Той има пет деца от две жени и оглавява класацията

...
Той има пет деца от две жени и оглавява класацията
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Майкъл Джордан

Той има пет деца от две дами и оглавява класацията на списание „ Forbes ” за най-скъпи разводи на известни персони. Обявен е за най-богатия някогашен състезател в света.

Лицето му е едно от най-използваните в американската рекламна промишленост. Притежава огромен американски тим по мотоциклетизъм и има лична фешън линия. В свободното си време се отдава на пристрастеността си към моторите и голфа.

Вероятно малко сме ви объркали с представянето му, само че става въпрос за великия Майкъл Джордан. А другите любопитни обстоятелства за него ще намерите в публикацията.

1. Родителите

Бащата – Джеймс Джордан, работи като надзирател на оборудване в General Electrics. Майката – Делорис Джордан, е банков чиновник. Джеймс учи децата си да работят интензивно и да не се изкушават от живота на улицата. Майка им – да шият, да чистят и да перат личните си облекла. Джеймс Джордан е погубен през 1993 година. Прибирайки се към дома си от заравяне, той отбива колата си от пътя, с цел да поспи. Тогава е прострелян от двама младежи, а тялото му е намерено седмици по-късно. Смъртта на Джеймс нанася тежка контузия на сина му.

2. Раждането

Майкъл Джефри Джордан е роден в Бруклин, Ню Йорк, на 17 февруари 1963 година. Проплаква за първи път в болница Къмбърланд във Форт Грийн. Той е едно от петте деца на Джеймс и Делорис. Когато е на 5 годинки, фамилията му се мести във Уилмингтън, Северна Каролина.

A post shared by @teamjordan

3. Началото

С баскетбола го среща татко му, макар че постоянно си е представял сина си като първокласен бейзболен състезател. Той му купува баскетболен панер и го инсталира в задния двор на къщата им. Майкъл прекарва огромна част от свободното си време там с по-големия си брат Лари. В учебно заведение демонстрира отлични заложби в бейзбола и американския футбол, само че се насочва точно към баскетбола. Тогавашните му треньори считат, че е прекомерно невисок и няма задоволително физически качества, с цел да напредне. Съвсем скоро обаче той се трансформира във водеща фигура на учебния тим. Расте освен на сантиметри, само че и на умения, а някои от най-хубавите колежи се пробват да го привлекат.

4. Прякорите

Като дребен останалите деца го назовават “Черната котка ”. В опит да бъде разпространяван този му прякор, Nike изписват “Black Cat ” върху маратонките “Air Jordan XIII ”. Наричат го и “Капитан Марвъл ”. Това е минимум известният му прякор. Даден му е в първата му година като експерт от коментатора на Chicago Bulls Джони Кър. Прозвището по този начин и не се постанова, като мнозина го дефинират за комично, поради класата на баскетболиста. Малко по-късно обаче идва прякорът, който безусловно му “залепва ”. Майкъл става “Въздушния ” ( “Air Jordan ”) поради високия си отскок и незабравимите забивки. Интересното е, че той се записва и в хотелите под непознато име. Използва Лирой Смит – името на другар от неговото детство. Оказва се, че Лирой е индивидът, който заема последното свободно място в гимназиалния тим по баскетбол и поради него Майкъл Джордан остава отвън отбора.

5. Страстта към играта

Повечето спортисти имат клаузи, които им не разрешават всевъзможни странични действия, при които могат да получат травма. Джордан обаче включва във всеки собствен контракт уговорка, която му разрешава да играе баскетбол против всеки противник, на всяко място и когато и да е. Освен това той излиза на игрището и всякога играе като за последно. Такъв е и казусът, когато един ден преди мач получава мощни болки в долната част на гръбнака. Налага се да го придвижват от рейса до самолета и от рейса до хотела. На идващия ден излиза и отбелязва 40 точки.

6. Шортите и кецовете

Именно Майкъл Джордан вкарва модата на необятните къси панталонки и цветните кецове в NBA. Прилепналите и къси къси панталони му се оказват неуместни, тъй като под тези на Chicago Bulls носи такива на университета в Северна Каролина за шанс. Налага се да стартира да носи по-големи и малко по-дълги къси панталони. Твърди се даже, че той самичък е ушил по-големите си къси панталони от два чифта дребни. Джордан вкарва и цветните баскетболни кецове. Преди него всички са били просто бели.

7. Запазената марка

Изплезеният език е запазената марка на Майкъл. Той го наследява от татко му. Джеймс Джордан се концентрира по този метод, поправяйки коли, до момента в който дребния Майк се навърта към него. В следствие, страшилището с изплезения език, се трансформира в призрачен сън за противниците си.

8. Пропуските

A post shared by Michael Jeffrey Jordan (@michaeljordan23tribute)

В цялата си кариера Майкъл пропуща повече от 12 000 стрелби. Загубил е повече от 400 мача като професионален състезател. А допълнително от 30 от тях е пропущал последния изстрел в срещата. Състезанието за кошове от три точки през 1990 година е един от най-големите провали в кариерата му, тъй като отбелязва единствено пет точки.

9. Отказите

На 6 октомври 1993 година, повлиян от гибелта на татко си, Майкъл афишира, че се отхвърля от баскетбола. Започва кариера на професионален бейзболист в тима на Chicago White Sox, пробвайки се да извърши фантазията на Джеймс. На 19 март 1995 година публично се завръща в мач против Indiana Pacers. През 1998 година още веднъж взема решение да се откаже. На 25 септември 2001 година се завръща в NBA. Облича екипа на отчасти притежавания от него тим на Washington Wizards. Преследван е от разнообразни травми, съумява да изиграе единствено 60 мача и тимът му не се класира за плейофите. Изиграва последния си мач на 16 април 2003 година против тима на Philadelphia 76ers. В него Въздушният отбелязва 15 точки и е заменен под 3-минутните бурни овации на публиката, минута и 44 секунди преди края.

10. Постиженията

A post shared by Michael Jeffrey Jordan (@michaeljordan23tribute)

Майкъл Джордан има рекордния брой от 22 трофея от NBA. КПД-то в кариерата му е оценено на 27.91. Води класацията по точки приблизително на мач в цялостната си кариера – 30.12 точки в 15-те си сезона. Държи и върха за най-вече маркирани точки през един сезон – 759, който не е усъвършенстван 26 години. Печели 6 пъти NBA, 5 пъти е обявяван за най-ценен състезател в постоянния сезон и 6 пъти за най-полезен състезател на финалите. В разнообразни години печели съвсем всички вероятни ранглисти, а 10 пъти е и най-резултатен състезател за сезона. С националния тим печели 2 олимпийски трофеи, а най-запомнящо се е достижението му е Барселона през 1992 година, когато става водач на “Dream team ”.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР