Той прекарва повечето си сутрешни тренировки в мисли за пътя,

...
Той прекарва повечето си сутрешни тренировки в мисли за пътя,
Коментари Харесай

Спортни хроники: Историята на първия транссексуален боксьор Патрисио Мануел

Той прекарва множеството си утринни тренировки в мисли за пътя, който е трябвало да извърви, с цел да бъде това, което е през днешния ден. Става дума за веднъж, извървян в продължение на 17 години

„ Откакто се помня съм гледал на себе си като на момче. Но си мълчах. Не знаех, че има друга опция пред мен, а го усещах като смъртно наказване “.

Патрисио Мануел е роден като Патриша в дребното градче Гардена в Калифорния, покрай Лос Анджелис. На 16 години получава коледен подарък от баба си – участие в боксов клуб.

„ Още на първата подготовка треньорът искаше да се удрям в спаринг с него и ме удари много мощно. Преминавах през толкоз доста неща и мисля, че точно тогава за пръв път почувствах, че в действителност съм в тялото си, когато бях ударен с такава мощ “, спомня си Мануел.

„ Бях работил толкоз доста, с цел да стигна до такава степен, че изпаднах в огромна меланхолия. Запитах се какво би трябвало да направя, с цел да обичам себе си, даже без този спорт. И си дадох сметка, че от години неистина себе си и не мога да очаквам повече “.

Затова по време на възобновяване от травмата, Мануел взима решението да стане мъж.

„ Знаех, че не мога повече да пребивавам в неистина и в случай че цената на това трябваше да бъде да изгубя хората, които обичам, тогава бях подготвен да платя тази цена – тъй като въпреки всичко, на първо място обичам самия себе си “.

Семейството на Мануел му оказва поддръжка, само че не на всички места той среща схващане и се постанова да смени треньора и подготвителната си зала.

Две години след промяната на пола си, Мануел стартира процеса по придобиване на професионален боксов лиценз при мъжете. Калифорнийските управляващи в началото са резервирани да му го дадат, само че ги убеждава едно решение на Международния олимпийски комитет преди Олимпиадата в Рио – решение, което разрешава на транссексуалните състезатели да вземат участие без ограничавания на огромни конгреси.

След като получава лиценза, пред Патрисио се появява нов проблем. Той открива, че не е елементарно да се намерят искащи да се боксират с него.

Боксьорът продължава да тренира интензивно с новия си треньор, който доста го поддържа, само че му се постанова да чака до 8 декември 2018 година, с цел да стъпи на професионалния кръг.

Патрисио Мануел съумява да стане освен първият транссексуален боксьор на професионалния кръг в Щатите, само че и първият, който записва победа.

„ Изпитвам почитание към него. За мен това не трансформира нищо. На кръга и двамата желаеме да спечелим “, разяснява тогава мексиканецът.

По време на мача част от тълпата освирква Патрисио, в това число и след успеха му, само че няма по какъв начин да помрачи щастливия му миг.

„ Струваше си всичките старания и жертви, с цел да стигна до този мач. Знаех, че заслужавам да бъда там. Отворих една врата, в този момент има несъмнено хиляда други порти, които да отворя, тъй че ще продължа напред “.

Миналата година Мануел стана лице на марката за боксова екипировка Everlast и

„ Горд съм да бъда негър транссексуален мъж “, споделя Патрисио Мануел и показва увереност, че другите като него ще проявят храброст и няма да се крият: „ Тук сме и няма да изчезнем. Ще има от ден на ден като нас “.

Заглавна фотография: By Aswadhin – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86994917

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР