Той участва в Десанта в Нормандия, събира доказателства в концелагерите

...
Той участва в Десанта в Нормандия, събира доказателства в концелагерите
Коментари Харесай

Бен Ференц не се бореше за отмъщение, а за справедливост

Той взе участие в Десанта в Нормандия, събира доказателства в концелагерите и като прокурор се изправя очи в очи с нацистите едвам на 27 години. Бенджамин Ференц. Разказ на " ".

Името на този мъж ще остане в историята. Младият американец Бен Ференц е събирал значими доказателства за Нюрнбергския развой още като боец. Без доказателствата, които е разкрил, американските прокурори мъчно щяха да съумеят да проведат значимия правосъден развой против нацистите през 1945 година

Като юрист Ференц по-късно лобира за основаването на Международния углавен съд в Хага. Делото му се увенчава с триумф през 2002 година. Благодарение на тази самодейност на Ференц през днешния ден могат да се проверяват военни закононарушения и, виновни за тях.

Денят " Д "

Ференц, който е приключил право в Харвард със стипендия, стартира кариерата си в американската войска като машинописец в Камп Дейвис. По това време даже не можел да стреля. Част от отговорностите му били миенето на съдове, тоалетни и подове.

През пролетта на 1944 година нещата се трансформират. Отрядът, от който Ференц е част, е изпратен в Англия. Десантът на Нормандия, който бележи началото на края на нацистката доминация в Европа, е в ход. Ференц става част от американските военни, които напролет на 1945 година пресичат моста край Ремаген.

След края на войната военачалник Патън се нуждае от хора с юридически опит, които да събират доказателства за военните закононарушения на нацистите. Младият юрист Ференц най-накрая получава задача, която дава отговор на компетенциите му. Заедно със своя екип Бен Ференц разпитва нацистките управляващи, обискира офисите им, обикаля концентрационни лагери, които американската войска освобождава.

Онова, което открива в Бухенвалд, Дахау, Маутхаузен и други лагери, надминава визиите му за ужасяващите закононарушения на нацисткото ръководство.

В търсене на доказателства

" Беше значимо да подсигурим доказателства, описи със пандизчиите, имената на тези, които са управлявали лагерите, и виновниците за всичко това в Секретен сътрудник ", написа Ференц в записките си. " Така успяхме да издадем заповеди за арест на тези хора. Осигурихме всички доказателства и тръгнахме към най-близкия лагер. "

По пътя попадат на отряди на Червената войска, които се разправят с офицерите от Секретен сътрудник по бързата процедура. В този миг юристът, който е наследник на маджарски евреи, емигрирали в Съединени американски щати, осъзнава, че неговата цел не е възмездие, а правдивост.

Ференц участва единствено като наблюдаващ на първия Нюрнбергски развой, който стартира на 20 ноември 1945. Той към този момент е възнамерявал да се завърне в Съединени американски щати и да продължи живота си като граждански.

От другата страна на океана някогашният боец не съумява да си откри работа в адвокатска адвокатска фирма. Скоро обаче той получава депеша от Пентагона с покана да се срещне с военачалник Телфорд Тейлър - брилянтен юрист, персонално назначен от президента Труман за отговорник за последвалите Нюрнбергския развой каузи. Тейлър прави Ференц част от своя екип за Германия.
" Съединени американски щати считат, че Нюрнбергските процеси против 22-ма нацисти на управителни позиции не съумяват задоволително добре да обяснят по какъв начин сходно нещо се е случило в цивилизована страна като Германия ", спомня си Ференц в документален филм от 2015 година " Първата задача, която Тейлър ми даде, беше да ида в Берлин и да събера още доказателства ". Разкъсаната от войната немска столица става седалище на американското следствие. Берлин към този момент е разграничен на четири бранша - американски, английски, руски и френски. Всяка страна си има своите способи за търсене на правораздаване.

Бен Ференц и екипът му от 50 следователи съумяват да открият голямо количество документи и други материали, доказващи закононарушенията на голямата, измежду нацистката администрация. Седалището на Гестапо в Берлин се оказва изключително добра находка за следствието. Ференц го назовава " юридическа златна мина ".

27-годишен прокурор, който застана очи в очи с нацистите

През пролетта на 1947 чиновник на Ференц попада на три дебели папки с обозначението " Съобщения от Съюз на съветските социалистически републики - сведения от Източния фронт ". " Това беше информация от профилираните подразделения на Секретен сътрудник. Никой не знаеше какво е ", спомня си Бен Ференц по-късно. Той незабавно открива на какво е попаднал: " Изглеждаха неугледни, само че бяха маркирани с дебели марки " секретни въпроси на Райха ". "
Тези доказателства стават правната основа на един от най-мащабните процеси за ликвидиране в историята. На 5 септември 1947 година Бен Ференц става най-младият основен прокурор - на 27 години. Процесът, в което той води обвиняването, е първият от 12-те Последващи нюрнбергски процеси.

Приносът му към правото и справедливостта е непостижим

Ференц е роден в семейство на евреи в Карпатите през 1920 година и израства в мизерия в Ню Йорк. Но това, което претърпява в Германия в годините след Втората международна война, става неизменима част от него.

Като представител на Конференцията за еврейските материални искания той неуморно се бори за подписването на съглашението за репарации сред Израел и Германия. То е подписано през 1952 година в Люксембург. Ференц съставлява служащи, които са били заробени и експлоатирани от нацистите в Източна Европа.

През 2010 година Бенджамин Ференц получава Орденът за заслуги на Федерална република Германия за дългогодишния си принос към интернационалното право. Но най-голямата си премия той получава в Нюрнберг - мястото на първите му юридически триумфи. Той открива 75-ата годишнина от Нюрнбергските процеси на 20 ноември 2020 година. Чак след неговото послание приказва немският президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Бенджамин Ференц, който години наред пишеше история, умря на 103 години.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР