Той е най-дълго управлявалият владетел в целия арабски свят -

...
Той е най-дълго управлявалият владетел в целия арабски свят -
Коментари Харесай

Султанът на Оман – 50 г. власт с любовта на народа

Той е най-дълго управлявалият държател в целия арабски свят - султан Кабус бен Саид ал Саид, модернизирал Оман до неразбираемост, умря на 79-годишна възраст. Монархът-автократ беше и покровител за мира сред Съединени американски щати и Иран, наполмя Дойче веле.

Султанът на Оман Кабус бен Саид умря на 79-годишна възраст. Той бе отпред на страната съвсем 50 години, което го трансформира в най-дълго управлявалия арабски монарх. Според информации в медиите, повода за неговата гибел е раково заболяване. В Оман е разгласен тридневен печал, оповестява оманската осведомителна организация ONA. Кабус няма деца и не е оповестил обществено собствен правоприемник.

Конституцията планува кралското семейство да уточни правоприемник в период до три дни след гибелта на владетеля. Ако фамилният съвет не успее да се споразумее, специфичен съвет от представители на военните и силите за сигурност, шефовете на Върховния съд и на двете камари на Народното събрание ще съобщи цялата власт на лицето, посочено скрито и запечатано в плик от султана приживе. в това време беше обявено, че наследникът към този момент е прочут: новият султан ще бъде Хайтам бин Тарик ал Саид, братовчед на умрелия Кабус.

Бен Саид модернизира Оман

Кабус бен Саид е роден на 18 ноември 1940 година в Салала, Югозападен Оман. Възпитаник е на Кралската военна академия в Сандхърст, Англия. На 29-годишна възраст той поема властта в страната след осъществен благодарение на военните и английските секрети служби прелом против личния му татко. Предишният държател Саид бин Таймур отхвърляше да модернизира кралството и го държеше в цялостна изолираност - по негово време Оман разполага единствено с 10 километра асфалтирани пътища, липсва модерна здравна или учебна система.

При ръководството на Кабус изостаналият район се трансформира в съвременна, просперираща страна и една от най-стабилните страни в арабския свят с помощта на приходите от продажби на нефт. Сред най-големите му заслуги е фактът, че той подарява благосъстоянието си на разнообразни публични прослойки в страната. Кабус бен Саид е извънредно известен измежду оманците, без значение от обстоятелството, че финансово страната към този момент не е по този начин добре, а безработицата е относително висока.

Кабус управляваше страната като безспорен държател и бе по едно и също време министър-председател, главнокомандващ на армията и министър на защитата, на финансите и на външните работи. Оман си има и парламент, който обаче няма съвсем никакви пълномощия. Цялата власт се държи от фамилията на султана. Поради тази причина в страната съвсем няма независимост на словото. Арабската пролет подмина през 2011 година Оман, без да остави някакви следи. Все отново правозащитници издигат глас против неналичието на независимост на словото и арестите на критици на режима в автократично ръководената страна.

Приятел на всички

Във външната политика Кабус си бе спечелил име на ловък посланик, който поддържаше положителни връзки както със сунитските си съседи от Персийския залив, по този начин и с шиитите в Иран. В Оман се организираха и серия от договаряния, които поставиха основите на съглашението за ограничение на нуклеарната стратегия на Иран през 2015 година Оман се смята и за страна, която поддържа неофициални контакти с Израел. Също по този начин през април Оман прикани другите арабски страни да прекратят протеста на Израел. Страната е другарски връзки и със Съединени американски щати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР