Това заяви председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин

...
Това заяви председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин
Коментари Харесай

Константин Стаменов: Не можем да приемем нова цена на газа, а ако не получим компенсации, излизаме на протести

Това съобщи ръководителят на Федерацията на индустриалните енергийни потребители Константин Стаменов по Нова Нюз.

По думите му за бизнеса е значимо да има дълготрайна предвидимост на пазара на газа и на тока. " Цената на газа е 5 пъти по-висока, в сравнение с през 2020 година

Имаме поръчки, подписани преди месеци, по какъв начин в последният миг да споделяме на клиенти да платят повече? Не е съществено. Сигурността на доставките и цената са двата най-важни съставния елемент за нас ", изясни той. И добави, че по-добри цени се реализират с дълготрайни контракти и по-голям закупен размер газ.

" Трябваше да има направен механизъм и други възможности. Много предприятия ще затворят, тъй като няма да могат да трансферират повишаването на газа в тяхната последна цена. Дори тези, които съумеят, няма да са конкурентни и ще свият производствата си, а с това ще се свие и стопанската система. Ще желаеме таван на цената на газа и тока, както и обезщетения, в случай че на спот пазара цената е по-ниска ", посочи Стаменов.

Според него добивът на шистов газ крие опасности, само че те може да се ръководят. " Енергийните запаси заемат 30-40% от себестойността на енергоинтензивната промишленост, в торовите фабрики 70% ", уточни той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР