Това заяви в интервю за ФрогНюз социологът доц. Петър Чолаков.

...
Това заяви в интервю за ФрогНюз социологът доц. Петър Чолаков.
Коментари Харесай

Петър Чолаков пред Фрог: Ако Радев даде третия манда...

Това съобщи в изявление за ФрогНюз социологът доцент Петър Чолаков.

Ето и цялото изявление:

Доц. Чолаков, какво очаквате да се случи при връчването на втория мандат? Очаквате ли някакви изненади от ГЕРБ - партията на Борисов се държи спорно. Ту изяснява, че е значимо България да има ръководство и нови мъчно ще доведат до друг резултат, само че в това време - че държавно управление отпред с Политическа партия е нездравословно.

ГЕРБ споделиха, че ще върнат мандата и няма да бавят топката. Би било изненада, в случай че си трансформират мнението, само че няма да бъде казус - Борисов доста пъти е променял мнениеето си на 180 градуса в последния миг. Но съгласно мен няма да има драма, която да се разиграе.

По-интересен ще е третият мандат. Там интригата е на кого в действителност ще го даде Радев, а не толкоз дали ще се образува държавно управление, тъй като възможностите за това са доста дребни. Ако реши да го даде на Българска социалистическа партия, това ще е знак, че той продължава да разчита на поддръжката на левицата, макар сложните си връзки с Корнелия Нинова.

Другото нещо, което Радев може да направи, е да връчи мандата на “Демократична България” с вярата, че те може би ще имат по-големи шансове да създадат нещо. Гледайки настроенията обаче, съгласно мен към този момент играят за избори през октомври.

Ще произведат ли нещо обаче консултациите, които Радев сподели, че ще свика, в случай че вторият мандат бъде върнат - най-вероятната сега догадка? Това в допълнение туптене на топката ли е и бавене на неизбежното, с цел да може тези 22 закона за бъдат признати в Народното събрание?

Не мисля, че президентът или някоя от партиите имат интерес да тупат топката. Това по-скоро би се обърнало против тях. Президентът си приказва с Демократична България, приказва си с Има Такъв Народ. Българска социалистическа партия и Политическа партия бяха тези, които се направиха на забавни. Третият мандат ще е индикация за това на какво състояние е връзката сред президента и левицата. Това ще е забавно да се види - дали дефинитивно е скъсана връзката сред тях, или въпреки всичко си приказват. Това е смисълът на тези съвещания. С останалите няма какво да си приказват - те към този момент са го правили задоволително.

Сигнал ли беше организацията на тези съвещания, че третият мандат може в действителност да бъде връчен на “Демократична България”? Партията на Христо Иванов прикани Радев да свика нови съвещания, преди той да бъде връчен и наподобява президентът е “прегърнал” тази концепция.

Може да бъде връчен на тях мандат, само че не мисля, че нещо изключително ще произлезе. Ще бъде сензационно и забавно, в случай че Радев реши да го връчи на “Има подобен народ”. Там обаче казусът е, че доверието към партията се срутва доста - те са на ръба да влязат в идващия парламент. Но пък Радев показва топли връзки с Има Такъв Народ.

Точно това щях да ви попитам - има известно доближаване сред партията на Слави Трифонов и президента. Колко допустимо е това?

На последните избори те се оповестиха изрично в поддръжка на президента. Демократична България излязоха с подсилен от тях претендент, само че Лозан Панов не се показа толкоз безапелационно. Българска социалистическа партия поддържаха Радев, макар комплицираните връзки сред него и Нинова. Връчването на мандата на Има Такъв Народ ще е знак - най-малкото пестник за партиите, които останаха в обединението. Но съгласно мен няма да се случи.

До какъв резултат би довело това обаче?

Би било едно политическо оскърбление за Българска социалистическа партия и Демократична България. Мисля, че Радев си дава сметка, че особена изгода от това няма. Освен в случай че самият той не си прави сметки за политически планове по-нататък. Това е интригата. Не чакаме нищо особено.

Допускате ли, че Българска социалистическа партия и Политическа партия може и да не отидат на нов кръг от съвещания? Това към този момент се случи при първите диалози на “Дондуков 2”.

Това ще покаже, че те не признават престижът на Румен Радев и ще бъде явен сигнал. Знаете, че при първият случай имаше мнения, че това е нарушение на конституционната процедура от страна на тези партии. Ти просто си задължен да отидеш. Не става дума за пренебрежение към Радев. Това е задължението ти като политическа партия - да образува постоянно ръководство, с изключение на да се одобряват закони. Ако картинката се повтори, това ще е явен сигнал към Радев, само че ще има и поляризация на тези партии, на които той се довери.

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР