Той съветва екипировката в планината да е в отличителен цвят,

...
Той съветва екипировката в планината да е в отличителен цвят,
Коментари Харесай

Доц. Кънчо Долапчиев за акцията в Пирин: Трудно се локализира точното място, участъците са стръмни

Той поучава оборудването в планината да е в характерен цвят, с цел да бъде елементарно забележима

За случая с изчезналия в подножието на връх Вихрен 69-годишен мъж имаме малко информация, споделят че добре снабден, само че това е необятно разбиране, това сподели доцент Кънчо Долапчиев, учител по спортно катерене и туризъм пред NOVA NEWS.

Той допуска, че мъжът е тръгнал или по Джамджиевия борд или по Източния път. Това са сложни направления, за тях наложително би трябвало да имаш ледокоп и котки, разясни Долапчиев.

Разчитаме освен на дрона, само че и на човешка мощ при издирването, сподели Методи Баненски от Планинска избавителна работа Банско. Той уточни, че регионът е огромен, теренът е рисков. Баненски сподели, че сведенията са, че мъжът е добре снабден, а издирването му ще продължи през целия ден.

Тревата е заледена, няма сняг, има мощни пориви напразно, мъчно се локализира точното място, няма място, където може да се скриеш, секторите са стръмни, уточни Долапчиев. Той сподели, че няма улеи, в които може се пропадне, само че заплахата е човек да падне там, където е стената на връх Вихрен.

Доц. Долапчиев счита, че мястото, където вероятно се намира изчезналия мъж, а точно на 10 минути път от върха, това са 150 – 200 м, е намерено, няма къде да се заслониш, с цел да не си изложен напразно. „ След три дни оцеляването е съвсем невероятно. Но акцията не се приключва, търси се до дъно “, сподели той.

Експертът предложи оборудването да е в характерен цвят – алено, жълто, оранжево, тъй че да бъде елементарно забележима от дроновете. Той също по този начин предложи да не се върви самичък в планината, облеклата да са вид „ зелка “ – няколко облекла една върху друга, ветрозащитно яке, обувки с грайфер, ръкавици, шапка. Той предизвести, че телефонът би трябвало да е зареден, би трябвало да се носи храна, вода. Експертът разясни, че би трябвало да се познава планината и да имаме информация какво време се чака.

„ Опасностите идват от две посоки – едното е подценяване на природата, другото е надценяване на личните благоприятни условия “, сподели Долапчиев.

Спасителите са добре екипирани, разполагат с моторни шейни, към момента няма избавителен хеликоптер, разясни той.

Учениците могат да бъдат запознавани с планината, счита той. „ Общуването с природата прави здрави хора, подценявайки планината тя може да ни накаже, същото е и с морето. Хората загърбиха спорта “, приключи той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР