Това заяви в интервю за ФрогНюз актьорът Филип Аврамов. Коментарът

...
Това заяви в интервю за ФрогНюз актьорът Филип Аврамов. Коментарът
Коментари Харесай

Филип Аврамов пред Фрог: Този път няма да останем безмълвни

Това съобщи в изявление за ФрогНюз артистът Филип Аврамов.

Коментарът му идва в подтекста на голям брой събития и на нерешените проблеми в културната сфера. Припомняме, че тематиката стана изключително настояща след абсурда с Младежкия спектакъл " Николай Бинев " и желанието на КЕВР да посегне на една от постройките му.

ФрогНюз реши да потърси разнообразни културни дейци, с цел да разбере какви са належащите промени и какво е подхванало културното министерство за тяхното реализиране. Представяме ви първата част от изявлението на Филип Аврамов.

Очаквайте и видео репортаж.

Господин Аврамов, какво е свършило Министерството на културата за тези няколко месеца, в които Атанас Атанасов е отпред на ведомството? Имаше доста огромни упования?

Нямам визия какво прави министърът на културата, виждам единствено голи обещания. От тук нататък - който и да пристигна в Министерство на културата, да знае - ще имаме своите претенции.

Какви са те?

Промени в Закона за авторското право, Закона за радиото и малкия екран, Закон за филмопроизводството, 12-годишна тактика за културата и Закон за меценатството, който не се приема, тъй като - забележете, там щели да отидат доста пари и да се опростят доста налози.

От 30 години се мъкнат едни и същи проблеми и катализаторът в дните на COVID-19 беше мотив да насочва първия си зов към тогавашните ръководещи. Направих го и към бъдещите, които към този момент са в предишното несъмнено. Може би ще има договаряния за някакво краткотрайно държавно управление.

Наясно съм, че културата постоянно е била на последно място, само че нас ни има. Съществуваме. И като такива нашите претенции са в действителност не политически, а стопански. Към всички политици, които ще влязат в бъдещата власт - имайте поради, че този път няма да останем безмълвни, каквото и да се случи, който и да пристигна на власт.

Принудиха ни да се занимаваме с непривични за нас неща. Не считам, че това е несериозна специалност. Не си мислете, че е елементарно. Всеки от нас е платил огромна цена, с цел да се занимава изобщо с това изкуство. Не може да продължава това. Крайно време е да се изработят закони, които са в наша изгода, а не в интерес на продуцента, на тъмни фигури, прибиращи авторски пари.

Изброихте няколко неща, които можеха да тръгнат в известна посока, в случай че за тези няколко месеца министър Атанасов бе подел някакви промени. Нищо обаче май не се случва.

За страдание министър Атанасов се оказа незапознат. Преди към него имах доста въпроси, само че в този момент имам единствено един - за какво приехте този пост? Защо?

Много малко е нужно, само че постоянно би трябвало да има разговор. Това държавно управление не предлага подобен. Мисли си, че като изрази мнение с някакви други хора, които са в конюнктурата или в сивия бранш на изкуството - админи, те ще се допрян до нашите проблеми. Няма такова нещо.

Трябва да сме добре заплатени. Да вдигнат актьорските заплати, тъй като трудът ни не е елементарен. Да се погрижат за това всички малките екрани да заплащат авторски права. От предходната година са събрани 0% доходи от всички тези кабеларски малките екрани. Не съм склонен.

Предстои обединяване на актьорите занапред и това ще докара до необятен публичен спор. Длъжни сме да питаме това общество първо дали има потребност от нас. Второ - министерството и принципалът му би трябвало да знаят, че в това ведомство идват доходи от театри. Ние сме като членове на един ръб на шефовете - ние изкарваме пари, а те вземат решение по какъв начин да ги разпределят. Да имат това поради, в случай че обичат. Ние сме акционери в едно сдружение.

С всички представления, които играя, се виждам с най-малко 40 хиляди души годишно. Ако не съм единствено аз, а се приготви една декларация, която да се чете на всяко зрелище, всеки един концерт, подсигурявам, че в края на годината през нас ще минат милион и половина, които ще са наясно с нашите претенции. Ще желаеме поддръжка от обществото. Ако то няма потребност от нас, можем да си тръгнем. Но не считам това. Не сме напълно безобидни. Призовавам сътрудниците си да употребяват всичките си връзки и умения, с цел да изготвим декларация с доста ясни претенции и до момента в който не бъде реализирани, да не стопираме.

Очаквайте останалата част от изявлението с Филип Аврамов и други културни дейци за проблемите в сферата напълно скоро!

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР