Той сподели докъде е стигнало възстановяването на най-пострадалите апартаменти във

...
Той сподели докъде е стигнало възстановяването на най-пострадалите апартаменти във
Коментари Харесай

Експертно становище за годността на пристройка в бл.302 ще реши дали всички могат да се върнат по домовете си


Той показа до каква степен е стигнало възобновяване на най-пострадалите жилища във входа, където избухна гърмеж и последва пожар. 

" Изградени са фасадните стени, които бяха изцяло унищожени от взривната вълна, инсталирана е дограмата, всичко се прави по самодейност на районното кметство с дружелюбното подпомагане на бизнеса от квартала. Поставени са входните порти. Ще стартира построяването на вътрешните преградни стени сред двете жилища, които са най-засегнати. Трябва да се събори и една стена, която е изкривена, нужно е да се иззида отначало.

Експертизите приключиха от дълго време, няма нарушавания по цялостната структура на входа. Трябва да мине проучване, което да се произнесе дали построената пристройка, поради която беше издадена заповед на кмета за ограничение достъпа до 14 жилището, става или не става за употреба. По първичният оглед, който извърши комисията, не става, тъй като има някакви кривини, само че това не е в резултат на гърмежа. То е вследствие, че е некачествено направена. Хората, построили тази пристройка, имат позволение за градеж, само че не е въведено в употреба. От 2009 година е последния протокол от кметството, в който е регистрирано, че не е довършена въпросната пристройка и че това, което е направено, е некачествено.

Предполагам, че има фамилии, които са се прибрали вкъщи, само че това е на тяхна отговорност. Хората са били в течение на построяването на тази пристройка, само че са си мълчали дълги години. За страдание имаше доста хора, които обявиха, че желаят да оказват помощ, само че на процедура се отзоваха относително малко доброволци за възобновяване на вредите по входа. По последната ми информация едвам към 3000 лева има събрани в сметката за потърпевшите.

Искам да изкажа обаче своята благодарност и благодарност към пожарникарите, които спасяваха хората в злополучната нощ. Бях очевидец на това по какъв начин безусловно с риск за живота си се спускаха да вадят хора от горящия вход. Благодарност желая да изразя и към компаниите, които оказват помощ за възобновяване на входа, включително компания Планекс, която оказва помощ със строителните действия, компания " Мигмаркет “ предоставила дограмата, " МБ Дорс “, която  постави външните порти.  Предстои компания " Елдоминвест " да дари бяла техника, климатици и бойлери за най-засегнатите жилища. Тези компании направиха страховит жест, демонстрираха страхотна човечност.  

Ще търсим опция с решение на Общинския съвет да помогнем за възобновяване на фасада на входа. Чакаме още едно проучване, което редом върви с това, което направиха сътрудниците, посочени със заповед на кмета. Трябва в идващите дни да огледат и самата пристройка, само че това е единствено с цел да имаме представа от обстановката. Правилото е, защото това е етажна благосъстоятелност, живеещите във входа да подхващат дейности след общо заседание и да изберат компания, която да извърши проучване на тази пристройка, тъй че специалисти да се произнесат дали е годна тя.

Направихме всичко, което е по нашите сили за хората. Помагаме на всички, които имат потребност. Има жилища, които се нуждаят единствено от едно пребоядисване и тези хора няма за какво да чакат различен да свърши тази работа ", разяснява Николай Костадинов.  
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР