Той иска смърт за „изменниците на народното дело“. Обещава трудови

...
Той иска смърт за „изменниците на народното дело“. Обещава трудови
Коментари Харесай

Докъде ще стигне радикализирането на Възраждане?

Той желае гибел за „ изменниците на националното дело “. Обещава трудови лагери и затвор за всички, „ които не са с нас “. Готов е да стартира война против законно определеното държавно управление на страната, чиито ползи единствено той и партията му схващат и пазят

Той е Костадин Костадинов, а партията му е „ Възраждане “, написа Николай Лавчиев в

През ноември 2021 година те едвам минаха прага за влизане в Народното събрание като завоюваха 4,8% от гласовете на изборите. В продължение на няколко месеца след вота останалите политически сили по-скоро ги пренебрегнаха. После стартира войната в Украйна и всичко се промени.

За няколко седмици „ Възраждане “, известна с проруските си позиции и апелите за излизане на България от НАТО и Европейски Съюз, промени държанието си. Малката, шумна съпротива, която провежда няколко шествия против зелените документи за COVID-19, употребява войната на Русия в Украйна, с цел да ескалира дейностите си.

Партията разгласи гражданско непокорство и се закани да „ даде война “ на държавното управление. Организира няколко митинга, блокира оръжеен цех, а част от нейните последователи даже доближиха до физически конфликти с жители, които пожелаха да опаковат Паметника на руската войска. Депутати на партията смъкнаха знамето на Украйна от постройката на Столичната община.

Тази радикализация съответствува с войната в Украйна и полемиките за българската позиция. България осъди експанзията на Русия, поддържа всички наказания на Европейски Съюз против Москва, само че Народното събрание реши да помогне единствено с ремонт на украинска военна техника, само че не и с изпращането на оръжие, както вършат съвсем всички страни в Европа.

Радикализирането на "Възраждане " съответствува и с още нещо - основаването на други партии, които ще се опитат да привлекат проруски настроени гласоподаватели, т.е. и гласоподавателите на „ Възраждане “.

Защо обаче идва тази смяна и какво цели тя?

Свободна Европа потърси за коментар политолозите Огнян Минчев и Димитър Аврамов. Те споделят, че „ Възраждане “ „ капитализира от радикализацията на маргиналните пластове “, възползва се от разделянето поради войната в Украйна, пробва се да заеме ниша, освободена от друга партия, само че в последна сметка има таван на поддръжката за нея, който ще ги държи в ролята на „ безконечна съпротива “. Въпреки това държанието на партията е „ рисково “ и против „ националния интерес “.

Сваляне на флагове и „ подготвеност за война “

След началото на войната партия „ Възраждане “ зае най-крайна позиция против Украйна и Запада, а думите на нейните представители значително се припокриха с изказванията на Москва. Те настояват, че българското държавно управление и всички партии в Народното събрание са свързани с посолството на Съединени американски щати, както и че България е превърната в „ американска колония “.

От партията неведнъж се оповестиха срещу изпращането на военна помощ за Украйна, разпространяваха подправени вести, в това число за събитията към блокираните български моряци в украински пристанища и проведоха серия от така наречен „ походи за неутралитет “, на които се развяваха съветски флагове.

Партията втвърди още повече позициите си, откакто на 4 май Народното събрание гласоподава компромисно решение за даване на военнотехническа помощ на Украйна, която не включва изпращане на оръжие и муниции.

„ Това държавно управление желае война. Нека бъдат гласувани предложенията в Народното събрание и щом държавното управление желае война - ще я получи, ние ще му я дадем “, сподели Костадин Костадинов от парламентарната естрада тогава.

Малко по-късно денем депутати и последователи на „ Възраждане “, част от които носеха съветски флагове, попречиха на опита на жители да опаковат паметника на Съветската войска с украинското и българското знаме. Акцията имаше за цел да показва взаимност със страданията на украинците.

В региона на паметника се стигна даже и до физически конфликти. Полицията не в профил тези, които „ отбраняваха “ монумента, макар че акцията по пакетирането му беше авансово съгласувана и за нея имаше позволение от Столичната община.

Ден по-късно представители на партията наеха вишка и смъкнаха украинското знаме, което беше издигнато от Столичната община в символ на взаимност с Украйна. Оказа се, че полицията не се е намесила, тъй като депутати от партията са им посочили служебните си документи. Свалянето и отмъкване на флагове е прийом, който в последните десетилетия в България се употребява главно от крайните последователи във футболни агитки по време на конфликтите посред им.

Същия ден депутати и последователи на партията блокираха входа на оръжейния цех „ Арсенал “ в Казанлък. Според тях продукцията на фабриката се изпраща в Украйна. Официално България не изнася оръжие и муниции за Киев, само че представители на сектора настояват, че българска продукция стига до други страни, откъдето се насочва към Украйна.

Последната демонстрация на „ Възраждане “ беше по време на антиправителствен митинг на 11 май, който беше разгласен за началото на „ ежедневни, национални митинги “. Тогава Костадинов, депутати от партията и техни последователи направиха нов опит да смъкват украинското знаме от постройката на Столичната община, само че този път бяха посрещнати от полицията. Въпреки агресивното държание на някои от тях, арести нямаше.

Няколко социологически изследвания демонстрираха растеж на доверието към „ Възраждане “, само че партията към момента е надалеч от опцията да завоюва избори. Костадинов обаче към този момент се заканва какво ще прави, в случай че пристигна на власт. Той сподели, че участващите в ръководството сега ще си платят "в пандиза и в трудовите лагери “.

Трудововъзпитателните лагери, определяни и като концлагери, са част от наказателната система в избрания за незаконен комунистически режим в България сред 1945 и 1989 година В тях, главно по политически аргументи, единствено с административни решения и без правосъден развой са изпратени десетки хиляди българи, които „ заплашват публичния ред “.

Преди месеци Костадинов „ изпращаше “ в трудови лагери и затвор и хора, които се афишират против построяването на АЕЦ „ Белене “ - план с съветско присъединяване за втора нуклеарна електроцентрала в България.

„ Както е споделил Левски: за изменниците на националното дело наказването е единствено едно – гибел “, сподели още Костадинов по време на срещата в Силистра.

Прокуратурата и полицията не подхващат дейности против представителите на „ Възраждане “.

В петък управлението на държавното обвиняване и основният прокурор Иван Гешев излязоха с декларация, с която „ остро осъждат потреблението на езика на омразата изключително, когато това се случва от парламентарната естрада “. В нея името на Костадинов не е упоменато. Ден по-рано обаче точно той получи забележка от ръководителя на Народното събрание, откакто назова вицепрезидентката на Съединени американски щати Камала Харис Камила Харис.

„ Какво беше то? Камала? Бъркам ги животинските имена от време на време “, сподели Костадинов.

Посолството на Съединени американски щати благодари на „ българските жители и прокуратурата, че опазиха главното човешко достолепие и показаха това, което е неправилно “.

В петък Костадинов, който неведнъж е заявявал, че в случай че се добере до власт, ще има последици и за медиите, написа във връзка обява на Свободна Европа, „ че медии, разпространяващи подправени вести и непозната агитация, няма да липсват на никого, откакто бъде неразрешено разпространяването им в България. “

Свободна Европа потърси водача на партията Костадин Костадинов в опит да разбере на какво се дължи смяната в държанието на партията му и какви са задачите му. Той ни пренасочи към пиарка на „ Възраждане “, която отговори:

„ Благодарим Ви за интереса, само че няма да разясняваме “.

Защо се радикализира „ Възраждане “

"Промяната на държанието на „ Възраждане “ и радикализирането на партията се случва основно по две аргументи – едната е структурна, а другата е по отношение на смяната на публичното мнение поради войната в Украйна ". Това сподели пред Свободна Европа политологът Огнян Минчев.

Според него водачът на „ Възраждане “ Костадинов добре схваща кои хора може да притегли на своя страна и цели да ги активизира. Заедно с това той няма и конкуренция за гласовете на тези представители в „ крайния, маргинален бранш “. Преди тези хора гласоподаваха за "Атака ", която също беше проруска и радикална, само че след присъединяване си в третото държавно управление на Бойко Борисов, не влезе в Народното събрание.

Според Минчев втората причина за радикализирането на „ Възраждане “ в последните седмици е обвързвана с войната в Украйна, която поляризира българското общество, само че въпреки всичко е понижила „ последователите на Путин, на неговия режим и идентификацията на режима с Русия “.

Огнян Минчев прибавя, че актуалната поляризация прави по този начин, че част от общността, която продължава да утвърждава Путин, се провежда към по-радикални хора и групи, а задачата на „ Възраждане “ е да „ капитализира “ това.

„ Може да е рисково. Може да е рисково, защото задачата на тези акции не е единствено тактическа “.

Според него„ хулиганските прояви “ могат да предизвикат публичен спор, който да даде "една много рискова динамичност за развиването на публичните връзки в България в една по-дълга вероятност “.

Според политолога Димитър Аврамов позициите на „ Възраждане “ са такива, че мъчно биха могли да претърпят някакво развиване.

„ Политическите, било то тактически, стратегически позиции на партия Възраждане са толкоз ирационални, безумни и противоречащи на националния интерес, че не подлежат на никакво развиване “, споделя той. Според него политиците и медиите обръщат прекомерно огромно внимание на партията, която „ по формулировка съставлява политическо малцинство “.

През ноември месец „ Възраждане “ стана част от Народното събрание като най-малката партия с 4,8% поддръжка. Днес няколко социологически изследвания демонстрират, че поддръжката ѝ се е нараснала двойно и тя изпреварва даже партии, които са част от ръководещата коалиция като „ ИТН “ и „ Демократична България “.

Според Димитър Аврамов тази поддръжка не трансформира мястото на партията, „ която е обречена на самотност “ и единствено сериозен срив в политическата система може да я изкара от мястото на „ безконечна съпротива “.

„ Такива партии в никакъв случай не задават публичен дневен ред, в никакъв случай не лидират, в никакъв случай не вършат нищо потребно за обществата си “, сподели Аврамов.

„ Костадинов ще си даде сметка, че би трябвало малко да омиротвори своите последователи, с цел да може посланието му да пробие тази „ бариера “, с цел да може да доближи до по-широк кръг от гласоподаватели “, споделя още Огнян Минчев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР