Това заяви в ефира на Нова телевизия земеделският министър Кирил

...
Това заяви в ефира на Нова телевизия земеделският министър Кирил
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Българското земеделие не е достатъчно пазарно ориентирано

Това съобщи в ефира на Нова телевизия земеделският министър Кирил Вътев.

Той бе безапелационен, че родното земеделие е в насипно положение.

 

" Земеделието би трябвало да стане народен приоритет и няма никакво значение кой ще е министър. Не би трябвало да се отклоняваме от тази тематика. Трябва да имаме една 30-годишна прогноза, въз основата на която да създадем една перспективна стратегия за развиването на земеделието в България ", акцентира Вътев.

 

Според него има голям брой аргументи за инфлацията.

 

" За да има по-евтини артикули, би трябвало да се вземат по-сериозни ограничения. В момента целия Министерски съвет интензивно работи за взимане на съответни ограничения. Може да се направи това, което е направено във всички страни към нас. В България липсва закон за търговията с земеделски артикули, липсва закон за кооперативите. Ако въведем час по-скоро такива закони, нещата ще се трансформират ", счита земеделският министър.

 

" Цените са дефинират в резултат на предложение и търсене. В България има едва предложение на лично произвеждане заради голям брой аргументи. Не може без напояване да имаш земеделие. В края на стопанската година се намираме. Стопанската година не съответствува с календарната година. Сега земеделците би трябвало да стартират да засяват, на тях незабавно им трябват пари. Ние работим интензивно по преструктуриране на дотациите ", уточни той.

Вътев изрази мнение, че пазарът би трябвало да бъде свободен и да има пазарна конкуренция.

 

" Украйна не е част от Европейски Съюз и тя не работи по европейските условия, които оскъпяват себестойността на продукцията. Украйна не създава за първа година тези артикули, тя продава своите зърнени култури в целия свят. Има страховит надзор, който даже е повишен в резултат на войната. Ако всички работим по едни и същи правила, няма на кого да се сърдим. Може би Европа и Европейска комисия би трябвало да се замисли до каква степен повдигането на себестойността на продукцията е съответно ", сподели още министърът.

 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР