Това заяви руският президент Владимир Путин по време на заседание

...
Това заяви руският президент Владимир Путин по време на заседание
Коментари Харесай

Путин: Голямото доверие към Европа е най-голямата ни грешка

Това съобщи съветският президент Владимир Путин по време на съвещание на интернационалния спорен клуб "Валдай " в Сочи. Президентът отговори по този начин, запитан от немска участничка какви неточности са позволили Русия и Европа в връзките между тях в последните 15 години.

"Най-голямата неточност от наша страна беше, че прекалено много ви се доверихме. А вашата неточност е, че приехте това доверие като уязвимост и злоупотребихте с него ", сподели Путин, представен от международните организации.

"Трябва да затворим тази страница и да продължим нататък, като основем връзките си на взаимното почитание и се отнасяме между тях като равноправни сътрудници ", добави съветският президент.

Путин счита, че Западът е задължен да окаже напън над Киев, и съобщи, че Москва не се тормози от активизирането на НАТО в Източна Европа и балтийските страни.

Путин: Да няма в Донбас кръвопролитие като в Сребреница >>

Руският президент акцентира, че в интернационалните каузи от ден на ден се намесват икономическите връзки. Той обърна внимание и на опитите да се пречи на плановете за пробутване на нови газопроводи (в Европейски Съюз няма единодушие за Северен поток-2 - б.р.), макар че такава диверсификация на логистиката е "икономически ефикасна, преференциална за Европа и служи за подсилване на нейната сигурност ".

Сепаратизмът

Подкрепата на Европа за разпадането на редица страни и за отделянето на Косово докара до растежа на сепаратистките трендове, в това число до възникването на сегашната обстановка в Каталуния, сподели съветският президент. Според него ставащото в Каталуния е вътрешна работа на Испания.

"Сега виждаме по какъв начин Европейски Съюз единомислещо осъжда последователите на независимостта в Каталуния. Не мога по този мотив да не отбележа: трябваше по-рано да се мисли за това ", акцентира Путин.

Русия и Съединени американски щати

Путин съобщи, че президентът Доналд Тръмп би трябвало да бъде почитан, тъй като е демократично определен.

"Той бе определен от американския народ и най-малко по тази причина би трябвало да бъде почитан, даже и да не сме съгласни с позицията му ", сподели Путин.

На въпрос дали Русия се нервира от непредсказуемостта на Тръмп Путин отвърна, че тя е обвързвана със "силна опозиция вътре в страната ".

Политическите съперници на Тръмп "не му дават да извърши никоя от предизборните си начинания ", сподели Путин. Той в същото време добави, че Русия остава отворена към съдействие със Съединени американски щати.

Русия и Съединени американски щати реализират прогрес в Сирия и опитът от това взаимоотношение би трябвало да се популяризира и в други области, съобщи Путин в отговор на въпрос дали вижда вероятност за развиването на руско-американските връзки.

"Постигаме някакви взаимни резултати в Сирия, значи можем да го вършим. Мисля, че това би трябвало да обхване и други области от взаимоотношението ни ", сподели Путин.

Той означи, че във времето на американско-съветските връзки е имало повече несъгласия, само че и по-голямо взаимно почитание и даде като образец неотдавнашното събаряне на съветските флагове от затворени съветски дипломатически задачи в Съединени американски щати.

Войната в Сирия

Путин съобщи, че има цялостно съображение да счита, че Москва, дружно с Дамаск, скоро ще разгроми терористите в Сирия.

Руският президент съобщи, че сирийският кротичък развой се развива в позитивна посока, въпреки и към момента да има проблеми. Той добави, че съществува риск основаните в Сирия зони на деескалация да доведат до делене на страната, само че изрази вяра, че това ще може да се избегне.

Накъде върви светът

Според Путин досегашните предписания за превъзмогването на споровете в света към този момент не работят, а нови още не са направени.

"Изостря се конкуренцията за място в международната подчиненост, само че доста от предходните предписания за световното ръководство, за превъзмогването на споровете и на естествените несъгласия към този момент не правят работа, постоянно не работят ", разясни той.

"Светът навлезе в ера на стремителни промени. Онова, което до неотдавна бе считано за фантастика, става действителност и ежедневие ", сподели съветският президент. Той призна, че ползите на разнообразни страни не съответстват във всичко, което е естествено.

Когато салдото на тези ползи се нарушава, "когато под въпрос се слага спазването или даже самото съществуване на общоприети правила за държание, когато личните ползи се прокарват непременно, несъгласията стават непредсказуеми и рискови, водят до остри спорове.

В тези условия и при такава режисура на въпроса нито един действителен интернационален проблем не се взема решение. Отношенията сред страните единствено деградират, а сигурността в света от ден на ден отслабва. Вместо напредък и народна власт, независимост на деяние получават радикални детайли, екстремистки групировки, които отхвърлят самата цивилизация, стремят се да я хвърлят в безпорядък и безчовечие. Историята от последните години е ярка проява за това ", изрази мнение Путин.

Съвършено явно е, че сами по себе си актуалните технологии не са способни да подсигуряват стабилно развиване, уточни той.

"Хармонично бъдеще е невероятно без обществена отговорност, без независимост и правдивост, без почитание към обичайните етични полезности, към достолепието на индивида. Иначе прелестният нов свят вместо благополучие и вероятности за всеки може да се изроди в тоталитаризъм, кастово общество, спор и растеж на несъгласията ", означи съветският президент пред участниците във форума "Валдай ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР