Той е на не повече от три години, независимо от

...
Той е на не повече от три години, независимо от
Коментари Харесай

Кой човешки орган никога не остарява?

Той е на не повече от три години, без значение от възрастта ни

Чернодробните кафези имат способността да се регенерират непрекъснато. А възрастта на органа, без значение на кого принадлежи, не е по-стара от 3 години.

Вечно младата възраст на черния дроб е избрана от учени от Техническия университет в Дрезден. Те са си сложили задачата да схванат дали този орган резервира способността си да се регенерира през годините.

Изследването, резултатите от което са оповестени в списание Cell System, удостоверява, че стареенето не му въздейства, написа портал.

В него са взели участие освен биолози и клиницисти, само че и физици и математици. Те изследвали органите на хора, умряли на възраст сред 20 и 84 години. И във всички случаи чернодробните кафези са били на една и съща възраст – не по-стари от три години.

Припомняме ви, че черният дроб е главният асистент на човек в битката с токсините. Благодарение на него тялото се почиства от тях. За самата жлеза това не минава без диря: под въздействието на токсични субстанции нейните кафези се повреждат, само че се възвръщат още веднъж с помощта на неповторимите свойства на регенерацията.

Тоест, с помощта на филтрирането на токсините черният дроб остава постоянно млад.

„ Независимо от възрастта ви черният ви дроб е приблизително на малко под три години - изяснява водещият създател на проучването Олаф Бергман. - Процесът на непрекъснатото му възобновяване продължава даже при по-възрастните хора.”

В същото време учените означават: не всички чернодробни кафези са на една и съща възраст. Някои от тях се регенерират едвам след 10 години, като с годините има от ден на ден такива кафези.

„ Те имат повече ДНК от типичните: от 4 до 8 комплекта “, изясняват учените. Може би това е предпазен механизъм против натрупването на нездравословни разновидности, фактор на устойчивост за справяне с клетъчния стрес.

Сега учените възнамеряват да схванат дали човек има други органи, в които клетките се обновяват със същата скорост. Те се надяват, че с помощта на тяхното изобретение ще се появят нови способи за лекуване на разнообразни болести.

Между другото, хепатоцитите са естествени, т.е. чернодробните кафези, които се обновяват на всеки 150-500 дни. А за 3-4 месеца черният дроб може изцяло да се възвърне самичък, даже в случай че са останали единствено 30% от него.

Трансплантолозите от дълго време употребяват това свойство в работата си, споделяйки един орган сред двама пациенти.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР