на уеб страницата на Алианса.

Засега единствената латиноамериканска страна със статут на световен сътрудник на НАТО е Колумбия (от 2018 г.). Други световни сътрудници на НАТО са Афганистан, Австралия, Ирак, Япония, Южна Корея, Монголия, Нова Зеландия, Пакистан и Ирак.

През ноември президент на Аржентина стана икономистът-либертарианец Хавиер Милей. В навечерието на изборите предходната година Милей съобщи, че като президент няма да развива връзките си с Русия, Бразилия и Китай. На церемонията по встъпването му в служба присъстваше Володимир Зеленски, за който се оповестява, че е бил поканен от Милей да провежда в Аржентина среща на върха с латиноамериканските страни за реализиране на мир в Украйна.

Инициативата на Аржентина обаче може да бъде блокирана от Англия, защото страните имат териториален спор за Малвинските (Фолклендските) острови. Те са притежание на Обединеното кралство, само че правата му се оспорват от Аржентина.

След като се появи новината за желанията на Аржентина, последва реакция от Москва. Заявката на Аржентина за съдействие с НАТО като световен сътрудник е почтена за жалост и няма да способства за сигурността на никого, съобщи зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, представен от ТАСС. Русия няма да " праправя " целия дневен ред в връзките с Аржентина поради молбата на страната за съдействие с НАТО като световен сътрудник, сподели Рябков. Русия приканва страните да създадат рационална оценка на това какво съставлява НАТО и накъде тласка интернационалната общественост, съобщи още той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР