Той подчерта, че когато решението на КС бъде публикувано в

...
Той подчерта, че когато решението на КС бъде публикувано в
Коментари Харесай

Бивш правосъден министър: Конституционният съд си вкара страхотен автогол

Той акцентира, че когато решението на Конституционен съд бъде оповестено в Държавен вестник, Анастас Анастасов и Гроздан Илиев би трябвало да се върнат автоматизирано на местата си в Конституционен съд, до момента в който бъдат определени нови конституционни съдии на тяхно място:

 

„ Това е тълкувателно решение и има деяние обратно. Ще ми е любопитно дали ще ги възстановят Анастасов и Илиев.... Това решение се очакваше за Висш съдебен съвет, само че поради неналичието на политическа воля Конституционен съд навлезе в една доста тежка материя, на процедура замести волята на Народното събрание. Последните 2-3 години Народното събрание систематично не прояви воля да ръководи “.

 

Според Станков сега страната е „ полупарламентарна република “.

 

На хипотезата, че Конституционен съд се беше произнесъл, че при приключване на мандата мястото се освобождава, някогашният министър на правораздаването разяснява, че по този начин страната би блокирала:

 

„ Не мисля, че това е по-добрият вид, само че от юридическа позиция е по-правилният. Решението на Конституционен съд е палиативно, лекува признаците, а не същността на болестта. В дълбока рецесия сме. Държавата е разтърсена фундаментално в основите си. Конституцията сега не се съблюдава, дописва се. Разтревожен съм същински! “.

 

Според него би трябвало да има запитване до Конституционен съд за пълномощията на служебното държавно управление:

 

„ Очерта се серия от служебни кабинети и всеки надминава другия в размаха си на политически дейности. Конституцията е поставила една рамка, че те би трябвало да обезпечат изборите, само че не и да организират политики “. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР