Той заяви това в студиото на „На фокус“Доколкото знам, танкерите

...
Той заяви това в студиото на „На фокус“Доколкото знам, танкерите
Коментари Харесай

Асен Василев: Вече използваме втечнения газ от Америка

Той съобщи това в студиото на „На фокус“
„ Доколкото знам, танкерите с американския полутечен газ се разтоварват сега и си употребяваме газа от там ”. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

„ Теменужка Петкова се опитваше да каже, че цената на газа, в случай че е по формулата на „ Газпром ”, е щяла да бъде 110 лева Формулата е 70% борсова цена, като единствено тези 70% са 140 лева и настрана имаме 30% петролна съставния елемент. Така че сигурно цената на „ Газпром ” щеше да е трагично над тези 110 лева, които тя се пробва да каже. Това, имайки поради, че е била министър на енергетиката и е договаряла това ценообразуване, на мен ми се коства като много груба операция ”, уточни той.

„ За първи път от доста години българският парламент е жив, не е отегчителен, не е предвидим и не е просто гумен щемпел на решения, които не са взети в българския парламент. Мисля, че това  е здравословно“, сподели още вицепремиерът. 

Той разяснява спречкването сред депутата от „ Продължаваме Промяната ” Искрен Митев и ръководителя на „ Възраждане ” Костадин Костадинов в пленарна зала. „ Явно има напрежение. Дебат, който е по-разгорещен, е положителният прочит на това, което се случва ”, уточни Василев.

И добави: „ Ако може да има малко по-малко разгорещени разногласия и конструктивизъм, би било добре, само че е по-добре да има такива, в сравнение с никакви ”.

Относно подпалването на Културния център „ Иван Михайлов ” в Битоля, министърът на финансите съобщи, че това е „ още едно възпламеняване на пристрастености, с цел да може да се попречи на някакво рационално решение, което да бъде открито от външните министерства и всички, които работят и търсят решение ”.

„ Това не е ориентирано против България или Северна Македония, а против това да се откри съгласие и този спор да бъде позволен в един миг. Това обаче става единствено посредством диалози и увещание на едната страна по отношение на другата, тъй че да се стигне до съгласие ”, уточни Асен Василев.

Вицепремиерът означи, че и от двете страни има наказание на акта и изрази вяра, че това няма да има трагични последствия и че тези, които са запалили центъра, няма да реализират задачите си.

Запитан дали в случай че в този момент „ Продължаваме Промяната ” управляваха сами са щели да намерят компромисно решение за РСМ, той отговори: „ Това, което завихме, влизайки в ръководството е, че доста дълго време България не е поставяла този въпрос. В последния миг ние го слагаме. Това не е обстановка на Политическа партия, а на България и на целия български народ. Много дълго време ние сме си мълчали по този въпрос, за разлика от Гърция, която 20 години споделяше, че има проблем ”.

„ Проблем има. Това е истината и не може да я замитаме под килима ”, разяснява той.

Василев беше безапелационен, че не се оказва напън от Европейски Съюз върху България по тематиката. „ Има непрекъснато запитване до каква степен сме стигнали. Това не е напън на правилото, че в случай че не създадем това, ще се случи нещо друго. Няма подобен вид напън ”, сподели той.

„ Това, което идва в Европа е: „ Разберете се с РСМ, с цел да се отпуши процеса. За мен първата стъпка в това е, че не България би трябвало да се разбере със Северна Македония, а Европейски Съюз би трябвало да се разбере с нея – т.е. Европейски Съюз да одобри най-малко частично българската позиция ”, посочи министърът на финансите.

Той изрично отхвърли да написа български вид на закона „ Магнитски ”. „ Има работна група, която се управлява от Министерството на правораздаването. Вътре има присъединяване от ДАНС, Българска народна банка, МФ, Външното министерство, Комисията за финансов контрол и Министерски съвет. Тя се управлява от хората, които могат да напишат този закон, а те са в правосъдното министерство ”, съобщи финансовият министър.

На въпрос дали това, което излезе като чернова, съответствува с това, което са написали специалистите, той сподели: „ Не съм сигурен до какъв брой съответствува. Имаше 3-4 разновидността по 2 разнообразни закона, които би трябвало да се приготвят – единият е Законът за използване на европейски наказания, а другият е за това по какъв начин, в случай че има наложени външни наказания, ние да защитим вътрешната икономическа и финансова система ”.

„ Смятам, че всичко това е стихия в чаша вода. Ако има в действителност изработен същински законопроект, той би трябвало да мине публично разискване, да бъде признат от Министерски съвет, да влезе в Народното събрание, да се прегледа на две четения там. Някой вади някакви текстове, които са в безусловно недопечен тип, които нито са огледани от позиция на конституционалност, нито от позиция на европейско законодателство. Тези текстове са доста надалеч от закон ”, безапелационен бе Асен Василев.

Той отхвърли държавното управление да обмисля нарастване на дълга на 50 милиарда „ Важно е да се каже, защото господин Борисов доста спекулира с него, че все още дългът е с 2 милиарда по-нисък от този към 31 декември ”, регистрира вицепремиерът.

При вероятно приемане на еврото цените у нас няма да скочат, съобщи още Василев.

„ Еврото би трябвало да се одобри най-скоро. Това е записано и в съглашението. Това, което Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ желаят, е да се направи едни разбор сред Българска народна банка и МФ, който да се употребява като основа за акцията, която да се организира ”, счита той.

„ Приемайки Борда, ние сме приели еврото. В момента Българска народна банка, с цел да напечата 1 лева би трябвало да има евро поръчителство. В този един миг сме се отказали от лична парична политика. Българска народна банка не може да печата левове, да купува дълг от държавното управление. Решенията на ЕЦБ сега се отразяват непосредствено на България, само че ние не сме в стаята, когато се взимат тези решения ”, разяснява финансовият министър.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР