Той влезе в политиката с обещанието да увеличи властта на

...
Той влезе в политиката с обещанието да увеличи властта на
Коментари Харесай

Толкова ясно, че няма накъде. Какво трябваше да декларира Слави Трифонов

Той влезе в политиката с обещанието да усили властта на суверена, както той назовава гласоподавателите. Призова за съблюдаване на закона, само че самичък не го съблюдава. И отхвърли на същия този суверен информация за имуществото си.

За повторно водачът на „ ИТН “ Слави Трифонов не подава декларация за имущество и ползи. Въпреки, че доста по-често от други политици споделя какъв брой е значимо да се съблюдава закона. Така гласоподавателите не могат да прочетат с какво имущество и с какво присъединяване в бизнеса Трифонов чака от тях още веднъж да го поддържат. На 2 октомври учредената от него партия ще се яви за четвърти път на избори.

„ Заклевам се в името на Република България да съблюдавам Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управлявам от ползите на народа “. Тази клетва произнесе в средата на април 2021 година Слави Трифонов . Макар и в никакъв случай да не отиде до Народното събрание, той беше за малко народен представител.

За времето, в което се занимава с политика, Трифонов нееднократно е казвал, че законите би трябвало да се съблюдават. Той употребява този мотив в разнообразни обстановки.

„ Никой не е над закона. Звучи като факсимиле, обаче изобщо не ми пука. Върховенството на закона е най-важната нужда, с цел да живеем обикновено. Толкова е просто “, написа Трифонов на 18 март във връзка.

„ В България има закони, най-добре е те да се съблюдават. Всичко останало са страсти и мечти “, гласи в обществените мрежи на Трифонов на 10 април във връзка свадите към несъстоялия се

Действията на Трифонов обаче се разминават със заявките му за съблюдаване на закона. За повторно той не го съблюдава като не подава имуществена декларация. Законът задължава хората, които заемат обществени длъжности, да подават такива заявления. Като водач на партия "Има подобен народ " Трифонов попада под този закон, само че не подава декларация.

„ Е, и? “, сподели Тошко Йорданов от партията на Трифонов в изявление за Нова телевизия.

„ Това е административно условие, вършат ви инспекция и ви постановат санкция за неспазване на административното условие ", сподели Йорданов във връзка отхвърли на Трифонов да подаде декларация.

Защо водачът на „ ИТН “ не е заявил имуществото си?
Защо и какво се заявява
Всяка година до 15 май лицата, заемащи обществени длъжности, би трябвало да подават заявления за имущество и ползи за миналата година. В Закона за противопоставяне на корупцията са изброени лицата, които са длъжни да заявяват имуществото си. Целта е тези хора да са транспарантни пред гласоподавателите и това да служи като предварителна защита на корупцията.

„ За обществото е значимо да знае дали лицата, които заемат висши обществени длъжности, до момента в който са заемали тези длъжности и са работили в интерес на обществото, дали имуществото им не се е нараснало несъразмерно по отношение на възнаграждението, което получават “, сподели за Свободна Европа Лора Георгиева от организацията "Антикорупционен фонд ".

„ Подобни заявления не се подават единствено в България, а във всички демократични страни “, сподели Георгиева.

В декларациите задължените лица разказват имуществото си. Декларират се жилища, вили, коли, лодки, яхти или самолети. Описват се влоговете над 10 хиляди лв., както и вложенията в капиталови и пенсионни фондове над тази сума.

Публичните данни съдържат и информация за отговорности и заеми над 10 хиляди лв., приходи от трудови контракти, както и приходи отвън заеманата служба, когато са над 1000 лв.. Описва се присъединяване във компании и органи на ръководство на търговски сдружения.
Защо Трифонов би трябвало да подаде декларация
По закон Слави Трифонов би трябвало наложително да подаде декларация за имущество и спор на ползи. Той би трябвало да направи това освен поради обстоятелството, че е бил народен представител, само че и тъй като е ръководител на политическа партия, която получава държавна дотация. Законът планува партиите, които получат над 1 на 100 от действителните гласове на парламентарни избори, да получават държавна дотация.

От юни 2020 година Слави Трифонов е ръководител на Политическа партия „ ИТН “ (ИТН). Партията се яви за първи път на парламентарните избори през април 2021 година, когато получи над 17 на 100 от гласовете.

На изборите през юли 2021 година Има Такъв Народ беше първа политическа мощ, само че не съумя да сформира държавно управление. След изборите през ноември 2021 година Има Такъв Народ изгуби забележителна поддръжка, само че стана част от ръководещата коалиция дружно с "Продължаваме смяната ", Българска социалистическа партия и "Демократична България ".

На 8 юни 2022 година, че Има Такъв Народ напуща обединението. Опозиционната ГЕРБ внесе избор на съмнение, който от Народното събрание с поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи, "Възраждане " и Има Такъв Народ. На 27 юни министър председателят на държавното управление.

На 2 октомври тази година още веднъж предстоят избори, на които Има Такъв Народ още веднъж ще взе участие. Избирателите обаче няма да имат опция да се осведомят какво има да заявява водачът на тази партия.
Какво има Слави Трифонов
Слави Трифонов не е заемал обществени длъжности. Името му се свързва с производството на едни от най-популярните телевизионни и шоу стратегии.

„ Как съм си изкарвал парите е толкоз ясно, че няма накъде “, сподели за Свободна Европа Слави Трифонов. Той сподели, че е тестван „ три пъти тази година “. По думите на Трифонов „ всичко, което имам, е законно. Аз съм санкциониран за това, че не съм подал декларация. Направил съм каквото би трябвало. Така ги предизвиквам да ме ревизират “.

Част от информацията, обвързвана с имущественото положение на водача на „ ИТН “, е обществена и може да бъде открита в регистри.

„ Няма човек в тази страна, който да каже, че Слави Трифонов не си е изкарал парите по малкия екран. Буквално. Ясно, е че господин Трифонов не върви нощем да мие коли, та да има други приходи “, сподели Тошко Йорданов пред Нова телевизия.

Според данните от Търговския указател обаче Трифонов има бизнес ползи и отвън малкия екран.

Лидерът на Има Такъв Народ има и взе участие в ръководството на няколко компании. Повечето от тях са свързани с телевизионната, продуцентска и креативна работа на Трифонов. Най-популярната от тях е „ Седем-осми “, която продуцираше дълги години "Шоуто на Слави " по бТВ, а по-късно сътвори телевизия "7/8 ".

До 2019 година с непарична вноска от над 11 млн. лева в сдружението е взела участие офшорната компания "Флумър Ентъртеймънт ". Последният оповестен финансов доклад на сдружението е от 2018 година, когато е регистрирана загуба от близо 600 хиляди лв..

Друга сфера, в която водачът на "Има подобен народ " има активност, е търговията с парцели. „ Ермитаж Есте “ е компания на Трифонов, която се занимава с търговия с парцели. От февруари 2021 година тя е оповестена в разпродажба.

Справка в имотния указател демонстрира, че като физическо лице Трифонов има парцели в София и Плевен.

От антикорупционната комисия КПКОНПИ не дадоха отговор на въпросите на Свободна Европа какви инспекции са направени и наложени ли са наказания на Слави Трифонов за това, че не е подал заявления.

Декларирането на имущество и компании на хората, заемащи обществени длъжности и водачите на политически партии, дава опция на жителите да получат информация, както за финансовото положение на даден политик, по този начин и за бизнес ползите и връзките, които има.

По време на ръководството на четворната коалиция партията „ ИТН “ отговаряше за министерствата на енергетиката и районното развиване, в които е съсредоточен сериозен обществен запас и ползи.

Бивши депутати и някои издания загатваха кръг „ Делта Хил “. Така се назовава затворен жилищен комплекс край София, където, съгласно, Слави Трифонов има благосъстоятелност.

Депутатите, които напуснаха парламентарната група на „ ИТН “, споделиха, че представители на строителни компании вървят в комплекса "Делта Хил ", с цел да разясняват с медиатори изискванията за сключване на контракти за настоящо поддържане на пътищата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР