Това заяви служебният заместник-министър на иновациите и растежа Стефан Савов

...
Това заяви служебният заместник-министър на иновациите и растежа Стефан Савов
Коментари Харесай

Увеличаваме вноската си в Европейската космическа агенция и кандидатстваме за членство

Това съобщи служебният заместник-министър на нововъведенията и растежа Стефан Савов при откриването на интернационалния семинар “Космосът в поддръжка на сигурността и защитата “, който се организира под патронажа на Министерството на нововъведенията и растежа.

 

Основният фокус на семинара е поощряване на нововъведенията в галактическите действия и стимулиране на софтуерния суверенитет в секторите на сигурността и защитата, с оглед обезпечаване на по-добър продан сред гражданските и отбранителните проучвателен и иновационни общности.

 

Савов посочи, че министърът на нововъведенията Александър Пулев персонално е взел участие в съвещанието на Съвета на министрите в Европейската галактическа организация в Париж в края на 2022 година, където е подчертал над 50-годишният опит на България в галактическите технологии и потенциала за развиването им.

 

Заместник-министърът уточни, че страната ни има обичаи в региона на галактическите проучвания и технологии, само че последните години е изгубила инерцията и би трябвало да навакса изоставането.

 

“Споразумението за европейска кооперираща страна сред държавното управление на България и ЕКА, което беше подписано предходната година, е един инструмент за развиване на галактическия бранш “, посочи той.

 

От думите му стана ясно, че се поставят систематични старания страната ни да укрепи присъединяване си в европейските галактически стратегии. “Фокусираме се оптимално да разпространяваме тези стратегии, върху включването в тях и на дребните и междинни предприятия, на стартъпите и бизнесмените “, сподели той.

 

В тази връзка Савов разгласи, че на 3 и 4 април МИР и Европейската галактическа организация провеждат осведомителни дни за Деветата тръжна процедура на ЕКА в България, като досега към този момент са регистрирани над 80 участници.

 

“Целта е да бъдат показани опциите за присъединяване на български компании и научни организации в организацията “, изясни той и добави, че тръжната процедура ще бъде отворена за подаване на планове от 24 април до 16 май т.г.

 

По време на откриването на Семинара шефът на Центъра за проучвания по национална сигурност и защита (ЦИНСО) към Българска академия на науките Камен Илиев означи, че космосът още веднъж би трябвало да бъде измежду целите на българската страна.

 

А министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, означи, че Центърът за аерокосмически наблюдения към Министерство на вътрешните работи може да бъде мост към приемането ни в Европейската галактическа организация.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР