Той увери, че разходите за пенсии и заплати не са

...
Той увери, че разходите за пенсии и заплати не са
Коментари Харесай

В началото на юли Асен Василев внася бюджет с 3% дефицит

Той увери, че разноските за пенсии и заплати не са пипани

„ Целта е бюджетът да се внесе при започване на юли и да влезе в действие от 1 август. Текат конкретизирания с част от министерствата, само че бюджетът е разчетен при Брутният вътрешен продукт от 184 млрд 476 милиона, заложен от служебния кабинет, макрорамката не е променяна “, съобщи финансовият министър Асен Василев. Заложен е недостиг от 4,582 милиарда - това е недостиг от 3% на начислена основа и 2,5% на касова основа.

Предвиждало се да получим второ заплащане по ПВУ тази година, посочи Василев. остават 33 ограничения, надява се до края на септемвери да се оправят, само че това няма да промени недостига. 

Една от ограниченията на служебния кабинет е приложена изцяло и това е 100% дял. Имали сме нарастване на приходите от Национална агенция за приходите и „ Митници “.

„ Приходната част да доближи до 69 милиарда и 321 млн. лв.. Имаме понижение на разноските от 1 милиарда и 851 млн. лв. катиталовите разноски спадат на 8 млрд 870 млн, което отново е рекордно равнище “, изясни финансовия министър.

Той акцентира, че не са „ пипани ” разноските за пенсии и заплати. „ 10% нарастване на заплатите за администрациите, които не получиха нарастване също са включени ”, добави той.

Има записани съответни разноски, които министрите са поискали - нарастването на стипендиите за студенти, нарастване на майчинството през втората година и така нататък

„ Нарастване на дълга като % от Брутният вътрешен продукт няма да има. Дългът ще остане на същото равнище като предходната година – 23-24%, посочи финансовият министър. Влизаме с този бюджет по критериите на Маастрихт, има буфери, свързани с осъществяване на програмата в секторите на защитата и европейските стратегии. Този бюджет дава добра основа за идващите няколко години, разчетен е при реалистични параметри, 1,8% растеж на Брутният вътрешен продукт и 7,8% средногодишна инфлация “, акцентира Василев.

 Общо нарастването на приходите плюс дивидента е 3 млрд 526 милиона лв..

Василев сподели, че приходите в митниците са увеличени главно при Данък добавена стойност. „ Има планувани ограничения по събираемост. В Агенция Митници главният срив идваше от Данък добавена стойност при импорт, което тогава на бюджетна комисия беше обяснено поради петрола. Надяваме се във втората половина на годината да достигнем действителната стойност от там ”, сподели той.

„ Фондът за бедствия в проектобюджета бяха заложени 80 млн. лева, а ние сме заложили 130 млн. лева предвид на събитията. В момента 60 млн. лева са употребявани и остават 70 млн. лева ”, посочи Василев.

„ 125% нарастване за учители ще ги има ”, добави финансовият министър и уточни, че в бюджета на здравната каса също са заложени средства тъй че заплатата на доктор да доближи до 2000 лева и 1500 лева за здравна сестра.

„ Данъчните облекчения остават до края на годината, връща се пониженото Данък добавена стойност единствено на природния газ - от 9% на 20% ”, разкри Василев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР