Той поема поста на индуисткия празник Дивали. Тогава се палят

...
Той поема поста на индуисткия празник Дивали. Тогава се палят
Коментари Харесай

Кой е Риши Сунак, който поведе Великобритания

Той поема поста на индуисткия празник Дивали. Тогава се палят свещи в чест на Лакшми - богинята на благосъстоянието и шанса, а светлината победи над тъмнината и злото. Риши Сунак е първият англичанин от индийски генезис, който става министър председател на Англия. И то тъкмо в подобен ден.

Най-важното към новия министър председател на Англия се събира в няколко цифри. Той ще е петият министър-председател на страната за 6 години, третият, който поема поста в границите на последните два месеца и първият от азиатски генезис.

Риши Сунак е на 42 години и е един от най-богатите английски политици. Доскоро беше финансов министър в кабинета на Борис Джонсън. Сега той ще стане първият министър председател, назначен от крал Чарлз Трети .
  И вътре в аптеката...
Сунак получава обучение в колежа „ Уинчестър ” - първокласен интернат за момчета, а през 2001 година приключва Оксфорд с дипломи по философия, политология и стопанска система. След 5 години пази и магистратура по бизнес администрация в университета „ Станфорд ” , Съединени американски щати.

Между 2001 и 2004 година е анализатор в Станфордския университет, а по-късно и в капиталовата банка Goldman Sachs в лондонското сити. След това стартира работа във компанията за ръководство на хедж фондове The Children`s Investment Fund Management, където става сътрудник през 2006 година

През 2009 година се причислява към хедж фонда Theleme Partners и е шеф на Catamaran Ventures - капиталова компания, благосъстоятелност на милиардера Нараян Мурти - шестият най-богат човек в Индия и създател на един от колосите на осведомителните технологии Infosys.
 Сунак с една от дъщерите си на международната премиера на „ Матилда Мюзикълът “ на Роалд Дал на Лондонския кино фестивал, 5 октомври, 2022 година
През същата година Риши Сунак се дами за дъщерята на Мурти - Акшата, която по-рано среща в Съединени американски щати. Тя има лична фешън компания и управлява капиталов фонд, учреден от татко ѝ на нейно име. Имат две дъщери - Кришна и Анушка, които той постоянно загатва в акциите си, когато приказва за битката с климатичните промени.

По данни на The Sunday Times Риши Сунак и брачната половинка му са на 222-ро място по благосъстояние в страната с общо положение от 730 млн. паунда .

Той в никакъв случай не е коментирал обществено какво е финансовото му положение, само че се счита, че кариерата му във финансовата сфера го е направила милионер още в двадесетте му години, отбелязва Би Би Си.

Тази година финансите на Сунак и фамилията му бяха подложени на сериозен надзор, като данъчните каузи на брачната половинка му бяха сложени в центъра на вниманието. След като се оказа, че тя е плащала ниски налози в Обединеното кралство, Мурти сподели, че ще стартира да заплаща там и приходите си от чужбина. Така тя облекчи политическия напън върху брачна половинка си.
 Акшата Мурти
Торите несъмнено поддържат богатите, по тази причина опитите на оксфордския ученик да се показа като човек от народа постоянно се провалят. Например - да се появи на строителна площадка с обувки за над 500 евро , или да театралничи на бензиностанция с взета назаем дребна кола, с цел да разпространява държавната отстъпка за гориво.
 Съпругата на Риши Сунак на събитие, част от акцията за водачество на Консервативната партия, в Лондон през август 2022 година
Сунак е прочут почитател на сагата " Междузвездни войни ". В свободното си време играе крикет и футбол или гледа филми.
От почитател на Брекзит до конкурент на Джонсън
Риши Сунак влиза интензивно в английската политика през 2015 година, когато става член на английската Камара на общините (долната камара на парламента) от Консервативната партия. Тогава той поставя клетва върху " Бхагавад Гита " - санскритски текст, който е една от главните книги на хиндуизма.

Сунак постоянно е бил бранител на Брекзит. През 2016 година той провокира тогавашния министър председател Дейвид Камерън с тезата, че Англия ще е по-добре отвън Европейски Съюз. Той се аргументира по този начин: страната ще може да постанова лични правила за имиграцията, без да е длъжна да избира европейските жители, а в това време ще понижава бюрократичния развой. И това, до момента в който страната му е деветата международна стопанска система.

През 2018 година Сунак е назначен във второто държавно управление на Тереза Мей като парламентарен зам.-държавен секретар по въпросите на локалното ръководство при преустройството. След като Мей подаде оставка, Сунак поддържа акцията на Борис Джонсън да стане водач на консерваторите. А щом Джонсън беше определен и назначен за министър председател, той назначи Сунак за основен секретар на Министерството на финансите. В интервала 2019-2020 година той беше и основен секретар на Камарата на общините.

" Риши Сунак дължи възхода си значително на преданост и послушание ", написа през 2019 година Джим Пакард, анализатор на “Файненшъл Таймс ”.
 Борис Джонсън и неговият финансов министър Риши Сунак през юли 2020 година
През февруари 2020 година Сунак размени Саджид Джавид като министър на финансите след оставката му при измененията в кабинета. По време на пандемията от ковид институцията му раздаде милиарди в помощ на дребния и междинния бизнес, за компенсиране на разноските за заплати на предприятията и за подкрепяне на независимо заетите лица, понижи налозите и така нататък Тези стъпки го направиха изключително известен.

По-късно той разгласи нов пакет от ограничения в размер на 15 милиарда паунда по отношение на рекордната инфлация в страната на фона на енергийната рецесия в Европа в следствие от антируските наказания (през април 2022 година тя доближава 9% - най-високата от 1982 година насам).

Като финансов министър Сунак поддържаше финансовата помощ за Украйна във войната с Русия.
 Риши Сунак преглежда противотанкова установка NLAW, доставена на Украйна, при посещаване в завода Thales Defence System в Белфаст на 17 август 2022 година, като част от политическата му акция
На 5 юли 2022 година той подаде оставка, като призна, че постоянно обществено е подкрепял водача Борис Джонсън, макар че не е бил склонен с него по редица въпроси. Според английските медии различията са били за облагането на свръхпечалбите на петролните компании и намаляването на данъчното облагане на популацията.

След оставката на Борис Джонсън на 7 юли 2022 година Сунак се кандидатира за водач на ръководещата Консервативна партия и надлежно за началник на държавното управление.

Тогава той сподели, че ще ръководи стопанската система като Маргарет Тачър .

" Ще понижим налозите и ще го създадем отговорно. Това е моят стопански метод. Бих го описал като тачъризъм на здравия разсъдък. Вярвам, че тя би направила това ", разяснява Сунак пред Daily Telegraph.

Но след гласоподаване на партийните депутати в Камарата на общините на финалния кръг, Лиз Тръс беше избрана за победител от редовите членове на партията.
 Снимка, направена на 5 септември 2022 година, демонстрира графит в центъра на Белфаст на художника Киарън Галахър. Той изобразява като боксьори Лиз Тръс, която печели пред Риши Сунак, до Борис Джонсън и английския министър по Брекзит Джейкъб Рийс-Мог. Накъде ще води Англия
Сега, когато завоюва борбата за партията и ръководството на страната, Риши Сунак възнамерява данъчна промяна, която да понижи налога върху приходите от 20% на 16% в границите на пет години. Това би било най-радикалното понижение от 30 години насам. Сунак споделя и това, че ще усили разноските за защита до 2,5% от Брутният вътрешен продукт. Сега те са 2,28%.

Той е решен да форсира строителството на жилища и да попречи на огромните строителни компании да монополизират пазара.

Освен това той дефинира повишението на цените на питателните артикули, горивата и силата, дължащо се на спора в Украйна и на икономическата борба сред Русия и Запада, като главен проблем в Обединеното кралство сега (инфлацията набъбна до 10,1 % през юли и може да доближи 13% до края на годината). И се застъпи за по-строги наказания против Кремъл.

Въпреки своя имигрантски генезис, Риши Сунак се разгласи и за ограничение на броя на одобряваните мигранти.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР