Това заяви в интервю за ДИР.бг Халил Летифов, зам.-председател на

...
Това заяви в интервю за ДИР.бг Халил Летифов, зам.-председател на
Коментари Харесай

Летифов : Вотът ще им напомни, че са слуги на народа

Това съобщи в изявление за ДИР.бг Халил Летифов, зам.-председател на ПГ на Движение за права и свободи, депутат от област Стара Загора, ръководител на Комисията по превоз, осведомителни технологии и известия в Народно събрание.

- Коя е най-вероятната тематика за избор на съмнение, която Движение за права и свободи ще отстоява? Мислите ли, че тя може да мине в случай, че конфигурацията в Народното събрание не го допуска?


- На първата среща, която осъществихме сред контактните групи на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи обсъдихме времето в което да бъде импортиран вотът на съмнение и сближихме позиции това да бъде след гласуването на държавния бюджет. Коментирахме много тематики и секторни политики, които да бъдат обект на този избор.

Оказа се, че управленията на двете партии са за несправянето на съвсем всички браншове, би било съответно да се внесе избор за цялостна политика. Но чисто процедурно това би осигурило 6 месечен комфорт на ръководещите.

По тази причина обсъдихме четири съществени тематики от които да изберем тематика за този избор. Това са корупция, опазване на здравето, демографска политика, защита и сигурност. По нататъшния разбор демонстрира, че корупцията е част от всички тези секторни политики и неуспеха в тях. На следваща среща ще бъде определена евентуално една от тези тематики.

А дали чисто математически вота ще мине е от второстепенно значение. По-важно е посредством дебата, който ще се получи в пленарна зала по вота да се даде публичност на всичките проблеми в определения бранш и да напомним на ръководещите, че те са прислужници на народа. Решенията, които вземат би трябвало да носят мир, благополучие и сигурност за всички български жители.

Но вместо това ние виждаме овластени националисти, които официализираха езика на омразата и разделянето като държавна политика.

- Стигна ли лимит езикът на омразата и не се ли заиграват политиците с огъня? Не е ли инфектиран езика на обиди, сякаш политици освен от Обединените патриоти не се поколебават да употребяват обидни квалификации?


- Както към този момент загатнах езикът на омразата и разделянето стана публична държавна политика, с помощта на националистите и техният съдружен сътрудник, който ги поддържа. Всеки ден ние ставаме очевидци на кавги на непремерени думи и дейности.

Днес езикът на омразата взема връх, само че и политиката на двойните стандарти трайно се настани в политическото всекидневие. Искат се оставки за език на омразата и ксенофобията, едни подават само че други не, а трети за премия получават вицепремиерски пост. Голямата задача пред политическия хайлайф е да загърби дребните партийни сметки, популизма и демагогията и да се върне в полето на нормалността и виновното политическо държание.

- Един избор на съмнение по време на Българското европредседателство сполучлив ли е?

- Ние не възприемаме мантрата, че по време на председателството е светотатство да се внася избор на съмнение, светотатство е ширещата се шуробаджанащина и корупция, които ощетяват българския и европейския поданик. Затова споделяме, че европредседателството не може да е оправдание за която и да е власт, откакто са налице всички тези отрицателни феномени - език на омразата, разделяне, шуробаджанащина, корупция.

- Г-н Тадаръков загатна, че има първи проблясъци на тирания, Ахмед Доган може да се върне в политиката? Излизал ли е господин Доган действително от политиката?

Възможно ли е завръщане в нея не като почетен ръководител?

- Г-н Доган разгласи своето решение да напусне оперативната политика, само че той следи всички политически и стопански процеси в страната по метода, който единствено той умее, по обща оценка, стратегически, визионерски от какъвто метод в действителност има потребност България. В този смисъл разбираме терзанието на останалите политически субекти от завръщането на господин Доган в оперативната политика.

- Ако въпреки всичко съумеете да "демонтирате " патриотите от властта ще подкрепите ли ГЕРБ в ръководството? Каква е Вашата прогноза върви ли България към предварителни избори?

- Демонтирането на националистите от властта е извънредно неотложно, не тъй като това не се харесва на Движение за права и свободи, а тъй като това е опасност за националната сигурност и ще дам образец с Англия, където национал-популизмът на един английски политик сътвори Брекзит. А този политик към този момент го не помниха.

Политиката на Движение за права и свободи е да се върне нормалността в нашата татковина и в този смисъл ние не бихме подкрепили ГЕРБ, само че бихме подкрепили политики в интерес на хората, в интерес на нормалността. Тази структура на властта не може да подсигурява това и ние ще бъдем безкомпромисни както сме го декларирали на първия ден от конструирането на тази власт.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР