Toзи ход е продължение на политиката за отказ от инвестиции

...
Toзи ход е продължение на политиката за отказ от инвестиции
Коментари Харесай

Allianz спира да продава застраховки на въглищни компании

Toзи ход е продължение на политиката за отвод от вложения във въглища, оповестена през 2015 година

© Alexandra Winkler Още по тематиката
Американски и канадски банки усилват финансирането в " мръсните " изкопаеми горива

Китайските и европейските финансови институции постепенно се отдръпват от бранша
3 апр 2018
Ню Йорк съди пет огромни енергийни компании за нанесени вреди на околната среда

Градската администрация също по този начин се готви да отдръпна вложения на пенсионните си фондове от компании за изкопаеми горива
15 яну 2018
Норвежкият върховен фонд желае да се откаже от вложения в нефт и газ

Най-големият държавен капиталов фонд в света цели да се защищити от съмненията в цените на горивата
18 ное 2017
Екоминистърът на Съединени американски щати разгласи " завършек на войната с въглищата "

Отмяната на този проект, както и излизането на Съединени американски щати от Споразумението за климата от Париж, беше измежду водещите предизборни обещания на президента Доналд Тръмп
10 окт 2017
Краков диша

Историята на полското придвижване за чист въздух, което издейства възбрана за отопление на твърдо гориво и пребори смога
7 юли 2017 Allianz даде обещание да спре продажбата на застрaховки на въглищни компании в опит да понижи използването на изкопаеми горива, оповестява Financial Times.

Намеренията

Най-голямата застрахователна компания в Европа разгласи в петък, че неотложно ще приключи връзките си с въглищни централи и мини и че до 2040 година ще отстрани всички опасности, свързани с въглищата.

Тя също по този начин съобщи, че ще спре да влага в компании, които не понижават своите излъчвания на парникови газове. Този ход, който ще бъде прибавен за всички вложения на Allianz в размер на 664 милиарда евро, е продължение на политиката на отвод от вложения във въглища, оповестена през 2015 година

Главният изпълнителен шеф Оливър Бете съобщи, че Allianz желае да прекъсне връзки с " най-големия палач на климата " - въглищната промишленост, и че компанията " стартира да приема още по-сериозно световното стопляне ". Застрахователите са изправени пред възходящи апели от групите, загрижени за изменението на климата, да спрат да продават застраховки на въгледобивната индустрия.

Активисткото придвижване Unfriend Coal оказа въздействие върху решението на застрахователната компания посредством остри рецензии към активността на Allianz, осигуряваща въглищните мини в Полша. Парижкият градски съвет одобри предложение през предходната седмица, в което застрахователните сдружения да се ангажират да се опълчват на замърсяването на въздуха и да отдръпват поддръжката си от планове и компании в бранша на въглищата, изключително в Европейския съюз и по-специално в Полша.

Конкурентите на Allianz, измежду които са френската Axa и швейцарската Zurich Insurance Group, имат политики, които вършат закупуването на застраховки от фирмите за въглища доста по-трудно.

Финансовият резултат

Германският осигурител съобщи, че ще губи близо 50 млн. евро годишно доходи, които генерира от застраховането на въглищни електроцентрали и мини, само че добави, че ще удвои до 100 млн. евро постъпленията си от застраховането на планове за възобновима сила.

Катарина Латиф, началник на отдела за корпоративна отговорност в Allianz, съобщи, че бизнесът на компанията по целия свят ще бъде обиден от решението. " В региони, където имаме огромни интервенции, като да вземем за пример в Австралия, Тайланд, Индонезия или Полша, бизнесът ни със застраховки за злополуки ще е доста обиден ".

Бете също прикани за по-интегрирана тактика на Европейски Съюз за справяне с изменението на климата. " Наред със съюза на финансовите пазари се нуждаем и от енергиен съюз и проект за Европа, с цел да се оправим с изменението на климата не по страни, а на европейскo равнище с поредна енергийна тактика ".

Докато китайските и европейските финансови институции постепенно се отдръпват от бранша, американските и канадските банки усилват финансирането в " мръсните " горива.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР