Той не може да интерпретира дословно мислите, но може да

...
Той не може да интерпретира дословно мислите, но може да
Коментари Харесай

Учени разработиха модел с изкуствен интелект, който може да чете човешки мисли

Той не може да интерпретира буквално мислите, само че може да ги показа посредством тъкмо изложение

Емил Василев преди 2 минути 1 Сподели

Най-четени

АвтомобилиИван Давидов - 19:51 | 29.04.2023

5 електрички, които са въздух под налягане, и други 5, които си костват всеки евроцент

АвтомобилиИван Давидов - 21:14 | 30.04.2023

10 „ японки “, които комбинират мощ и надеждност като никой различен

IT НовиниДаниел Маринов - 17:34 | 29.04.2023

Да си напомним странния опит, в който 20 деца бяха оставени сами в две къщи

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Моделите с изкуствен интелект като този, употребен в чатбота ChatGPT (GPT) на OpenAI и генератора на изображения Dall-E са настояща наклонност в проучванията на изкуствения разсъдък. Всички желаят да ползват моделите GPT за съвсем всичко и това провокира обилни разногласия по разнообразни аргументи.

Scientific American отбелязва, че група откриватели са създали GPT модел, който може да чете мислите на човек.

Екип от Тексаския университет в Остин разгласява проучването си в Nature Neuroscience през вчерашния ден. Методът употребява изображения от уред за ядрено-магнитен резонанс, с цел да интерпретира това, което субектът „ чува, споделя или си показва “. Учените назовават техниката „ неинвазивна “, което е иронично, защото четенето на нечии мисли звучи много инвазивно.

Това не е единственият случай, в който учените създават технология, която може да чете мисли, само че това е единственият сполучлив способ, който не изисква електроди, свързани с мозъка на субекта.

Моделът, наименуван GPT-1, е единственият способ, който интерпретира мозъчната интензивност в непрестанен формат. Другите способи могат да изрекат една дума или къса фраза, само че GPT-1 може да образува комплицирани описания, които изясняват същността на това за което субектът си мисли.

Например един от участниците изслуша запис на човек, който декларира: „ Още нямам шофьорска брошура “. Езиковият модел интерпретирал мисълта по следния метод: „ Тя още даже не е почнала да се учи да кара “. Така че, макар че не чете буквално мислите на индивида, той може да получи обща визия и да я заключи.

Инвазивните способи могат да интерпретират точни думи, тъй като са подготвени да разпознават характерни физически моторни функционалности в мозъка, като да вземем за пример придвижването на устните, което образува думите. Моделът GPT-1 дефинира резултатите си въз основа на притока на кръв в мозъка. Той не може да повтори тъкмо мислите, тъй като работи на по-високо равнище на неврологично действие.

„ Нашата система работи на напълно друго равнище. Нашата система работи на равнище хрумвания, семантика и смисъл. Това е, до което тя доближава. “

каза доцент Александър Хът от Центъра по неврология и компютърни науки на UT Austin на брифинг за пресата предишния четвъртък.

Пробивът е пристигнал след зареждане на GPT-1 с мнения от Reddit и „ автобиографични “ разкази. След това го обучили на сканирания от трима доброволци, които прекарали по 16 часа в слушане на записани истории, до момента в който били в машината за ядрено-магнитен резонанс. Това разрешило на GPT-1 да свърже нервната интензивност с думите и концепциите в записите.

След като били подготвени, доброволците слушали нови истории, до момента в който били сканирани, и GPT-1 тъкмо определял общата концепция на това, което участниците чували. В изследването са употребявани и неми филми и въображението на доброволците, с цел да се тества технологията, като резултатите са сходни.

Интересно е, че GPT-1 е бил по-точен при интерпретирането на аудиозаписите, в сравнение с измислените от участниците истории. Това може да се изясни с нереалния темперамент на въображаемите мисли спрямо по-конкретните хрумвания, образувани при слушане на нещо съответно. Въпреки това GPT-1 към момента е много близко при разчитането на неизказани мисли.

В един от образците един от участниците си показва следното:

„ Ходих по черен път през пшенично поле, минах през поток и около няколко дървени постройки. “

Моделът интерпретира това по следния метод:

„ Трябваше да мина по мост от другата страна и видях една доста огромна постройка в далечината “.

В този случай моделът е пропуснал някои евентуално основни елементи и жизненоважен подтекст, само че въпреки всичко е схванал детайли от мисленето на субекта.

Машините, които могат да четат мисли, може би са най-спорната форма на технологията GPT. Въпреки че екипът планува технологията да оказва помощ на пациенти с АЛС или афазия да приказват, той признава, че има капацитет за корист с нея. В сегашната си форма тя изисква единодушието на субекта, само че в изследването се позволява, че недоброжелатели биха могли да основат версия, която да анулира това условие.

„ Нашият разбор на неприкосновеността на персоналния живот демонстрира, че сега се изисква подпомагане от субекта както за образованието, по този начин и за използването на технологията. Бъдещите разработки обаче могат да разрешат заобикаляне на тези условия. Освен това, даже в случай че данните от технологията са неточни без съдействие от страна на субекта, те могат да бъдат съзнателно неправилно интерпретирани за злонамерени цели. Поради тези и други непредвидени аргументи е от решаващо значение да се увеличи осведомеността за рисковете от технологията за четене на мислите и да се вкарат политики, които пазят психологичната цялост на всеки човек. “

се споделя в отчета

Разбира се, този сюжет допуска, че технологията може да бъде задоволително дребна, с цел да бъде практична отвън клинична среда. Всякакви други приложения, с изключение на изследователските са към момента надалеч.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР