Той е автор на книгата Когато Господ беше българин“ -

...
Той е автор на книгата Когато Господ беше българин“ -
Коментари Харесай

Филип от Sportal.bg, който ни хвърля в историята на световното по футбол

Той е създател на книгата „ Когато Господ беше българин “ - приказен роман по действителни събития в родния футбол сред 1990 и 1994 година Започва да я написа в локдауна напролет на 2020 година - година и половина по-късно тя е на пазара, издадена от „ Сиела “.    Въпреки че към момента е в 30-те си години, Филип Друмчев е деец в екипа на най-голямата спортна медия у нас - Sportal.bg. Започва работа там още като студент при започване на 2007 година    15 години спринтове, маратони и триатлони в спортната онлайн и тв публицистика, както и близки срещи с митове като Бекенбауер, Канаваро, Кристиано Роналдо, Кафу, Тоти, напълно естествено го водят до развиването на нови медийни формати.    В навечерието на Катар 2022 Sportal.bg започва подкаст за ценители, в който водещият Филип Друмчев и гостите му ни разхождат през най-значимите, свръхемоционални, само че и незнайни за необятната аудитория моменти в историята на международните футболни шампионати.    Нов епизод на подкаста излиза всеки понеделник в 9 ч. сутринта. Идеята е записите да са по един час, само че граници няма с посетители като енциклопедиста Румен Пайташев – той е събеседник на Филип в третия епизод на подкаста, който може да гледате и/или слушате в YouTube, Фейсбук, TikTok, Soundcloud, Spotify, Apple podcasts и Гугъл podcasts. „ Парчета “ от подкастите се качват и в Sportal.bg.

Казваш, че подкастът на Sportal.bg е за ценители на историята на международните футболните шампионати. Какво го прави скъп и за хората, които в това време мислят за бизнес? 
Гмуркаме се в предишното. На надълбоко от време на време. Затова и съм донесъл тези остарели фланелки, които наредихме до масата. Фланелката на Федерална Република Германия от 1990 година да вземем за пример е с именит статут. 
Опитвам се да извадя от гостите персонални истории, пречупени през мачове и нощи, отекнали в международната футболна история. Идва Иво Ангелов и стартира да споделя за адската пещ в Бразилия през 2014 година или за конфетите, които си е правил като дребен, до момента в който е чакал да стартира срещата на магьосниците на Теле Сантана със Съюз на съветските социалистически републики. 
После Борис Касабов се връща към Ню Йорк преди 28 години и се сеща, че след дузпите с мексиканците не е помнил съвсем нищо, даже му се наложило да пита сътрудника от „ Демокрация “ кои са пропуснали и какво тъкмо е станало. 
Или пък по какъв начин през 60-те години на предишния век някои столични жилища са се превръщали в 90-минутно „ леговище “ на десетки съкооператори – поради скъпата кутия с екран начело, която не е била налична у доста от семействата. 


Това са забавни разкази от първо лице. Връщаме се десетилетия обратно, в друго време, в друга ера. 
Пайташев също се върна обратно във времето. Разказа по какъв начин поради международното през 1974-а се е провалил на кандидат-студентските изпити. И по какъв начин е щял да се удави на Копакабана. 
Не знам дали тези неща вършат забавен подкаста за хората, които се занимават с бизнес, финанси, стопанска система, маркетинг. Със сигурност обаче в случай че измежду тях има такива, които обичат футбола, международните шампионати, футболните разкази, историите от прашния скрин, ще дадат ухо или око насам. В последна сметка и предприемачите обичат спорта. Сещам се за сцената в „ Уолстрийт “ на Оливър Стоун, в която паметният воин на Майкъл Дъглас – Гордън Геко, изтеза със скуош младия Чарли Шийн. Идва международно, госпожи и господа, би трябвало да подгреем за него!  Кои са най-важните бизнес обстоятелства, с които да „ подгреем “ за международното по футбол в Катар?
Световното състезание по футбол е фабрика за пари. Това не е от през вчерашния ден. Трудно е да извадя съответен факт. Със сигурност това ще е най-скъпият мондиал в историята, става въпрос за милиарди в евро. А сумата ще набъбне още повече, когато стартира шампионатът – банкнотите ще валят около стадионите, в хотелите и т.н.    Кои са най-вдъхновяващите спортни персони за теб сега?
В последно време съм на вълна Катар 2022. Не бих откроил съответна персона, очаквам да започват борбите. Както постоянно, ще има драма – наслада и тъга, най-после един от 32-мата капитани ще вдигне златната купа над своята глава. Това ще е финален късмет за Лео Меси да стане международен първенец. Ще е последно международно и за Кристиано. Ето две вдъхновяващи спортни персони. 

Кои спортни звезди, марки и институции би трябвало да следим по-късно, през 2023 година? 
Да си пожелаем, че 2023-а ще донесе слънчева светлина и на нашата улица. Дълго време към този момент България е надалеч от огромните футболни конгреси. Дано стечението на събитията и, несъмнено, работата на футболистите на Младен Кръстаич, ни заведат на Евро 2024 в Германия. Време е да напомним за себе си. А дали ще стане, остава да разберем. Нали вярата умира последна. 
 Какво те въодушевява за работата ти в подкаста и кои други водещи в този формат следиш?
Относно подкастърите, които проследявам, ще отговоря с три имена: Васил Върбанов, Коко Стойнов и Камен Алипиев. Когато мога, ги чувам. Забавни са, вършат дивотии и се забавляват. 
В моя случай работата несъмнено е наслаждение. Като подрастващ се възхищавах на мненията на Борис Касабов или на приключенията на Румен Пайташев из „ джунглата “ на международните шампионати.

Сега сме сътрудници – приказваме си един против различен в подкаста. Същото беше и когато в студиото на Sportal TV ми гостува огромният Сашо Диков. Как да не те въодушевява такова нещо? Или когато получих хвалба за книгата от страхотното журналистическо перо Димитър Димков. Това е сбъдната фантазия. 
Естествено, има и рецензии, които пък те стимулират да правиш нещата по-добре или ти демонстрират друга позиция по дадена тематика. Да не приказваме за срещите с именити фигури като Бекенбауер, Канаваро, Кристиано Роналдо, Кафу, Тоти и така нататък – също вдъхновяващо. 
През годините Sportal.bg се разви и ми оказа помощ ужасно доста – в никакъв случай не съм получил спирачка по отношение на моя концепция или самодейност. Това в действителност работи мотивиращо.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР