Този февруаривероятно ще се окаже доста топъл, с температури над

...
Този февруаривероятно ще се окаже доста топъл, с температури над
Коментари Харесай

Топлият февруари продължава, застудява в понеделник и вторник

Този февруаривероятно ще се окаже много топъл, с температури над нормалните за зимата. До през днешния ден среднодневната температура в региона на София е 4,47 градуса. За образец ще дадем февруари 2016 година, който бе със средномесечна температура от над 7,5 градуса.

Топлият интервал, който стартира преди към седмица евентуално ще продължи най-малко до към 20 феврураи, само че с едно изключение.

Идващата неделя към страната ще се приближи средиземноморски циклон, който ще утежни времето на Балканите и в нашата страна. Още в неделя по здрач и през нощта против понеделник ще стартират превалявания над югозападните и крайните южни региони на страната.

В понеделник основни превалявания се чакат в Родопите, а денем и на доста места в Западна и Централна България. Но повече дъжд се чака над крайния юг. Валежи ще имаи във вторник, като в сряда към този момент ще са на доста малко места, основно на югоизток. Сняг се чака давали в по-високите планински елементи, евентуално над 1600 метра, като във вторник и по-ниско.

Температурите ще са намалят и в понеделник към този момент ще са със 7 - 10 градуса по-ниски от тези в неделя. По високите западни полета към 3- 7 градуса, в низините на страната 9 - 12 градуса. Сняг се чака да вали в по-високите планински елементи.

С приближаването на циклона към нашата страна в събота и неделя ще се усили вятарът от юг - югозапад, изключително северно от планините, като тук-там ще бъде мощен. Във високите алпийски елементи той ще бъде и плевел. Това ще докара до ново стопляне в почивните дни, преди да застудее в понеделник.

Застудяването и утежняването на времето ще обхване интервал от към три денонощия, до сряда в това число, когато още веднъж атмосферното нялагане ще стартира да се покачва и температурите да нарастват.

До края на идната седмица - 18 феврураи се чака времето още веднъж да е по-топло от нормалното за този интервал на годината, като дневните температури ще са сред 12 - 15 градуса. По високите западни полета и в регион на София след срядамалко на 9- 12 градуса.

Евентуални превалявания от дъжд ще забележим към края на идната седмица, а по-сериозно намаляване на дневните температури евентуално след 20 февруари.

И в Европа е по-топло от нормалното, преносът на въздушните маси е западен, югозападен и това е причина за дългия интервал на по-топло време. Студът се е отдръпнал на север, в Скандинавските страни и в Европейска Русия, където температурите са и под минус 15 градуса.

Какво ни чака до края на месеца и напролет - това ще бъде тематика на диалог в идващите съвещания на Синоптичната комисия.

Глобалната приземна температура остава постоянна - 14,31 градуса, с 0,31 градуса над нормата за последния 30 годишен интервал. /temperture.global/
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР