Той не си е свършил работата - с тези думи

...
Той не си е свършил работата - с тези думи
Коментари Харесай

ГЕРБ обвинява Тодор Тагарев в бездействие. Какво свършиха военните министри на партията?

" Той не си е приключил работата " - с тези думи и този претекст водачът на ГЕРБ Бойко Борисов изиска оставката на министъра на защитата Тодор Тагарев тъкмо седмица преди предстоящата оставка на кабинета " Денков-Габриел ".

Според Борисов Тагарев би трябвало да бъде заменен след ротацията, тъй като не извършва решенията на Народното събрание за изпращане на техника и оръжия в Украйна.

" Това е неработещ министър, в този момент са му отговорни заместник-министрите, Министерство на вътрешните работи и всички останали, единствено той е на високи обороти. Толкова високи, че в секретно деловодство има отчет какво е приключил, " сподели Борисов. Малко по-късно съвсем същите претекстове уточни и съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Самият Тагарев също позволи, че може да се откаже от поста, тъй като непрекъснатите офанзиви против него му пречели да си прави работата. В последна сметка обаче сподели, че няма смисъл от сходен ход, тъй като на 6 март министър председателят Денков ще подаде оставката на цялото държавно управление.

Това не е първият му мандат в Министерството на защитата - той беше длъжностен министър и през 2013 година в кабинета на Марин Райков.

През 2022 година Тагарев беше предлагането на премиера Кирил Петков за титуляр на мястото на уволнения Стефан Янев, който държеше да назовава войната в Украйна с Путиновия термин " специфична военна интервенция ".

Управляващата коалиция, в която Българска социалистическа партия беше втори по величина сътрудник, обаче по този начин и не реализира единодушие за тази номинация. В последна сметка Министерството на защитата беше управлявано от тогавашния дипломат на България в НАТО Драгомир Заков (бъдещ консултант по външната политика на Николай Денков, неотдавна назначен за дипломат в Дания).

Преди от ГЕРБ да изискат оставката му, Тодор Тагарев беше нападнат от неведнъж от Бойко Борисов и по други мотиви - процедурата по договорката със Съединени американски щати за бронираните машини " Страйкър ", концепцията на министъра за вероятно присъединяване на България в задачата по защитата на търговски кораби в Червено море и даже за това, че на ритуала за Богоявление не са били поканени народни представители.

Интересното е, че за съвсем 10 години на власт партия ГЕРБ рядко е излъчвала лични фрагменти за ръководители на Министерството на защитата - нормално това ведомство се поверява на съдружните сътрудници, въпреки че постоянно Борисов вземаше " ръчно " ръководство по прокарването на по-важните планове за рационализация (като договорката за F-16).

Какви министри на защитата имаше в кабинетите на ГЕРБ?

Николай Младенов
27.07.2009 - 27.01.2010ГЕРБ
Аню Ангелов
27.01.2010 -13.03.2013ГЕРБ
Николай Ненчев
07.11.2014 - 27.01.2017БЗНС / Република България
Красимир Каракачанов
04.05.2017 - 12.05.2021ВМРО-БНД
От първото държавно управление на ГЕРБ през 2009 година партията е имала двама свои министри. Николай Младенов, заемаше поста за към половин година до началото на 2010 година, когато смени несполучливо кандидатиралата се за еврокомисар Румяна Желева от поста ѝ на министър на външните работи в кабинета " Борисов 1 ".

Аню Ангелов го наследи на поста до март 2013 година, когато държавното управление подаде оставка. Ако Младенов имаше опит като партиен претендент на ГЕРБ в евроизборите през 2007 година, Аню Ангелов не е кадър на партията - той е върховен офицер, някогашен шеф щаб на Противовъздушна отбрана в Сухопътните войски и някогашен началник на Военната академия.

Началото на ръководството на ГЕРБ стартира с следствие на предшествениците на Николай Младенов, когато покупко-продажби, подписани по време на ръководството на някогашните министри Николай Цонев и Николай Свинаров, бяха дадени на прокурор.

В късия си мандат Младенов стартира промени за понижаване на опциите за корупция при публичните поръчки за армията и съумя да приключи интеграцията на министерството с Генералния щаб на Българската войска, против което от години се съпротивляваха военните.

Новината, че ще става министър на външните работи го завари на път за Афганистан за посещаване на българския контингент от интернационалните сили. В навечерието на визитата му четирима български бойци бяха ранени при обстрел въз основата, която охраняват.

По времето на наследника на Младенов тогавашното държавното управление даде мандат на Аню Ангелов да договаря за доставката на бойните самолети. Тя обаче остана неосъществена по време на неговия мандат и той я остави като наследство на наследниците си на поста.

Една от рецензиите към него беше и че е засилил ролята на политическото управление на министерството за сметка на военните.

В същото време рецензии имаше и към това, че по време на неговото ръководство доста военни са напуснали системата - част от тях сами, а друга част са били отстранени. Самият Ангелов изясни пропуските си с дребния бюджет за защита, който бил обособен от тогавашния министър на финансите Симеон Дянков.

Във втория кабинет на Борисов, когато ГЕРБ беше в коалиция с Реформаторския блок, АБВ и ВМРО-НФСБ, Министерството на защитата беше поверено на един от водачите на дясната коалиция Николай Ненчев (тогавашен ръководител на БЗНС).

Ненчев постави много старания за спиране на зависимостта на българската авиация от съветските военноремонтни фабрики, поради което си навлече гнева както на Румен Радев (по това време към момента пълководец на ВВС), по този начин и на прокуратурата под Сотир Цацаров.

Министърът на защитата беше даден на съд за това, че не извършил два контракта за ремонт на моторите на изтребители МиГ-29, тъй като беше предпочел да работи с Полша като страна от НАТО. За подтекст - прокуратурата реши да търси отговорност на Ненчев за това, че не е пратил моторите в Русия, три години след съветското анексиране на Крим, в разгара на сепаратистката война в Източна Украйна. Едва през 2021 година Ненчев беше дефинитивно оневинен от Върховния касационен съд.

В последна сметка договорите за закупуване на осем самолетa F-16 бяха подписани при третия кабинет на Бойко Борисов, в който министър на защитата още веднъж беше съдружен водач с отявлено русофилски профил - Красимир Каракачанов (ВМРО).

Правителството се съгласи да заплати 1,3 млрд.долара по контракт сред Съединени американски щати и България за производството и придобиването на осем самолета F-16 Блок 70. Решението беше взето в края на 2019 година - единствено 2-3 месеца преди експлоадирането на Covid-пандемията, която докара до съществено закъснение на доставката на изтребителите.

Най-големият проблем, който по този начин и не беше решен през последните години, беше така наречен " некомплект " или дефицит на хора за Въоръжените сили. В момента съвсем 20% от позициите в структурите на директно послушание на военния министър и Българската войска са незаети, най-вече са при офицерите и при редовите войнишки длъжности.

В момента депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев, който от 2010 до 2013 година е парламентарен секретар на Министерството на защитата, е отпред на Комисията по защита в Народното събрание и едно от имената, които се спрягат за поста, в случай че се стигне до промяна на военния министър след ротацията.

В Комисията членува и ВалентинРадев - някогашният вътрешен министър от кабинета " Борисов 3 ", който беше уволнен след тежката автобусна злополука край Своге през 2018. Радев е боен, експерт по боеприпасите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР