Той отговори на въпрос на журналисти относно параметрите на предложения

...
Той отговори на въпрос на журналисти относно параметрите на предложения
Коментари Харесай

Стоянов: 3% бюджетен дефицит е трудно постижим с вече фиксираните разходи, остава да се играе в приходите

Той отговори на въпрос на публицисти по отношение на параметрите на оферти проектобюджет от служебния кабинет. Преди дни служебното държавно управление показа проектобюджет за 2023 година с недостиг от 6,4 % от Брутният вътрешен продукт.

 

Остава да се " играе " само в приходите, защото разноските, които ние сме показали, са на база на решенията от 44-то до 48-то Народно заседание, сподели министър Стоянов. Разбира се, новото Народно заседание може да реже, само че разбирате какъв брой е мъчно да се режат обществени разноски един път, откакто са дадени, тъй че опциите са само в приходната част и там би трябвало да се реши коя мярка би сработила задоволително, добави той.

Стоянов сподели, че работата му като министър на стопанската система и промишлеността, както и на неговия правоприемник в едно постоянно държавно управление, е да съумеят да реализират по-висок растеж, който да помогне в някаква степен да се затвори " дупката " в бюджета. Той счита, че това е допустимо, само че никога не, с цел да донесе 3 % недостиг при тази приходна част сега.

Министърът сподели, че с бюджета служебното държавно управление се е пробвало да даде действителната картина на финансите на страната сега. Стоянов уточни, че доста ограничения от препоръчаните за стесняване на недостига са вероятни, само че депутатите ще преценяват кои са ограниченията, които удовлетворяват политиката години напред. Бюджетът постоянно е с тригодишна прогноза. Затова и ние взехме решение просто да дадем картината на финансите сега, защото няма по какъв начин едно служебно държавно управление да поеме отговорност за години напред каква ще бъде финансовата политика на страната, изясни Стоянов.

Никола Стоянов разяснява и срещата на министрите на земеделието от Европейски Съюз в Люксембург през днешния ден, на която ще бъдат разисквани провокациите, зародили от безмитния импорт на украински артикули. Очаква се министрите да се срещнат със мнението на страните, измежду които България, които краткотрайно вкараха ограничавания за този импорт.

" Преговорите не престават. България все още е задоволена от това, което Европейската комисия предложи, защото при нас най-големият проблем е със слънчогледа, само че петте страни се движим в пакет за всички артикули ", уточни Стоянов.

 

Останалите страни са по-засегнати от вноса на други артикули и по време на договарянията държим на разширение на този лист с артикули, за които ще бъде краткотрайно неразрешен вносът или по някакъв различен метод стеснен, като всяка страна след това ще може независимо да смъква възбраната за съответни артикули, уточни министърът.

 

Затова България поддържа останалите страни в разширение на листата, а след това за продуктите, които при нас не са проблем, незабавно ще свалим ограничаването, добави той, представен от Нова телевизия.

Никола Стоянов сподели още в отговор на въпрос за напъните за преодоляване на цените на храните, че към този момент се следят първите понижения на цените и на дребно. Той даде образец, че от март цената на олиото се е намалила с още 8 %, маслото с 6 %, киселото мляко с сред 7 и 9 % според от маслеността.

 

Забелязваме първи сигнали на рухване, има някои покачвания, само че те са най-вече поради сезонния темперамент на продуктите и по-скоро не чакам да повлияят, сподели Стоянов.

 

Виждаме доста промоции сега и се надяваме това да се трансформира в трайно ниски цени, добави той. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР