Той е първият гимнастик, участвал в шест поредни олимпиади в

...
Той е първият гимнастик, участвал в шест поредни олимпиади в
Коментари Харесай

Властелинът на халките Йордан Йовчев

Той е първият гимнастик, взел участие в шест следващи олимпиади в историята на спорта. Роден на 24 февруари преди съвсем половин век, Йордан Йовчев е печелил десетки десетки медали от интернационалните шампионати и олимпиади. Днес той е прочут като един от най-успешните спортисти в историята на българския спорт. Или като "властелинът на халките ".

Йовчев е ученик на спортното учебно заведение в Пловдив. Първите си стъпки в гимнастиката прави още на седемгодишна възраст. Когато първият му треньор Иван Славчев го завежда в гимнастическа зала, той остава очарован. „ Първите ми усещания бяха, че вършат неща, които естествените хора не ги вършат. Аз не бях виждал тогава салта “, споделя Йовчев пред България он еър.

Постепенно обиква спорта и най-много провокациите. "Няма елементарен път към триумфа. Трябва да преминеш през всички провокации, които ти предлага животът, с цел да стигнеш до фантазиите. Аз ги харесвах тези провокации ", споделя още спортистът.

Той не губи религия даже в един от най-трудните моменти в спортната си кариера. Става дума за Олимпийските игри в Атина през 2004 година, когато прави най-хубавото осъществяване измежду състезателите на халки, само че първото место е отсъдено на представител на домакините. Йовчев остава втори, а на трето място е легендата Юри Кеки. Тогава последният алегорично подвига ръката на Йовчев в символ, че той е номер едно.

През идващите години комитетът променя разпоредбите на спорта, тъй че да отстрани несправедливостите, които са довели до неговата загуба.

„ Аз съм го приел и към днешна дата, и тогава. Някак си спортът те учи да превъзмогваш. Трябва да намериш вид да се изправиш. Аз взех решение, че ще продължа със спорта, макар че във времето е доста мъчно да догониш и развиването, и след четири години не си толкоз млад, а нашият спорт е извънредно травматичен “, прибавя Йовчев пред българската телевизия.

В продължение на над 10 години живее в Съединените щати. Многократно е канен да се състезава за тях, само че той в никакъв случай не приема. През 2007 година се връща в Пловдив, където открива нов център за гимнастика с европейския първенец на висилка Красимир Дунев.

Освен от спортни надпревари Йовчев е получавал награди и като най-хубав състезател на България (2001, 2003), на Балканите (2003), а през 2013 година получава и медал „ Стара планина “ първа степен.

След като завършва спортната си кариера през 2012 година, той се занимава със спортна публицистика, а от 2008 година е и ръководител на българската федерация по спортна гимнастика.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР