Той толкова иска да е в крак с Европа, че

...
Той толкова иска да е в крак с Европа, че
Коментари Харесай

Как Петър Велики краде една година от руската история

Той толкоз желае да е в крайник с Европа, че избира да загуби осем месеца от 1699 година.

Няма да намерите записи за събития в Русия напролет или лятото на 1699 година. Причината е елементарна – в действителност, такива няма. Как е допустимо това?

Преди 1700 година Нова година в Русия се чества на 1 септември, а годините се броят от „ основаването на света “ – така наречен „ Константинополска ера “.  Според тази система в Русия 7208 година стартира на 1 септември, а в Европа 1699 година стартира на 1 януари, девет месеца преди Новата 7208 година в Русия.

През 1698 година, единствено година по-рано, Петър Велики се връща от огромната си обиколка – първото пътешестване на съветски цар в чужбина. След като е прекарал повече от година в Европа, Петър вижда какъв брой мъчно е за европейските търговци и продавачи да вършат бизнес с руснаците през септември, когато те честват Новата година. Тържествата нормално не престават минимум две седмици и през този интервал бизнесът стопира – руснаците, естествено, пият.

Related

Петър взема решение да приспособи съветското време към европейското. В указ от 19 декември 1699 година той подрежда 1 януари да стане първият ден от новата 1700 година,  а занапред нататък Нова година да се чества на 1 януари вместо на 1 септември. Така, 1699 година трае единствено 4 месеца: септември, октомври, ноември и декември.

Царят твърди, че смяната се дължи на обстоятелството, че „ доста християнски нации, които са обединени с нас в изповядването на православното християнство, пишат годините си от раждането на Христос “. Според декрета, обаче, в случай че някой желае да употребява и двете дати от Създаването и от Раждането на Христос, може да го прави – само че „ новата “ дата би трябвало да се употребява наложително.

Разбира се, промяната провокира неодобрение измежду православните сановници – доста от тях са ядосани, че Петър „ им е откраднал “ огромна част от 1699 година, както и доста други значими православни празници и празнувания. Всички държавни органи и институции би трябвало да трансформират документите и графиците си, с цел да отразят новата последователност. На всичкото от горната страна, Петър издава още един указ, с който вкарва европейско честване на новата 1700 година. Всеки, който има оръдие или пушка, би трябвало да изстреля троен салют в празничната нощ, а хората са насърчени да украсят домовете си с елхи и клончета – нещо невиждано в Русия, тъй като елховите клончета до тогава се свързват с покойниците.

създател: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР