Той формулира 10 причини, с които аргументира позицията си по

...
Той формулира 10 причини, с които аргументира позицията си по
Коментари Харесай

Проф. Тимъти Снайдър: 10 причини, поради които победата на Украйна е важна за света

Той формулира 10 аргументи, с които аргументира позицията си по време на Киевския конгрес по сигурността, заяви изданието Гордон. Форумът е учреден от фондацията на експремиера Арсений Яценюк " Отвори Украйна ".

" Първата причина е основна: успеха на Украйна, съгласно моето разбиране, е единственият път за реализиране на мир… Победа на Русия ще докара до по-нататъшна съветска експанзия. Капитулация на Украйна би означавала продължение на съветските зверства на украинска земя. " – декларира Снайдър.

Като втора е причина той показва, че украинската победа е значима за сигурността в района – в случай че съветската експанзия бъде спряна в Украйна, това ще отбрани освен украинците, само че и другите нации от района: " За народите на балтийските страни, за Полша, Румъния, Молдова е доста значимо съветската експанзия да не реализира триумф. "

По думите му, третата причина е обвързвана със сигурността на самите украинци.

" Няма никакъв различен метод да бъдат предпазени украинските жители, с изключение на посредством победа на Украйна. Докато трае войната, украинците под съветска окупация са подложени на депортация и други зверства, а украинците в неокупираните територии страдат от обстрели и бомбардировки. " – акцентира Снайдър.

Четвъртата дефинирана от него причина е

отбраната на демокрацията,

защото точно демокрацията е това, което президентът на Русия Владимир Путин и неговият режим не могат да понасят.

" Същевременно, съгласно мен – и това е петата причина – успеха на Украйна е значима за демокрацията като цяло. Ако Русия би спечелила тази война, това би било голяма победа за всички враждебни на демокрацията сили, за всички, които желаят да употребяват една или друга форма на принуждение, с цел да смъкват ръководството в демократичните страни. " – отбелязва историкът.

Като шеста причина, определяща значимостта на украинската победа, той показва отбраната на базисния принцип, че всички народи са равни, а страните заслужават почитание.
" С други думи, успеха на Украйна е още един подтик към основаването на постимпериалистически свят ", разяснява той.

Седмата причина е обвързвана с паметта за Втората международна война.

" За Путин уроците от Втората международна война са нещо, от което той има по-голяма потребност, в сравнение с от самата война. За Путин уроците от успеха над фашизма са нужни повече от фашизма. За Путин уроците от Втората международна война се показват в това, че думата " фашизъм " значи всичко, което му е угодно, и че тази дума може да се употребява като език на омразата срещу тези, които той е избрал за свои врагове. Не може този прочит на Втората международна война да победи. " – безапелационен е Снайдър.

По думите му, осмата причина са позитивните последствия за бъдещето на самата Русия, която би трябвало

да стане " естествена цивилизована страна "

" Девето. Украйна би трябвало да победи тъй като, както знаем, тя е голям производител на храна за останалия свят ", продължава ученият.

" Десетата причина, която по някакъв метод събира в себе си всички предишни: успеха на Украйна ще помогне освен на украинците, само че и на всички нас да насочим вниманието си към бъдещето… Смятам, че е доста значимо европейците и другите страни да оказват помощ да се предложи на украинците бъдеще след тази война – в смисъл на участие в Европейски Съюз и мощна поддръжка, която ще даде на Украйна опция още веднъж да съгради разрушеното. " – споделя още Снайдър.

Той акцентира, че в случай че вместо да се борят украинците бяха предпочели капитулацията, " нашето бъдеще, бъдещето на демокрациите в този момент би било доста тъмно ".

" Със своята битка украинците дават на другите демокрации време ", обобщава Тимъти Снайдър.
Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР