Той, заедно с бившия депутат Делян Пеевски и бившия шеф

...
Той, заедно с бившия депутат Делян Пеевски и бившия шеф
Коментари Харесай

Собствениците на ”Eфбет” Ц. и С. Найденови, поставени до Божков и Пеевски, с жалба до парламентарната комисия ”Магнитски”

Той, дружно с някогашния народен представител Делян Пеевски и някогашния началник на Бюрото за надзор на СРС Илко Желязков, беше включен от Министерството на финансите на Съединени американски щати в черен лист на забъркани в корупция, написа

Пред парламентарната комисия Найденови акцентират, че те не са глобени по световния закон „ Магнитски “, само че са пострадали от последващите „ голословни и незаконосъобразни дейности на способените национални органи – МФ, Национална агенция за приходите и ДАНС “, против тях.

Цветомир и Стефан Найденови упорстват депутатите да ревизират законосъобразността, успеваемостта и адекватността на дейностите на тези органи против тях и молят да бъдат изслушани от комисията.

Те описват на депутатите по какъв начин откакто Министерският съвет реши да разпореди на работна група да сътвори лист на обвързваните със глобените по „ Магнитски “ в него е влезнала гръцката компания „ Интралот “. Шест дни по-късно тя е извадена от него, а там се появяват техните имена.

„ Незабавно щом узнахме за подхванатите по отношение на нас дейности, депозирахме писмо с в детайли ревю на причини за неналичието на каквато и да било съгласуваност с лицата от листата на OFAC, с искане за незабавното ни унищожаване от листата, като приложихме съответните безспорни доказателства “, акцентират Найденови.

И оповестяват, че са се срещнали с шефа на Националната организация за приходите Румен Спецов и той им е обяснил, че „ Интралот “ е извадена от листата, тъй като е задгранична компания. „ Този мотив мъчно може да бъде споделен, поради съществуването и все още на 15 задгранични компании в оповестения лист “, декларират притежателите на „ Ефбет “.

После пък шефът на ДАНС Пламен Тончев им споделил, че в действителност „ Интралот “ безпричинно е извадена от разширения лист по „ Магнитски “ и би трябвало да бъде върната в него.

Найденови припомнят, че министърът на финансите Асен Василев съобщи, че изваждането на „ Интралот “ от листата е поради позволена „ фактическа неточност “ при вписването в Търговския указател и Васил Божков погрешно е попадал като краен автентичен притежател, само че тя към този момент е поправена.

„ В несъгласие c горното, липсва каквато и да е било смяна по партидите в Търговския указател на обвързваните с Божков сдружения „ Лотери Дистрибюшънс “ ООД, ЕИИ 131251717, „ Нешънъл Лотери “ ООД, ЕИИ 131251674 и „ Нумерикъл Геймс “ ООД, ЕИИ 131252477, в които „ Интралот “ АД (INTRALOT S.A.) не престават да попадат с изключение на като настоящ и деен съучастник, притежаващ 49% от капитала им, и като автентичен краен притежател и до през днешния ден, без да е налице никаква корекция.

В посочените сдружения ние също погрешно сме посочени като действителни притежатели, като все още на декларирането, нито един от нас не е имал задоволителен % от дяловете, а от 25 март 2020 година насам нямаме безусловно никакво присъединяване в посочените сдружения, за което още на 15 юни 2021 година представихме на Постоянната работна група, безапелационни писмени доказателства, само че същата бездейства и до през днешния ден “, пишат Найденови.

Те декларират, че извънредно бързото унищожаване на „ Интралот “ от листата без ясни претекстове и тяхното включване в него ги кара да се съмняват в законосъобразността на дейностите на работната група.

Баща и наследник Найденови припомнят, че заведоха и каузи в Административен съд – София-град. И че по тях съдът уточни, че „ неналичието на авансово осъществяване, позволено от органа или уредено от законодателя, постанова извода, че подаването на тъжба против оспорен административен акт има суспензивен резултат съгласно общото предписание на член 166, алинея 1 Административнопроцесуален кодекс. “.

В същия смисъл се произнесе изрично и Върховният административен съд (повече виж тук) по серия от тъжби на наранени. Не е ясно за какво тогава описът продължава да съществува на уеб страницата на Министерството на финансите, в случай че не е позволено авансово осъществяване на решението на Министерски съвет за основаването му и всички дейности по осъществяване то му са противозаконни в действителност дейности.

„ Въпреки горното и изпратените от нас десетки писма от този момент, към сегашния миг, към този момент близо 60-ти ден, нашите имена и това на Боян Стефанов Найденов не престават да попадат в Списъка без законово или друго съображение за това. Същевременно, сдружението „ Интралот “ АД (INTRALOT S.A.), което от близо 18 (осемнадесет) години има взаимоотношения с обвинения Васил Божков, е отстранено съвсем неотложно (в рамките на 6 дни)- нестимулирано и спорно от листата по РМС № 441.

Недоумение буди фактът, че в листата, оповестен от българските управляващи са включени и не престават да стоят нашите имена и това на Боян Стефанов Найденов – на лицата, които първи, с риск за живота и здравето си, сигнализирахме за незаконосъобразната активност на обвинения Божков и които сме предпазени очевидци в делата против него; а в него не попадат отсъстват липсват забележителен брой от лицата от най-близкия бизнес и фамилен кръг – като брачната половинка му, сестра му и сина му. На фона на огромният брой юридически лица, включени в листата „ Магнитски “, буди също по този начин неразбиране дребният и по неразбираеми критерии определен лист с физически лица в листата на Министерство на финансите. Изключително обезпокоително е също по този начин мълчанието на виновните институции, които 60-ти ден отхвърлят каквато и да е връзка или противоположна връзка по случая за пострадалите “, декларират Найденови в писмото си до парламентарната комисия.

По делата, които Найденови заведоха след включването им в листата, е приложена специфична информация от инспекция осъществена от Министерство на вътрешните работи за тяхна съгласуваност с сдружения на Васил Божков. В нея Министерският съвет се уведомява, че и тримата – Цветомир, Стефан и Боян, не са свързани с фирмите, включени в черния лист на Съединени американски щати.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР