Товаро-разтоварната дейност на ГКПП Капитан Андреево незабавно трябва да бъде

...
Товаро-разтоварната дейност на ГКПП Капитан Андреево незабавно трябва да бъде
Коментари Харесай

Иван Христанов: Товаро-разтоварната дейност на ГКПП Капитан Андреево незабавно да бъде върната на държавата

Товаро-разтоварната активност на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " неотложно би трябвало да бъде възобновена на страната. Това съобщи изрично пред някогашният зам.-министър на земеделието Иван Христанов - водач на партия " Единение ".

" Трябва да създадат най-сетне видеонаблюдението. ДАНС и службите да ревизират освен чиновниците на компаниите, само че и самите компании - техните прокси притежатели, техните крайни притежатели, и да подсигуряват, че там няма пробити лица. И най-много спазване на държавния интерес, тъй като тази товаро-разтоварна активност - през нея страната, давайки я на частни компании, загуби 50 млн. лева на година против 1 млн. лева разноски за заплати - 1 детска болница на година ".

От декември тези пари още веднъж влизат в частни компании, изясни Христанов и пресметна, че това са към 4 млн. лева загуби за страната на месец. Това са парите от таксите, които заплащат 85 хиляди камиона, които минават всяка година границата и всеки от тях би трябвало да бъде разтоварен и претрупан.

" Искаме оставките на хора, които явно не могат да си правят работата и явно в техните антикорупционни старания се провалят ", акцентира той в предаването " Преди всички ".

" През 2022 година ясно казахме къде е казусът на " Капитан Андреево ", експонирайки връзки с проведената престъпност в България и заплахата, която представляваше по това време лабораторията. Тази товаро-разтоварна активност остана в сянка ", подсети Христанов, който като зам.-министър в профил частните компании, върна страната на границата и тя стартира да управлява пестицидите в плодовете и зеленчуците, които влизат в страната, през лаборатория в София. В края на февруари ще бъде открита държавна лаборатория там, само че това, съгласно него, не взема решение казуса.

" Към декември 2023 година, единствено до преди 2 месеца, всички действия от момента, в който ги вкарахме - 18 месеца се правиха от страната. Товаро-разтоварната активност към този момент е върната на частни компании. Там имаше 2 казуса. Единият - стартиране на плодове, зеленчуци и други хранителни артикули с наднормено наличие на неразрешени пестициди. Второ - границата на България с Азия и на Европейски Съюз с Азия беше точката с максимален трафик на опиати ".

Има значение кой отваря и затваря камиона - сега е частна компания, която беше върната през декември, посочи Христанов и акцентира, че това е методът, по който се управлява трафика на опиати през българската граница.

" Когато отидохме през април на границата, бяхме дръпнати настрани от един върховен началник на Гранична полиция и той ни сподели, че на " Капитан Андреево " даже чистачката се назначава. Представете си по какъв начин на терминалите на БАБХ имате не товаро-разтоварачи, а мутри - те отварят камионите, обръщат се към държавните инспектори и им споделят " Айде, чупката, напускайте помещението ". Правят си инспекциите, които желаят да си създадат, след което затварят камиона и го пускат. Това е което ни тормози - дали не стартира да се случва сега ".

На 2 август 2022 година, когато стана промяната на държавното управление - постоянното със служебното, едни хора си разрешиха физически да завладеят " Капитан Андреево ", счита Иван Христанов. И продължи:

" В резултат на това министър Демерджиев беше заставен да изпрати два взвода жандармерия. За да може да обезврежда тази офанзива, тогавашният шеф на БАБХ, пусна специфична заповед, с която сподели, че товаро-разтоварната активност ще продължи да се прави от страната. Тази заповед беше атакувана и Върховен административен съд услужливо я смъкна, като сподели, че има административни пропуски ".

Според него сегашният шеф може да пусне нова заповед, която удостоверява остарялата, отстранявайки административните дефекти. Вместо това обаче той връща частните компании, акцентира той и изрече мнение:

" Когато има такова хлъзгаво държание, постоянно става въпрос за морал, храброст или подготвеност, т.е. или подкупи, или те заплашват, или просто нямаш подготвеност ".

По думите на някогашния заместител аграрни министър, връщането на компаниите на " Капитан Андреево " е в нарушаване на българското и европейското законодателство. Законовата норма споделя, че страната би трябвало да се приведе в подготвеност и да извършва тази активност.

" Тази заран се уволняват чиновници на БАБХ, които до през вчерашния ден са правили товаро-разтоварна активност. Този закон самичък по себе си съставлява парадокс. Виждаме опит за законодателно замитане на нещата ", счита той.

Според него тук би трябвало уверено деяние - акад. Денков да в профил шефа. Христанове безапелационен, че от този закон няма никаква потребност:

" Ако страната имаше волята да продължава да прави тази активност и тя да бъде поръчител, че не минават опиати през границата, това можеше да бъде направено и без закон ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР