Този ден е предпразненство, подготовка за големия празник Успение Богородично,

...
Този ден е предпразненство, подготовка за големия празник Успение Богородично,
Коментари Харесай

Днес се подготвяме по специален начин за Успение Богородично

Този ден е предпразненство, подготовка за огромния празник Успение Богородично, което честваме на 15 август. Това е и последният ден от Богородичния пост.

На 14 август се уважава и паметта на оракул Михей. Той е шестият по ред от дванайсетте " дребни пророци ", т.е. пророци, чиито книги в Библията са по-кратки. 

Михей живял в Йерусалим през 748-696 година преди Христа по време на царете Йоатам, Ахаз и Езекия, съвременник е на оракул Исайя. Бил потомък от коляното (племето) на Юда. По родното си място Морасти е наименуван Морастиец. 

Пророческата му книга се състои от седем глави. В първите три той предсказва заличаването на област Самария. В идващите две глави приказва за идването на Спасителя Иисус Христос - Месия (на еврейски Машиах, на гръцки Христос, а на български - Помазаник, тъй като встъпването Му в служението става посредством помазване с елей). 

В Евангелие от Матей се цитират думите на оракул Михей за мястото, където щял да се роди Христос: " И ти, Витлееме, земя Юдина, по никакъв начин не си минимален от Юдините воеводства; тъй като от тебе ще излезе Вожд, Който ще пасе Моя народ Израил и Чийто генезис е от крайвреме, от безконечни дни ".

В последните две глави пророкът изобличава израилския народ, който, с цел да изкупи греховете си, желае да принесе голям брой жертви на Бог. Михей обаче му припомня за същинското обвързване, което има към Бог: " да работиш заслужено, да обичаш милосърдни каузи и смирено да вървиш (т.е. да живееш) пред твоя Бог ". Книгата на оракул Михей, написана на еврейски, се отличава с яснотата на своите послания. 

Но пророкът бил преследван поради мощните си изобличения на беззаконията на юдейския цар Ахав. Спасил се с бягство в планините, само че когато се възцарил Йорам, синът на Ахав, Михей бил хванат и погубен, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР