Той е съпредседател на най-старата и известна руска правозащитна организацияПравозащитникът

...
Той е съпредседател на най-старата и известна руска правозащитна организацияПравозащитникът
Коментари Харесай

1500 долара глоба за руски правозащитник, критикувал войната в Украйна

Той е съпредседател на най-старата и известна съветска правозащитна организация

Правозащитникът Олег Орлов беше санкциониран с към 1500 $ за критикуване на войната в Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Орлов, съпредседател на удостоената с Нобел правозащитна организация " Мемориал ", беше приет за отговорен за обществено " дискредитиране " на съветската войска след обява във Facebook, в която жигосал съветското навлизане в Украйна.

Според закон, признат скоро откакто Кремъл подреди на войските си да влязат в прилежащата страна, сходни дейности се третират като престъпно закононарушение, в случай че се повторят неведнъж в границите на една година. Орлов беше глобяван два пъти за антивоенни митинги, преди да му бъдат повдигнати престъпни обвинявания.

Делото против него стартира през март в московски съд, а Орлов беше застрашен от до пет години затвор, в случай че бъде приет за отговорен. Но в заключителната си защита през днешния ден прокуратурата изиска съдът да наложи санкция в размер на 250 000 рубли (2500 долара).

" Благодаря на Господ! ", въздъхнала с облекчения в съда брачната половинка на Орлов, откакто чула това, заяви съветският новинарски уебсайт " Медиязона ".

Няколко часа по-късно съдията произнесе присъдата и постанови даже по-ниска санкция - 150 000 рубли (около 1500 долара).

" Мемориал ", една от най-старите и известни съветски правозащитни организации, беше удостоена предходната година с Нобеловата премия за мир дружно с намиращия се в пандиза беларуски деятел Алес Беляцки и украинската организация Център за цивилен свободи.

" Мемориал " е учредена през 1987 година в Съветския съюз с задачата да запази паметта за жертвите на репресиите на Комунистическата партия. Тя продължи да събира информация за нарушавания на правата на индивида и да следи ориста на политическите пандизчии в Русия, само че през последните години Кремъл предприе строги ограничения против нея.

Организацията беше оповестена за " задграничен сътрудник ", подготовка, която носи със себе си в допълнение наблюдаване от страната и е натоварена със мощно отрицателно значение. През годините ѝ бяха налагани големи санкции за нарушавания на законодателството за " задграничните сътрудници ".

През декември 2021 година съветският Върховен съд подреди организацията да бъде закрита  - ход, който провокира отвращение в Русия и чужбина, отбелязва Асошиейтед прес.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР