Това заяви в интервю за предаването Панорама по БНТ министър-председателят

...
Реклама / Ads
Frognews
0| 43|15.09.2023НОВИНИ

Акад. Денков: Очевидно ЕК е убедена, че правителството върви в правилната посока

.
Министър-председателят акад. Николай ДенковИзточник: Стопкадър: БНТ
”Tекущите сигнали за правителството са добри, но в крайна сметка важна е крайната оценка. Очевидно е, че премахването на Механизма за сътрудничество и проверка е в огромна степен свързано с това, което успя да направи Народното събрание. Очевидно ЕК е убедена, че ние вървим в правилната посока."

Това заяви в интервю за предаването "Панорама" по БНТ министър-председателят акад. Николай Денков. 

 

"Всичко за тези три месеца се подреди: бюджетът бе приет, заплатите се увеличиха. Лека-полека всичко тръгва по нормалния живот, който се очаква с едно регулярно правителство", добави премиерът.

 

Той коментира и готвените протестни действия на земеделците, последвали след решението на парламента да отпадне забраната за внос на определени продукти - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. 

 

"Това е правилното в случая. Бяха спрени четири зърнени култури. България не е имала проблем с три от тях. Затова през цялото време подходът ни беше, че трябваше да видим какъв е проблемът на България, на специфично засегнатите производители. Защо трябва да забраняваме внос, за който в България няма проблем, да се съобразяваме с исканията само на зърнопроизводителите? Цената на трапезата зависи от решението, което трябваше да вземем. Исканията им по никакъв начин не са съобразени с фактите. Те вече отказаха разговор със земеделския министър, както и с мен. Те не търсят решение, а търсят конфронтация. Цените със сигурност много бързо могат да се вдигнат нагоре. Инфлацията се влияе от това колко свободно работи пазарът. Зърнопроизводителите искат цена с 20 пъти по-висока от международната", отбеляза акад. Денков.

 

Според него безспорен факт е, че цялата отговорност в момента стои върху плещите на правителството.

 

"Всички нас гледат, както се казва. Това, което виждаме, е, че хората, които са назначени на ключови места, могат да споделят други ценности. Ние трябва да знаем как да постигнем нашите цели и задачи. Аз работя много добре с някои от службите. Има какво да се желае както по отношение на борбата с корупцията. Също така, има проблеми и с чуждото влияние", алармира министър-председателят.

 

Запитан дали е сигурен, че ще се стигне до ротация, акад. Денков каза следното:

 

"Надявам се да се стигне до ротация. Работя за това. Уважавам усилията на г-жа Габриел. В това отношение съм умерен оптимист. Не трябва да се променят целите, надявам се никой да не се опита да ги подмени.  Заедно ни държат общите ни цели: да направим България по-справедлива държава, да ускорим икономическото развитие и да намалим неравенствата. По-добро здравеопазване и образование, подкрепа за културата. Тези цели не могат да се реализират със служебни кабинети", смята той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate nowVisaMastercardVisa-electronMaestroPayPalEpay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2179|15.09.2023Акад. Денков: Премахната е още една бариера да бъдем равноправни в ЕС. 51| 2558|15.09.2023Денков: Изпратен е вариант на коалиционно споразумение. 7| 2300|15.09.2023Денков: 15 септември и 24 май отличават България в целия свят. 33| 4110|10.09.2023Акад. Денков категоричен: Алексей Петров не е навигирал съставянето на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Коментари Харесай

Акад. Денков: Очевидно ЕК е убедена, че правителството върви в правилната посока> -->Реклама / AdsТърси:Петък, 15 Септември 2023, 21:56 ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ -->#останивкъщи --> -->ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ -->НОВИНИГЛАСЪТ НА ЖАБАТАГЛАСЪТФРО

Това съобщи в изявление за предаването " Панорама " по Българска национална телевизия министър-председателят акад. Николай Денков. 

 

" Всичко за тези три месеца се подреди: бюджетът бе признат, заплатите се усилиха. Лека-полека всичко потегля по естествения живот, който се чака с едно регулярно държавно управление ", добави министър председателят.

 

Той разяснява и готвените протестни дейности на земеделците, последвали след решението на Народното събрание да отпадне възбраната за импорт на избрани артикули - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, с генезис от Украйна след 15 септември 2023 г. 

 

" Това е вярното в тази ситуация. Бяха спрени четири зърнени култури. България не е имала проблем с три от тях. Затова от самото начало методът ни беше, че трябваше да забележим какъв е казусът на България, на характерно засегнатите производители. Защо би трябвало да забраняваме импорт, за който в България няма проблем, да се съобразяваме с настояванията единствено на зърнопроизводителите? Цената на трапезата зависи от решението, което трябваше да вземем. Исканията им по никакъв метод не са съобразени с обстоятелствата. Те към този момент отхвърлиха диалог със земеделския министър, както и с мен. Те не търсят решение, а търсят борба. Цените сигурно доста бързо могат да се вдигнат нагоре. Инфлацията се въздейства от това какъв брой свободно работи пазарът. Зърнопроизводителите желаят цена с 20 пъти по-висока от интернационалната ", означи акад. Денков.

 

Според него неоспорим факт е, че цялата отговорност сега стои върху плещите на държавното управление.

 

" Всички нас гледат, както се споделя. Това, което виждаме, е, че хората, които са назначени на основни места, могат да споделят други полезности. Ние би трябвало да знаем по какъв начин да реализираме нашите цели и задания. Аз работя доста добре с някои от службите. Има какво да се желае както във връзка с битката с корупцията. Също по този начин, има проблеми и с непознатото въздействие ", сигнализира министър-председателят.

 

Запитан дали е сигурен, че ще се стигне до ротация, акад. Денков сподели следното:

 

" Надявам се да се стигне до ротация. Работя за това. Уважавам напъните на госпожа Габриел. В това отношение съм сдържан оптимист. Не би трябвало да се трансформират задачите, уповавам се никой да не се опита да ги подмени.  Заедно ни държат общите ни цели: да създадем България по-справедлива страна, да ускорим икономическото развиване и да понижим неравенствата. По-добро опазване на здравето и обучение, поддръжка за културата. Тези цели не могат да се осъществят със служебни кабинети ", счита той.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР